31 octombrie 2017

Secretul supraviețuirii

Era o dimineață însorită și tot ceea ce simțeam era un gol uriaș. Am început să hoinăresc pe străzi în căutarea a ceva... Postere de filme și reclame orbitoare îmi treceau ca într-un carusel prin fața ochilor. Mi-a atras atenția noul film care rula la cinema, Beyond Skyline. Privind posterul, mi-am dat seama că era un SF destul de interesant și m-am gândit că e o alegere bună pentru seara aceea de 3 noiembrie 2017.

La cinematograf
Eram obosit, dar dorisem să îmi anesteziez singurătatea cu un film care să îmi trezească emoții, lăsându-mi adrenalina să îmi curgă prin vene. În plus, mă delectam privind-o pe Bojana Novakovic pe marele ecran, una dintre simpaticele actrițe din serialul Rake. M-a impresionat filmul prin starea de alertă în care m-a lăsat până la final. Eram ca un arc și începeam să mă simt viu. Era un bun mod de a-mi încheia ziua. 


Invazia

Eram în pat și meditam la film, când, deodată, am auzit o bubuitură puternică. Am crezut că era un cutremur, dar luminile din fața casei mi-au dezvăluit adevărul. Am ieșit în curte, unde creaturi uriașe încercau să îmi prezinte planul lor de cucerire a planetei. Dar ce voiau de la mine? Comunicam greu cu ei, deși aveau un aparat care traducea mormăiturile lor în limbajul meu. 

Am înțeles că voiau să distrugă omenirea și să se mute pe Terra, deoarece planeta lor era atacată de un virus. Știau că eram cercetător și încercau să negocieze cu mine salvarea planetei. Numai că mie nu îmi păsa nici de oameni, nici de mine, nici de ei și planeta lor. Așa că așteptam să se încheie totul mai repede. 

Dezvăluirea 

Văzuseră că tortura nu merge, ba chiar îmi producea o stare euforică, așa că mi-au arătat pe ecranul uriaș din sala de control o fetiță. Semăna cu Lia, dar nu avea cum. Lia murise. O femeie, care semăna cu fosta mea soție, o strigă: Lia, trebuie să dormi, mâine ai concursul de dans

Nu, nu! E imposibil. Știu că avusesem o cădere nervoasă și pierdusem custodia, apoi agenția pentru care lucram mi-a comunicat că Lia și fosta soție dispăruseră. Lucram la ceva top secret și nu mai eram eu de ani de zile. Vorbeam singur și stăteam în subsolul casei... apoi, dintr-odată, agenția m-a concediat și mi-a închis toate porțile. 

În timp ce simțeam că mă topesc într-un foc infernal la gândul că Lia ar putea să trăiască și apoi să moară la o singură apăsare de taste, încercam să găsesc o soluție. Într-o clipă, lumea părea să aibă valoare pentru mine. Trebuia să o salvez pe Lia, deși exista posibilitatea ca ei să se joace cu mintea mea. 

Secretul 

În timp ce lumea era sub asediu, iar eu eram captiv, mă simțeam ca o furnică în mâinile unui uriaș. Oasele păreau să mi se frângă și aerul era de nerespirat. Le-am spus că voi găsi leacul, dar am nevoie de un bolnav și de laboratorul meu. Cumva, ființele astea mari îmi aminteau de cineva. Am lăsat ideea să se piardă într-un colț al minții, pentru că agenția îmi spusese că sunt nebun, iar uneori credeam și eu asta. I-am explicat comandantului navei că nu o să poată intra în laborator, pentru că nu ar avea loc și că trebuie să îmi aducă un tânăr, care să poată încăpea în casă, fără a distruge totul. 

