1 noiembrie 2019

Trăim într-o democrație

Proba 14 din competiția SuperBlog este foarte îndrăzneață deoarece ne provoacă la un subiect sensibil: democrație în România, da sau nu? Eu nu pot spune decât că da, trăim într-o democrație, avem libertatea de a merge la referendum pe diverse teme de interes național, avem libertatea de a completa o petiție online sau chiar de a iniția una și de a face tot posibilul să strângem semnături pentru implementare. 


De obicei, îmi place să mă documentez din surse independente, nepărtinitoare și cât mai diverse pentru a fi sigur că nu sunt manipulat de anumite forțe. Pentru mine, un astfel de organism independent este Transparency International. Deoarece studiez de câțiva ani etica în sistemul public din România, dar și din alte state ale lumii, cu toate mecanismele fenomenului corupției, pot spune că România este o țară democrată. Știu că există tot felul de surse media care încearcă să manipuleze lumea spunând altfel, dar, atâta timp cât poți ieși liber pe stradă să strigi împotriva guvernului sau președintelui, atâta timp cât poți merge la referendum să dai jos un președinte sau să votezi cu cine vrei tu, asta înseamnă democrație.



Pentru mine, ar fi o jignire la adresa oamenilor care trăiesc cu adevărat în state anarhice, nedemocrate să spun că eu nu trăiesc într-o democrație. Da, sunt multe lucruri care trebuie îmbunătățite în România, dar ghici ce, așa e peste tot. Avem birocrație, dar așa e și în alte țări, inclusiv Germania. Avem taxe mari pe salariu, dar surpriză, nimeni nu-i întrece pe danezi. 

Oare de ce sunt danezii cel mai curat popor din punct de vedere al corupției percepute, de ce sunt printre cei mai fericiți oameni? Plătesc taxe uriașe, dar cu aceste taxe li se asigură sănătate și educație gratuite. Toate țările civilizate introduc taxe pe poluare, dar românului îi place să se lamenteze când se supraaccizează benzina sau când trebuie să plătească taxe în plus pentru că vrea luxul de a merge cu o mașină toxică pe drum. Comisia Europeană ne amendează pentru că Bucureștiul depășește de ani de zile limita poluării admise, adică îi îmbolnăvește pe oameni. Și, cu toate acestea, românul e revoltat de taxele plătite pentru că poluează, dar nu de faptul că plămânii i se înnegresc.... 

Îmi place că mulți români se plâng de multe, dar ne lipsește inițiativa cetățenească. Slavă cui vreți voi că există însă și oameni care nu dau vina pe guverne și președinți și înțeleg că adevărata democrație înseamnă să faci și tu ceea ce ceri de la alții. 



Știu multe petiții online care s-au finalizat cu succes și statul le pune în aplicare. Ai libertatea de a iniția o petiție, de a lupta pentru ea și, cu suficiente semnături, aceasta se va implementa. În Craiova, o fată cu inițiativă a lansat o petiție pentru introducerea în oraș a acelor urne speciale pentru colectarea de haine, jucării și încălțăminte. Surpriză, are succes și, din 2020, salubritatea le va pune în toată Craiova. 

Îmi plac și acei oameni care țipă că nu e democrație dar, dacă nu am aceeași opțiune de vot cu a lor, ar fi în stare să îmi dea în cap cu ceva. Democrația înseamnă să accepți că și alții au dreptul la opinie chiar dacă e opusă opiniei tale. Mulți nu înțeleg asta. 



Concluzionând ceea ce am spus până acum, România este o democrație chiar dacă avem loc de progres. Cred că mergem în direcția cea bună și toate statisticile economice oferite de Eurostat ne indică acest lucru. Avem una dintre cele mai mari creșteri economice, salariul mediu a crescut pentru toată lumea, consumul a crescut foarte mult, avem o datorie publică foarte mică în comparație cu celelalte state vest-europene, puterea de cumpărare este superioară indicelui de inflație (a se vedea datele Eurostat), alocările bugetare pentru sănătate și educație au crescut fără precedent, oamenii din IT beneficiază de scutiri de taxe, cei din construcții primesc salarii decente comparativ cu ce era în trecut, alocațiile au crescut, bursele studenților s-au triplat, turismul a crescut foarte mult în ultimii ani ca urmare a voucherelor de vacanță, impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10%, TVA-ul la alimente este printre cele mai mici din Europa, de doar 5%. 

Democrația are mult de-a face cu economia, de aceea am prezentat câteva lucruri bune care s-au întâmplat în ultimii ani. Fără inițiativă cetățenească, însă, vom rămâne la un stadiu jos. Am văzut multe urne pentru colectarea selectivă în oraș, dar oamenii nu reciclează, am văzut chiar și în micul oraș Craiova târguri de adopții canine ale adăpostului de stat și, cu toate acestea, oamenii iubitori de câini nu se înghesuie la adoptat, doar la criticat. 



Fără ca tu să faci ceva, lucrurile nu se vor schimba. Transparency International laudă România pentru cea mai bună legislație europeană în ceea ce privește avertizorii de integritate (whistleblowing). Dar nu vedem asta la știri, pentru că e mai ușor pentru mulți dintre noi să ne victimizăm. Băncile sunt o structură privată și dacă analizăm structura profitabilității bancare în Europa, vom vedea că România este printre cele mai profitabile pentru bănci, cu cea mai mare diferență între dobânda la credit și cea pentru economii. Și, cu toate acestea, plângem băncile că sunt atât de avare. Am putea să cerem și noi o echilibrare a acestor credite, dar nu trebuie să ne atingem de ele. 

Ca cetățean care vrea democrație, sugerez să punem mâna pe legile pe care le criticăm și să știm ce criticăm, că a ieși în stradă și a striga lucruri doar pentru că pare a fi democrație asta, nu e ok. Sunt pentru ieșit în stradă împotriva lucrurilor greșite, dar urăsc când cineva nu cunoaște despre ceea ce vorbește. 

Trăim vremuri democrate în care avem acces la informație oriunde, nu există cenzură pe internet așa cum se întâmplă în țările cu adevărat nedemocrate, dar ne place să ne informăm doar de pe Facebook, nu deschidem legi, nu deschidem statistici europene, nu citim documente, doar mestecăm ceea ce oferă o televiziune sau alta sau sfântul Facebook și bancurile politice. 



Ne plângem că diaspora e îngrădită la vot când țări mai civilizate ca noi pun amenzi dacă nu votezi și interzic dreptul la vot al celor plecați din țară de mai mult de 4 ani. Cred că românul vrea să fie o victimă și îi place mult să se plângă, dar nu face foarte multe ca să iasă din starea de victimă. 

Îmi încurajez cititorii să iasă la vot, să voteze cu cine vor și să respecte și pe altul care are altă opinie, să iasă în stradă dacă a citit măcar o dată legea împotriva căreia se află acolo, să nu se lase manipulat de media părtinitoare și să citească mult despre cum e în țările alea democrate la care visează, dar despre care a văzut el pe Facebook că nu au nici taxe, îi lasă pe toți să voteze și nu au nici datorii publice. Surpriză! Nu există așa ceva. Pune mâna și documentează-te! Și nu mă refer la o singură sursă: citește statisticile Eurostat, Transparency International, datele Institutului Național de Statistică, analizează cum fac alții în țara lor și abia apoi plânge-te că la noi e rău cum nu mai e la nimeni.