18 martie 2018

Organizează, reciclează, reînnoiește!

Nu sunt cea mai organizată persoană și, adesea, îmi este greu să găsesc o ținută în care să arăt bine, dar să mă simt și confortabil. Nu mai vorbesc de asortarea culorilor și materialelor. Pentru că haosul din șifonier se răsfrânge asupra stării noastre de spirit, simt adesea nevoia de a organiza (sau mai bine spus reorganiza) șifonierul. 

În căutarea unui răspuns la problema mea, am început să citesc cărți de minimalism și decluttering în domeniul vestimentar, cu accent pe reciclare. Așa am ajuns la concluzia că hainele second hand ar trebui privite într-o lumină nouă. 


Avantajele hainelor second hand

sursa: unsplash

În ultimii ani, am început să reciclez mai mult, din grija pentru mediu și planetă, în general. De multe ori, ne cumpărăm haine care, apoi, nu ne mai plac sau nu ne mai vin bine, deși arată ca noi și au o calitate bună. Pentru a nu încuraja risipa, sfătuiesc oamenii să doneze sau să vândă ceea ce nu le folosește și să își reînnoiască, apoi, garderoba cu haine care să le placă și să le aducă un zâmbet pe chip. 

Cu toții am simțit că suntem mai puternici atunci când ne îmbrăcăm cu o haină mai veselă sau în culorile potrivite. Nu toți au bani să își cumpere haine de firmă sau la modă, noi-nouțe, dar poți fi în tendințe și apelând la hainele second hand. Trebuie să lași inspirația să te cuprindă. Să ai curajul de a ieși din tipare și de a spune nu prejudecăților. Te poți reinventa și cu bani puțini și ai și satisfacția că nu contribui la risipa globală. 


Cum îmi organizez eu șifonierul pentru a găsi hainele potrivite

Organizarea după stil este ceea ce mi se potrivește mie: haine comode pentru ieșiri în oraș, haine smart-casual pentru serviciu și haine office pentru momentele mai importante de la lucru. De asemenea, donez hainele care nu îmi sunt bune ca mărime sau pe care nu le mai folosesc deoarece nu îmi mai place cum îmi vin sau haine pe care, dintr-un motiv sau altul, nu le-am mai purtat deloc în ultimele 6 luni. 

Donez frecvent și încurajez pe toată lumea să facă acest lucru. Deși sunt haine la mâna a doua, ceea ce pentru tine nu înseamnă nimic, pentru altcineva poate reprezenta o mare bucurie. Avantajul este că te simți mai bine din punct de vedere spiritual, eliberându-ți mintea și șifonierul de aglomerarea unor haine pe care nu le porți. Ai satisfacția că poți contribui la bucuria unor persoane mai puțin norocoase.

Sfaturi pentru o garderobă în tendințe

1. organizează mereu garderoba în haine care nu mai pot fi folosite sau reinventate (acestea pot merge direct la coșul de gunoi), haine care pot fi donate sau vândute, haine care pot fi oferite cadou și haine care pot fi duse la centre de reciclare (sunt firme care reciclează hainele sau au campanii de buy-back). 

2. reinventează hainele vechi, dându-le un strop de prospețime prin modificări pe care le poți face chiar tu, din confortul propriei case.

3. reînnoiește garderoba cu haine în tendințe, la un preț avantajos. Vei găsi multe haine second hand care au o calitate superioară celor noi și un raport preț-calitate de câteva ori mai mare. Pune accent pe calitatea materialului, pe culorile vibrante care să îți pună în valoare zâmbetul și privirea. 

4. promovează reciclarea și eliminarea risipei în domeniul vestimentar. Schimbarea mentalităților poate avea o contribuție însemnată la protejarea planetei și a viitorului copiilor noștri. 

Susțin diversitatea și unicitatea fiecărui individ. Atunci când ne vom învăța copiii să accepte ceea ce este diferit și să nu mai pună un preț atât de mare pe aparențe, pe bani și etichete, vom avea speranța unui viitor mai bun, în care lucruri aparent simple, ca achiziția hainelor second hand, să fie încurajate și să fie privite ca un simbol al respectului pentru mediu și pentru oameni. 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018