A doua zi, eram în laborator cu tânărul extraterestru ale cărui semne vitale erau slabe. Deși nu eram înconjurat de tentaculele umede ale comandantului, știam că eram monitorizat. Cu toate acestea, Lia trăia și trebuia să fac totul pentru a o salva. Am început să fac diverse teste și să revăd însemnările dinainte de a fi internat. Multe documente lipseau, probabil luate de agenție, dar un cod se tot repeta... când l-am descifrat, mi-am adus aminte totul. În urmă cu doi ani, luasem contact cu o ființă extraterestră, similară ca fizionomie cu cei care ne invadaseră acum. Ajunsesem prieteni și comunicam telepatic. Într-o zi, noul meu prieten mi-a spus că lucrează într-un laborator, iar soția lui s-a infectat. Împreună, am reușit să găsim antidotul. Apoi, am mai avut o singură discuție în care mi-a mulțumit, mi-a spus că se numește Si Pu și că îmi rămâne dator. 

Prieteni sau dușmani?

Am încercat să îl contactez pe Si Pu, folosind diverse semnale, dar nu am reușit. Tânărul mormăia ceva, în mod repetat. Deodată, am început să îl aud pe Si Pu în mintea mea. I-am spus că am nevoie de ajutor, deoarece o specie extraterestră vrea să ne distrugă, dacă nu găsește leacul pentru boala de care sufereau. Într-o secundă, am putut vedea tot ce se întâmplase acum doi ani: Si Pu crease acel virus. Erau în război civil și o parte a populației hotărâse mutarea pe o planetă apropiată. Tatăl tânărului din fața mea, comandantul Ri An, încercase să găsească noi planete pe care să poată supraviețui, deși el voia, de fapt, să salveze planeta copilăriei sale. Si Pu nu mai folosise comunicarea telepatică de teama de a nu fi descoperit. Înțelesese acum că trebuie să mă ajute să salvez Pământul, așa cum eu îl ajutasem să o salveze pe soția lui. 

Puterile telepatice erau rare printre extratereștrii de pe planeta Ronia. Tânărul avea același dar ca Si Pu. L-am ajutat să ajungă la navă, unde i-a spus tatălui său că știe care este antidotul, dar nu îl va dezvălui decât cu o condiție: va merge pe planeta lui Si Pu și va asigura pacea între planete, căsătorindu-se cu fata acestuia. Ri An a acceptat pactul, renunțând și la atacul Terrei. 

O nouă zi

Era o dimineață însorită și tot ceea ce simțeam era fericire. Ușa se deschide și Lia mă îmbrățișează, spunându-mi că a luat Premiul I la concurs. O strâng puternic în brațe, ca și cum aș fi pierdut-o și acum aș fi revăzut-o după mult timp. Secretul meu este Lia. 

Articol pentru SuperBlog 2017


30 octombrie 2017

Vegan Pumpkin Milkshake

Daca e toamna si e Halloween maine, am zis sa prepar diverse chestii cu dovleac. Dupa ce am mancat dovleac copt, am zis sa fac 2 portii de Milkshake cu cele 2 felii ramase.

Ingrediente 2 portii
2 felii dovleac copt
2 cani lapte soia
1 lingurita unt de arahide (optional)
fulgi de drojdie inactiva (optional)
seminte de chia 4 lingurite
1 lingurita seminte in macinate
cateva seminte de in, floarea soarelui, dovleac, susan (optional)

Pt decor, optional, niste merisoare.
Ingredientele se pun in blender si se mixeaza pana la obtinerea unei consistente cremoase. 

Gustul este cremos, puternic si nu e dulce. Daca il vreti mai lichid, mai puneti lapte, daca il vreti dulce puneti zahar brun sau cateva curmale, iar daca il vreti mai acrisor, puneti cateva fructe de padure sau putina lamaie. 




29 octombrie 2017

Soluția pentru o zi productivă se găsește La Fântâna

Începutul 

Până acum câțiva ani, apa lipsea din viața mea. Desigur, consumam lichide, într-o formă sau alta, dar alegeam mereu variante nesănătoase, iar dacă părinții îmi spuneau că apa este cea mai bună, credeam că sunt ei depășiți și nu știu ce vorbesc. În 2015, am fost în Italia vreo două luni, cu o bursă de cercetare, și am stat la niște rude. Acolo, băuturile carbogazoase erau foarte scumpe, iar apa se cumpăra cu baxul și era mult mai ieftină. 

