11 octombrie 2021

Magia unei vieți în comuniune cu natura

Proba 3 din competiția SuperBlog ne provoacă la un subiect interesant, legat de alegerile noastre sănătoase, cât mai aproape de natură. Sunt o consumatoare a ceaiurilor Fares, sponsorul acestei probe, pentru că eu cred în produsele locale. Acestea sunt mai naturale, mai aproape de glie și parcă reprezintă și un cordon ombilical între generații: generația noatră, a unor oameni hiperactivi și poate prea puțin conectați cu natura și generația păriților și bunicilor noștri care culegeau plante medicinale și făceau ceaiuri sănătoase și aromate pentru a preveni și ameliora simptomele diferitelor afecțiuni. 

Astăzi, avem produsele de la Fares, nu ne mai ducem noi pe câmp să culegem plantele, dar o fac specialiștii într-un mod sigur pentru noi. 


Cumva, ne putem recupera magia acelor vremuri. Subiectul acestei probe îmi este pe plac pentru că, de vreo 4 ani, încerc să duc o viață cât mai naturală. Poate nu îmi iese mereu, dar am făcut câteva schimbări și cred că fiecare pas contează, indiferent cât de mic. Astfel, în 2017, am luat decizia de a deveni vegană. Pe de o parte, am vrut să duc o viață mai sănătoasă, dar asta a venit însoțită și de alte mici decizii, la fel de importante. 

Ce m-a inspirat? Am citit cărți și articole publicate de medici în jurnalele medicale prestigioase, am văzut câteva documentare și am ajuns la concluzia că modul de viață actual al multor români abundă în produse nesănătoase. Cumva, ne-am pierdut conexiunea cu natura. Astfel, am considerat că e mai important să mânânc mai multe fructe și legume, să fac mai mult sport, să beau mai multă apă, mai multe ceaiuri și să renunț la zahăr, sucuri, grăsimi. 

Am descoperit multe ceaiuri din plante de care nici nu auzisem înainte, gusturi pe care le-am încercat pentru prima dată și am cunoscut o altă magie a plantelor. Lumea plantelor este una diversă și fiecare plantă are proprietățile ei. Când eram mică, în familia mea se citea Formula AS, nici nu știu dacă mai există, și o carte despre plante scrisă de Maria Treben. M-au fascinat, mai ales ultima. Nu spun că trebuie să ne bazăm doar pe plante, dar ar trebui să le integrăm mai mult în viața noastră. Plantele sunt viață. 


În plus, acum când afară este frig și ploios, ce poate fi mai hygge (conceptul danez al fericirii, al confortului), mai liniștitor și magic decât o cană de ceai cald, făcut din plante cu aromă de copilărie petrecută la bunici? 

Pentru mine, o cană de ceai este mai mult de atât. Coperta cărții mele, Scrisori pentru studenții mei, are în centru o cană de ceai, iar cel mai recent workshop al asociației mele, este o cană cu emoții. 




Concluzia este că ceaiul preferat te poate face să te simți mult mai bine, iar alegerile cât mai aproape de natură te pot face să te simți mai împăcat cu tine. Fericirea stă în lucrurile mici, într-o cană de ceai savurată lângă foc alături de prieteni și familie, o cană cu emoții și povești spuse în fața șemineului, în timp ce afară bate vântul și picurii de ploaie îți ciocăne în geam. O cană cu ceaiul preferat poate fi ce vrei tu, căci tu ești designerul jocului în care joci.