18 martie 2017

Agentul Certificat Energetic

Era seara, tocmai ce mă pregăteam să plec de la birou. Eram morocănos din cauza ploii și nici misiunile nu fuseseră atât de multe ca în zilele cu soare. Deodată, un ciocănit violent în ușă mă trezește din reverie. O domniță cochetă, cu o pălărie care îi acoperă chipul, începe să vorbească repede, fără pauze și fără sens. Posibil ca vigilența mea să fi fost diminuată, deoarece nu îmi puteam lua ochii de la buzele ei. O opresc pentru a putea să înțeleg ceva:
- Cu cine am onoarea?
- Dacă îmi spuneți și dvs, o să îmi dezvălui și eu identitatea, îmi spune ea timid. 

Iar eu, foarte bățos, spun: 
- Scrie pe ușă. Numele meu este Energetic ... Certificat Energetic. 

Îmbufnată, domnița îmi spune:
- Foarte bine! Eu sunt Termoviziune. Lucrez la celălalt sediu și sunt în misiune. Prima. Îți dai seama ce emoții am? Am nevoie de ajutorul tău. Nu am mai făcut niciodată termografia unei clădiri. Tu ești Certificat Energetic în București și ai mai multă experiență sau prieteni care fac asta. 

Ea vorbește și gândurile mele sunt undeva în ploaie, în barul din colț. Mă simt ca un detectiv privat, care trebuie să salveze o domniță în pericol ... sau ca în filmele cu gangsteri, în care ... dar firul ideilor este din nou întrerupt de buzele ei roșii: Ai de gând să faci ceva? Sau doar stai acolo? 

Mă tot întreb cine i-a spus că înainte eram Agentul Termoviziune 001. Dacă nu ar fi știut, nu ar fi fost aici. Încerc să îi povestesc peripețiile mele ca agent, dar ea începe să repete ca un robot atractiv misiunea pe care o are: să găsesc pierderile de căldură, zone cu mucegai, condens și infiltrații sau conducte înfundate

Mă uimește tenacitatea ei și dorința de perfecțiune. Îmi aduce aminte de prima mea misiune. Pentru a o calma, încep să îi prezint un plan și îi propun să fim parteneri în această misiune. Eu mă voi ocupa de obținerea certificatului energetic al acelui hotel, iar ea se va ocupa de termografie. Îi răspund la fiecare întrebare pe care o are și nu realizez că a trecut de miezul nopții, cerul s-a înseninat, iar eu vorbesc cu tânăra asta cu buze roșii, care îmi amintește de cineva ... 

O aud întrebând: Și tu ce faci mai exact? Iar eu îi explic că un certificat energetic este util pentru încadrarea unui imobil într-o clasă energetică, luându-se în calcul toți consumatorii: apa caldă, climatizarea, ventilarea, iluminatul artificial, încălzirea. Îi vorbesc despre clasele energetice, de la A la G și cum A e mai bun decât G ... la naiba! nu e atentă deloc, simt săgeți de foc în trup ... De cine îmi amintește? 


Cu toate astea nu mă pot opri, îi povestesc pătimaș despre importanța fiecărei misiuni, despre gândul cu care mă trezesc dimineața: acela de a obține performanța energetică. Nu sunt un super-erou, dar uneori, mă simt ca unul. Încerc să îi ajut pe oameni să realizeze îmbunătățiri ale consumului energetic. Până la urmă, toate astea ajută planeta. Ne ajută pe noi. După ce oferim clientului un certificat energetic sau realizăm termografia unei clădiri, le prezentăm și soluțiile printr-un audit energetic. Acestea dau valoare muncii noastre. 

Ea mă întrerupe și îmi adresează o întrebare: Vrei să spui că misiunea nu e despre certificate și termoviziune, ci despre mult mai mult?

- Da, îi spun sigur pe mine. Am ales să lucrez aici din dragoste pentru mediu, chiar dacă ți se pare ciudat. 

Dar șirul vorbelor mele este întrerupt de țârâitul telefonului. La capătul firului, îl aud pe agent Audit Energetic: Hei, cum stai cu energia? Mi-am încheiat misiunea și sunt fericit. Ieșim pe undeva sau ești ocupat cu fata aia? 
Nu vreau să mă dau de gol, așa că îi cer detalii și atunci îmi aduc aminte ... o caut cu privirea dar nu mai e nimeni acolo ... 
Vreau să mă consult cu Audit Energetic și îi spun că ne vedem la barul de peste stradă de biroul meu. Tipul ăsta e un om simplu, dintr-o bucată: el nu vede probleme, el vede soluții. Problemele pe care eu le găsesc, pentru el sunt o oportunitate de a găsi o soluție inedită. Concluziile mele par uneori triste, dar el îmi redă sensul și îmi arată direcția, ca un bun prieten. 

E 5 dimineața, mă despart de el și, un pic euforic, îl întreb fără prea mari speranțe: Ai cumva numărul ei de telefon? Iar el, râzând cu gura până la urechi, îmi zice: Îmi lipsesc mie vreodată soluțiile? Și scoate un bilețel cu numele și numărul ei. Mi-a zis să ți-l dau dacă îl ceri :)

Sunt fericit. Numele meu este Energetic, Certificat Energetic ... și sunt îndrăgostit. 

***
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017