Întoarsă acasă, am devenit mult mai conștientă de ceea ce înseamnă o viață sănătoasă pentru mine și, treptat, am început să fac trecerea de la băuturi carbogazoase pline de zahăr la APĂ, din care și noi suntem formați și fără de care nu am putea trăi. Dacă nu mă hidratez corespunzător, obosesc mai repede, mă doare capul, nu am energie, iar digestia este îngreunată.

Soluția pentru o zi productivă 

Deoarece am foarte multe zile în care predau 6-8 ore fără oprire, am nevoie de apă, alfel rămân fără voce. Sunt momente destul de dese în viața noastră, în care nu putem căra după noi o sticlă de apă de 2 litri și avem nevoie de o variantă mai convenabilă. Pentru că sunt o mare consumatoare de apă, m-am documentat pentru a alege cea mai bună variantă și am ales să cumpăr 6 baxuri de apă de izvor la sticle PET de 0,5 L.


Am ales această variantă deoarece îmi place să iau decizii fundamentate. 72 sticle la prețul de 96.5 lei înseamnă 1.34 lei pe sticlă, ceea ce mi se pare un preț extraordinar pentru o sticlă pe care o poți lua foarte ușor cu tine (la serviciu, la sală, în parc, la cumpărături, la școală). 


Apa a devenit pentru mine soluția pentru o zi eficientă. Am mai multă energie și fac o grămadă de lucruri pe care înainte nu reușeam să le fac: merg la lucru, desfășor proiecte extracurriculare cu studenții, fac sport zilnic, scriu pe blog zilnic de 8 luni, scriu la noua mea carte de dezvoltare personală, fac cercetare, particip la conferințe internaționale, mă plimb prin parc, citesc cărți de nutriție și sănătate și multe altele. Dacă vrem ca organismul să funcționeze, trebuie să îi dăm apă. 

Apa în viața mea

Pentru mine, apa a devenit foarte importantă și face parte dintr-un ciclu de schimbări pozitive pe care le-am adus în viața mea. Am trecut la o dietă bazată pe plante și mai puține alimente procesate. În același timp, am crescut consumul de apă pe care am ajuns să o beau cu plăcere, așa cum nu credeam că este posibil pe vremea când nu consumam aproape deloc apă. Până și la gătit sau la prepararea unui ceai, folosesc apă plată îmbuteliată, deoarece nu mă pot baza pe apa de la robinet. 

Schimbându-mi obiceiurile alimentare din respect pentru trupul meu, am trecut și la reducerea amprentei de carbon, reciclând toate sticlele de apă. Din grijă pentru mine, am grijă și de mediu. 

Mi-am cumpărat și o bicicletă de cameră pentru a face sport chiar și în zilele înnorate. Acest lucru a dus la creșterea consumului de apă, iar sticla de 0.5 L este nelipsită, pentru că este mult mai comodă. Un alt lucru interesant pe care l-am aflat e că, uneori, când credem că ne e foame, ne e, de fapt, sete. 

Când auzeam înainte oamenii că beau apă plată de drag, mă gândeam că exagerează. Documentându-mă despre nutriție și sănătate, am descoperit că papilele gustative se adaptează la ceea ce mâncăm sau bem. Deci, cu cât consumi mai mult un anumit aliment sau o anumită băutură, cu atât îți va plăcea mai mult, respingând schimbarea. Când consumam multe sucuri dăunătoare, nu îmi plăcea apa. De când am înțeles că este în joc sănătatea mea, am început să beau mai multă apă și a început să îmi placă. Nu mai suport gustul sucurilor și setea îmi este potolită doar de apă. 

Pe cei care vor să facă trecerea de la sucuri nesănătoase la apa de izvor, i-aș sfătui să încerce să pună câteva felii de castravete sau citrice în pahar și să se bucure de aceste arome. Oricum ai consuma-o, nu uita să te hidratezi! Suntem APĂ și avem nevoie de APĂ pentru a trăi și pentru a fi productivi. 

***Articol pentru SuperBlog 2017

28 octombrie 2017

Mancare rapida de fasole cu porumb

Daca esti in criza de timp dar ai cateva conserve prin frigider si nu vrei sa mananci o salata rece, arunci totul intr-o tigaie si in 5-10 minute, pranzul sau cina este gata.

