Adesea, apreciem sănătatea atunci când nu o mai avem sau începem să medităm la viață și la efemeritate, atunci când pierdem pe cineva drag. Acum mai mult de un an, am devenit vegană din motive de sănătate, nu pentru că aș fi avut probleme neapărat, ci pentru că, în jurul meu, tot mai mulți oameni dragi par să sufere de obezitate, diabet, hipertensiune și alte boli considerate metabolice și genetice.
În competiția SuperBlog 2018, Sano Vita ne provoacă să ne imaginăm că pledăm pentru sănătatea copiilor noștri din calitatea de speakeri la o conferință. Când am luat decizia de a deveni vegană, am făcut-o după multe cercetări, după multe lecturări de studii și articole medicale în limba engleză. Am încercat să mai discut cu oamenii din jurul meu, unii sunt mai receptivi, alții mai puțin. Ideea e că, dacă aș fi speaker la o astfel de conferință, bănuiesc că lumea ar fi acolo pentru că e deja pe acel drum și vrea să afle mai multe.
Se spune că multe boli sunt genetice, dar, adesea, problema o reprezintă obiceiurile alimentare care se moștenesc, nu vreo genă anume. Obișnuim să mâncăm așa cum au făcut bunicii și părinții noștri. Prea mult zahăr, prea multe grăsimi, sare, prea multe produse procesate, antibiotice și hormoni. Nu militez pentru extremism alimentar, dar majoritatea oamenilor mănâncă doar carne, ouă, brânză, lapte și derivate din aceste produse. Legumele, fructele, semințele și cerealele integrale sunt o raritate pe farfurie.
Principala teamă a oamenilor este că cei care au o dietă bazată pe plante nu consumă proteine, dar sunt foarte multe legume cu o cantitate de proteine foarte mare: fasole, linte, mazăre, soia, năut. Există studii care atestă legătura dintre consumul de fructe și legume și un risc scăzut al bolilor cardio-vasculare sau cancerului.
Eu am observat schimbări în bine după ce am început să consum mai multe produse vegetale: mai energică, mai odihnită, fără dureri, am mai și slăbit, am un tranzit intestinal mai bun. Legat de acest subiect, cei care consumă carne în cantitate mare au probleme cu tranzitul. Toate acele toxine rămân în organism îmbolnăvindu-ne.
Prima mea comanda la Sano Vita, 32 produse la 135 lei |
Cel mai interesant lucru atunci când îți schimbi obiceiurile alimentare este că descoperi o varietate de produse de care nici nu știai înainte și nici prin cap nu ți-ar fi dat să le încerci. Așa s-a întâmplat cu mine. Semințele de in și chia au devenit parte integrantă din dieta mea, sunt bogate în omega 3 și le poți pune în orice. Trebuie știut că semințele de in se absorb doar dacă sunt măcinate. Au niște estrogeni vegetali care ajută organismul femeii, reducând multe dintre problemele specifice (dureri menstruale, cicluri scurte sau prea lungi, etc.).
Pastele integrale sunt, de asemenea, foarte bune. Conțin fier, spre deosebire de cele rafinate, precum și alte minerale și vitamine. Încercați să fugiți de produsele rafinate, acestea sunt văduvite de toți nutrienții. Sunt mai bune și mai sățioase, ajută la digestie, motiv pentru care nu îngrașă.
O altă comandă Sano Vita |
E greu să convingi pe cineva, cred că argumentul suprem este să îi faci pe oameni să se uite la cei dragi, la cei mai în vârstă și să vadă dacă sunt sănătoși. Dacă au diabet, hipertensiune, colesterol, acest lucru nu se datorează vârstei, ci alimentației. E alegerea noastră încotro vrem să ne îndreptăm... cum vrem să trăim și să îmbătrînim.
Aș vrea să îmi mențin articolul roz și optimist, dar dacă nu facem schimbări alimentare în bine, acum, când încă putem, este posibil să fie prea târziu. Dacă nu vrei să fii o povară pentru copiii tăi la bătrânețe, ai grijă de tine acum, când ești în putere și ajută-i și pe ei să moștenească obiceiuri alimentare pozitive și să adopte un stil de viață sănătos.