Ingrediente pt 4 portii
o conserva de 800 fasole alba
1 conserva de 200 porumb 
1 ardei Kapia
1 lingurita turmeric
fulgi de drojdie inactiva
cateva seminte de in, floarea soarelui, susan si dovleac
1 lingurita ulei de masline extravirgin
tofu taiat bucatele

Se amesteca toate in tigaie, se lasa sa se imbine aromele si se serveste. 
Tofu se poate pune in tigaie sau se orneaza farfuria cu bucatelele albe si delicioase. 

Pofta buna!


Chili cu fasole - reteta vegana

Aveam pofta de ceva timp de chili cu fasole. Asa ca am luat urmatoarele ingrediente pt 8 portii:

o conserva de 800 de fasole alba
o conserva de 800 de naut
o conserva de 400 de fasole rosie
o conserva de rosii bucati
o sticla de 300 ml suc de rosii (se poate folosi si pasta de tomate)
o ceapa tocata
8 catei de usturoi pisati
1 lingurita turmeric/curcumina
sare si piper dupa gust
2 linguri boia iute
praf de ardei iute cu seminte, din belsug sau dupa preferinte. Ideea retetei este sa fie cat mai iute, cat mai spicy. 

Se prajeste ceapa in ulei de masline extravirgin aproximativ 5-7 minute la foc mic. Se adauga din cand in cand apa ca sa nu se prinda, apoi se pune usturoiul, curcumina, boiaua si ardeiul iute (chili powder), se amesteca pt un minut, ca sa se imbine aromele si se mai pune apa (1-2 linguri). 

Apoi, se adauga toate celelalte ingrediente, 3-4 cani de apa in functie de consistenta dorita si se lasa pe foc la foc mic spre mediu inca 20-25 minute. 

Am servit-o cu ardei Kapia deasupra dar ar merge si cu patrunjel proaspat. Se mai poate presara peste o lingurita de seminte de in macinate sau cativa fulgi de drojdie inactiva. 

Pofta buna!



25 octombrie 2017

Vegan Milkshake cu banane si fructe de padure

Ingrediente pt 2 pahare:
1 banana
1/2 cana fructe de padure
1 cana lapte soia
1 lingurita cacao
scortisoara, mix seminte, fulgi de drojdie inactiva

Se pun in blender pana se obtine consistenta dorita.


Ziua respectiva a fost pentru fructe pe care nu le-am mai incercat. Dupa ce cucateva zile in urma, mancasem pomelo pt prima data, acum am incercat si rodie, si mango.

M-am indrgostit de rodie si de pomelor. Mango cred ca a fost mai crud, pentru ca nu l-am nimerit prea dulce.


18 octombrie 2017

Ciabatta si veggie wraps

Ieri, am avut pofta de o zi de sandwich-uri, asa ca la pranz, am savurat o ciabatta cu cremwursti din soia, ceapa, rosii, ardei kapia, masline, salata verde, sare, piper si chilli. Continutul este bogat in proteine, vitamina C, vitamina A, antioxidanti.


Iar la cina, am facut un veggie wrap cu ierburi aromatice din fasole rosie, ceapa, rosii, ardei kapia, masline, salata verde, sare, piper si chilli.

Rezultatul: satios, hranitor si delicios si rapid :) Uneori, nu avem chef de gatit si ne rasfatim cu o masa usor de facut si hranitoare: proteine, fibre, calciu, fier, magneziu, vitamina A si C.


15 octombrie 2017

Smoothie cu fructe și salată

Fiind foarte grabita si realizand ca nu o sa reusesc sa mananc la micul dejun tot ce as avea nevoie pentru a-mi asigura doza de verde (vegetale cu frunze verzi) sau de fructe de padure ori alte seminte, am zis, ca de obicei cand ma apuc sa folosesc blenderul ca pun tot ce gasesc acolo.

Ingrediente pt 2 portii
50ml lapte soia
50 ml apa
1 banana
100 g fructe de padure (daca sunt congelate, incalzite un pic sau decongelate)
4 frunze de salata verde
seminte de in, floarea soarelui, chia, dovleac, susan
scortisoara
4 curmale uscate fara samburi
6 merisoare uscate
fulgi de drojdie inactiva
1 lingurita cacao

Am mixat totul in blender si in cateva secunde, am obtinut 2 paharele de smoothie hranitor din fructe si salata. Am presarat cateva seminte de in macinate deasupra, pentru o textura de nuca :)

Fiti creativi si sanatosi! :)



10 octombrie 2017

Salata cu naut

Am mancat pentru prima data naut boabe :) Si mi-a placut. Am facut o salata delicioasa, bogata in proteine si vitamina C.

Ingrediente:
naut
porumb boabe
fasole alba
masline
ardei capia
ceapa rosie

Se amesteca ingredientele si se condimenteaza cu ulei de masline, sare, piper, chilli, seminte de in maruntite (au un gust de nuca) si cativa fulgi de drojdie inactiva.

E o salata foarte satioasa si hranitoare.


Vegan Milkshake -tasty and nutritious

Because I know it is important for vegans to consume more berries, cocoa, flax-seeds, nutritional yeast, calcium, fruits, seeds, I tried to mix them all in a single drink :) So, for 3 servings I used 250 ml of rice milk, 1 banana, a few dried cranberries, 100 g of different berries, cinnamon, 1 Tbs of nutritional yeast, 1 Tbs of flax seeds, 1 tbs of cocoa powder and a mix of 4 seeds (sunflower, sesame, pumpkin and flax). I mixed them till the ingredients became creamy. 

You can watch the result below. Be creative and make your vegan milkshake tasty and nutritious, adding the ingredients you want and love. This one is rich in calcium (the fortified milk, the sesame seeds), omega-3 (flax seeds), lots of anti-oxidants in the berries, B vitamins in the nutritional yeast, iron in the cocoa powder and omega-3 and omega-6 in the mix of seeds. Enjoy! 


8 octombrie 2017

Orez brun si fasole - adaptare dupa o reteta costa ricana

Am gasit o reteta costa ricana pe net si am adaptat-o, usor, in functie de preferinte si de ingredientele disponibile. 

Ingrediente: 
1 ceapa mica rosie, taiata marunt
2 catei de usturoi pisati
1 ardei gras rosu, taiat marunt
o cana de apa (se mai adauga daca e necesar)
sare, piper si chilli dupa gust
o jumatate de cana de orez brun
o cana de boabe de fasole alba
sos de rosii cu condimente
cateva masline
turmeric
fulgi de drojdie inactiva

Se calesc putin ceapa, usturoiul si ardeiul gras in putin ulei de masline, apoi se toarna apa si sarea, piperul si chilli-ul. Se lasa 1-2 minute, apoi se adauga orezul si se amesteca des. In 30 minute, ar trebui sa se faca orezul mai moale. Daca nu mai este apa, se mai adauga. La final, se adauga boabele de fasole, turmericul, fulgii si se decoreaza cu masline si sos de rosii dupa preferinte. Se amesteca totul si se savureaza cu drag. 

Reteta este bogata in proteine, vitamina C, fier si alti antioxidanti valorosi. 



7 octombrie 2017

Salata vegana colorata

Aveam pofta de o salata colorata si hranitoare si am gasit. In 5 minute, a fost gata :)

Ingrediente:
rosii
ardei gras rosu
fasole rosie
fasole alba
ceapa rosie
sare, piper, turmeric, chilli

Pentru cine se intreaba, aceasta salata are foarte multe proteine, fibre, vitamina C, fier, magneziu, vitamina A. 

Delicios! 

6 octombrie 2017

O căsuță și 3 Lăbuțe

Se apropia ziua mea și tot ce îmi doream era o casă. Trăisem o viață la bloc, făcusem suficiente economii și voiam să îmi construiesc o casă de la zero. Știam că era mult de muncă, dar, cu ajutorul unor specialiști, urma să ajung la casa ideală, cel puțin pentru mine. Visam cu ochii deschiși la o căsuță liniștită, în care să nu mă deranjeze nimeni. Amicul meu mi-a spus că pot apela cu încredere la echipa AIA Proiect, care se ocupă cu proiectarea caselor și oferă suport pe toată perioada de realizare a proiectului. În plus, au un evaluator ANEVAR, care poate, în orice moment, să evalueze construcția realizată. 


Discutând cu el, am realizat că are dreptate; aveam de gând să merg pe mâna lui și a celor de la AIA Proiect, dar, înainte de asta, trebuia să am o discuție serioasă cu mine, pentru a afla ce îmi doresc cu adevărat de la căsuța mea. Cum să arate? Câte etaje, ce suprafață, cu grădină, curte sau alte anexe? În ultimii ani, învățasem să meditez pentru a-mi calma gândurile și bătăile inimii. Una dintre tehnicile de meditație se bazează pe vizualizare. Să te vezi în situația respectivă, să urmărești cum te simți, ce gândești... 

M-am așezat confortabil pe podea și am închis ochii, începând să visez la proiectul meu. Știam că AIA Proiect poate să îmi pună la dispoziție proiecte case tip, din care aș putea alege, dar doream un proiect de casă presonalizat și adaptat celor mai puternice dorințe și visuri ale mele. Mi-am lăsat gândurile să zboare în direcția casei mele. 

Aveam norocul să am deja un teren într-o stațiune montană și întotdeauna iubisem muntele. Nu, nu știu să practic niciun sport de iarnă, dar ador să merg pe jos, să obosesc, să mă plimb, să privesc brazii, cerul, soarele, văcuțele care pasc libere. Încep să respir relaxat și să vizualizez că sunt acolo...

M-am trezit și m-am ridicat din pat, apropiindu-mă de geamul care dădea înspre pădure. Am tras aer în piept și am simțit cum plămânii cunosc noua senzație a unui aer diferit de cel din marele oraș. Am lăsat vântul cald al dimineții și soarele să îmi mângâie chipul brăzdat de riduri. 


Am coborât la parter și am intrat în bucătărie să îmi prepar un ceai verde cu scorțișoară. Aștepând apa să fiarbă, l-am zărit pe prietenul meu, 3 Lăbuțe, pe care l-am adoptat din prima zi a sosirii mele aici. Doar eu și el, în această căsuță feerică. Lucrurile simple te fac cel mai fericit și, îndeosebi, întoarcerea la natură. Ceaiul este gata și îl iau cu mine în curte. Ador să am o curte, doar a mea, mă simt de parcă aș avea propriul meu parc. Cățelul mă vede și îmi atinge tandru trupul. Îi întorc gestul și îi dau să mănânce, apoi mă așez pe iarbă. Cu spatele la casă, îmi privesc foișorul construit pe iaz. E un foișor vintage, din lemn, în care îmi place să citesc și să ascult insectele, greierii, păsările sau lătratul lui 3 Lăbuțe. Din foișor, pot vedea căsuța mea din turtă dulce, metaforă a gustului, aromei și senzației de fericire copilărească, ce mă încearcă de fiecare dată când realizez că mi s-a îndeplinit un vis. Vecinii sunt prea departe ca să mă deranjeze, dar suficient de aproape dacă vreau să îi vizitez. De altfel, sunt prieten bun cu Nea Petre, care are vreo 6 văcuțe, pe care le admir zilnic cum pasc liniștite, mișcându-și clopoțeii de la gât. 


Pasiunile mele sunt cititul, natura și meditația, astfel încât, o mare parte din timp îl petrec afară, dacă vremea îmi permite. Dacă plouă și este cald, mă retrag în foișor, iar dacă este prea frig sau ninge, mă îndrept spre marea bibliotecă pe care o am la parter. Am creat-o într-o atmosferă daneză, punând în practică un concept tipic celor mai fericiți oameni de pe planetă – hygge. Conceptul este intraductibil în limba română, dar este similar cu termenii din limba engleză hominess sau cosiness. Cu alte cuvinte, fotoliile și canapelele au pleduri călduroase, lumânările parfumate creează o ambianță intimă, iar ceaiul verde nu lipsește. Din bibliotecă, pot zări sera pe care am creat-o. Este mică, dar în concordanță cu dragostea mea recentă pentru plante. Am devenit vegan și îmi place să cultiv diverse plante aromatice, fructe sau legume, care să îmi delecteze papilele gustative. Îmi place să iau frunzele și să le frec între palme, apoi să închid ochii și să mă simt transportat într-o țară asiatică. Să culeg căpșuni și să le simt sucul roșu pe buzele-mi uscate. 

În mijlocul bibliotecii, mă întind adesea pe jos, cu picioarele încrucișate și încep să meditez, exprimându-mi, pentru început, recunoștința pentru că sunt și am fost, pentru 3 Lăbuțe, pentru foișorul și iazul pe care pot să îl privesc, pentru libelulele care dansează în fiecare zi în fața mea ca într-un ritual străvechi, pentru biblioteca mea hygge și sera de arome și senzații, pentru pădurea pe care o inspir în fiecare dimineață, pentru Nea Petre și văcuțele cu clopoței, pentru că văd, aud și simt și îmi doresc. Visez și vizualizez...

Deschid ochii și încă simt mirosul trandafirilor din seră... Îl sun pe amicul meu și îl întreb dacă putem programa o vizită la AIA Proiect pentru casa mea hygge. La capătul firului, se aude Alex, trezit din somn, întrebând buimac ce mai e și asta. 
Îmi pun un zâmbet uriaș pe chip și fredonez versurile You’re Never Fully Dressed Without a Smile. Sunt fericit și AM o casă.  

***Exercițiu de imaginație pentru SuperBlog 2017

5 octombrie 2017

Sandwich vegan hranitor

Daca esti in criza de timp, dar vrei sa mananci ceva satios, hranitor, gustos si sanatos, poti face un sanwich vegan cu ciabatta. 

Tai ciabatta in doua si apoi o poti umple cu ce iti place. Eu am ales un ameste de cartof copt cu ceapa rosie (condimentate cu sare, piper, turmeric, chimen, patrunjel si cimbru), rosii, gogosar, masline, boabe de fasole rosie. 

L-am incalzit 30 secunde si arata cam asa :)
Mai poti folosi boabe de porumb, cremwursti vegetali din soia sau ketchup. Sau boabe de naut. Orice altceva iti face cu ochiul si ai prin frigider sau camara. 


Planteaza si tu 2 copaci de la distanta

Auchan implineste 11 ani in Romania si lanseaza campania Mobilizatron, prin care, intre 4 si 24 octombrie, poti cumpara cu 5 lei un copacel din hartie reciclata. Pentru fiecare copacel, ei planteaza 2 copaci. Poti descarca si un certificat care atesta ca ai facut aceasta fapta buna! Eu zic ca merita. 




4 octombrie 2017

S-a lansat oficial Elefant Premium

S-a lansat oficial Elefant Premium si fiecare utilizator are un bonus de 100 de puncte. Spor la activat ofertele.


Budinca raw-vegana de chia cu fructe

Stiam ca semintele de chia sunt foarte bune, avand continut mare de gibre si omega-3. Am gasit o punguta de 250 g de seminte de chia la Auchan, cu vreo 5 lei, asa ca am luat-o. Un alt lucru interesant si magic la aceste seminte este ca sunt foarte solubile in apa. Daca le pui in apa, lapte vegetal sau alt lichid, absorb acea cantitate si ramane ca o budinca, iar textura este foarte interesanta. 

Ingrediente 2 portii
4 linguri de chia (am folosit chia neagra, dar exista si alba)
200 ml lapte vegetal (eu am pus lapte de soia de la Sanovita)
1 banana si 4 capsuni medii

Am pus laptele in 2 pahare, 100 ml in fiecare si am adaugat cate 2 linguri de seminte de chia in fiecare. Am mestecat bine si am lasat 30 minute sa se umfle. La fiecare 7-10 minute, e bine sa mestecati continutul, altfel se formeaza cocoloase. 

Dupa 30 minute, taiati capsuni bucatele foarte mici, iar banana o pasati. Adaugat jumatatea de banana si cele 2 capsuni taiate in fiecare pahar si mestecati bine. Daca v-au ramas feliute de capsuni, le puteti pune deasupra pentru un aspect mai placut. 

Improvizati si fiti creativi! Merge cu orice alte fructe de padure, goji, merisoare, stafide sau mango. Rezultatul este un desert sanatos, hranitor, gustos si slab caloric. 



2 octombrie 2017

A dispărut Toamna...

Toamna fusese întotdeauna mai matură decât suratele ei, Primăvara, Vara sau Iarna. Primăvara era ca un copil zglobiu, Vara mereu pusă pe șotii și petreceri estivale, iar Iarna adora să lenevească în fața unui șemineu, așteptând să ningă și să vină Moș Crăciun. Toamna era cea mai serioasă dintre toate, își făcea mereu datoria. În plus, toată lumea spunea cu tristețe în glas: a trecut Vara, vine Toamna! 

Toamna se săturase de toți oamenii plângăcioși și se hotărâse să își ia o vacanță, măcar vreo câteva săptămâni. Voia să lenevească, dar și să se distreze. Ce nu știa ea, însă, era că cineva o urmărea. Crezuse că își luase precauții, îmbrăcându-se cât mai colorat, ceea ce nu îi stătea înfire deloc. 

În prima zi, își luă laptopul și merse la cafeneaua ei preferată. Voia să își deschidă un blog și să înceapă să filosofeze despre viață, în timp ce își etala noile achiziții de la Answear, de unde își comandase câteva ținute. Vara nu are decât să se oftice. 

Și, într-adevăr, Vara o urmărea pe sora ei, dorind să vadă ce face aceasta de nu s-a prezentat la Departamentul Anotimpurilor. Își schimbase adresa, nu mai răspundea la telefon, dar reușise să îi dea de urmă. La început, îi venise greu să creadă că fata cu paltonul de damă elegant este chiar Toamna. Și ghetele acelea cu tocuri pe care Toamna nu le-ar fi purtat niciodată… Vara era supărată că trebuia să mai aștepte plecarea în concediu, dar ceva din ea se bucura că Toamna ieșise din carapacea ei tristă, încercând să își arate personalitatea sau să dezvolte o nouă personalitate, una mai incitantă și plină de surprize.  



În timp ce Vara se întreba cum să procedeze mai departe, Toamna se făcuse comodă la o masă din spatele cafenelei, unde își savura cafeaua aromată. Își deschisese laptopul și începuse deja să scrie primul articol pe blog – Paltoane de damă și ghete de piele pentru o ținută atrăgătoare. Părul roșcat îi cădea seducător pe spate, îmbinându-se cu moliciunea paltonului roșu, întins pe spătarul scaunului. Gâtul ei alb contrasta cu puloverul Hogwarts, confecționat din tricot neted. 


Dorise o zi în care să facă ce vrea, să îmbrace un roșu seducător, atrâgând privirile clienților din cafenea sau ale trecătorilor de pe stradă. Știa că nu poate să facă asta mai mult de o zi. Dorise să le arate tuturor, inclusive suratelor ei că are personalitate și poate să mai întîrzie și ea, dacă vrea. Fusese mereu sobră și punctuală la întâlnirile departamentului. Se îmbrăcase doar în haine gri, negre și maro, care nu îi puneau în valoare frumusețea și sensibilitatea. Asta până când a primit un newsletter de la Answear cu noile colecții și i-au sărit în ochi toate aceste geci și paltoane viu colorate. Cine spune că nu poate fi o Toamnă elegantă și seducătoare? 

Își scrise articolul și păși afară, în bătaia razelor sorelui de Vară. Nu o zări pe sora ei, care o urmărea de la terasa de peste stradă. Începu să meargă în pași de dans, zglobie ca Primăvara și nebunatică precum Vara. Își îmbrățișă trupul cu ambele brațe și închise ochii, lăsînd lâna moale și confortabilă a paltonului din colecția Medicine să îi inducă o stare de bine și de căldură. Apoi deschise ochii și începu să își admire râzând ghetele cu toc, ce îi puneau în valoare gleznele subțiri. Se simțea atrăgătoare și puternică.  


Chemă un taxi și îi spuse destinația: La Departamentul Anotimpurilor, vă rog!

Articolul este scris pentru SuperBog 2017