7 noiembrie 2016

Circle of Love la Craiova

Pe 12 noiembrie, va avea loc spectacolul Circle of Love, o transpunere artistică a versurilor celor de la Depeche Mode. Original și neconvențional, adică atractiv. Mă aștept la originalitate și la o explozie de senzații pe cortexu-mi avid de culoare muzicală. Asta îmi vine în minte de fapt: o paletă de culori și sunete: o sinestezie emoționantă.

Îmi doresc să fiu prezentă acolo, mă vizualizez stând pe scaun în sala Teatrul Național Marin Sorescu, pe 12 noiembrie, ora 18 :). Mai multe detalii, găsiți și pe pagina de Facebook a spectacolului. 


Magia cartilor

Sunt o fire introvertită. Nu aș spune neapărat timidă, deși dau această impresie, ci, mai degrabă, o fire puțin socială. Încă din liceu, mi-am dat seama că sunt diferită. Diferit nu înseamnă nici bine, nici rău. Înseamnă diferit și atât. 

Din fericire, am avut un tată, care mi-a deschis apetitul pentru lectură, profesori, care îmi împrumutau cărți și care au văzut în mine potențial. Le mulțumesc pentru asta! Astăzi, sunt la rândul meu cadru didactic și duc mai departe ceea ce am învățat: îmi premiez studenții merituoși, oferindu-le câte o carte. Așa cum spune George R. R. Martin, cititorii trăiesc 1000 de vieți. 

Mai e puțin și vine Crăciunul sau, mai bine spus, vacanța de Crăciun. Fiind profesor, am noroc de o vacanță prelungită. Este sărbătoarea mea favorită, deoarece am timp pentru pasiunile mele, iar lectura este una dintre ele. 

De multe ori, renunțam să îmi fac singură cadou de Crăciun, dar, cu vârsta, realizezi că e bine să te răsfeți din când în când.  

Am ales trei cărți, pe care vi le recomand și vouă. Toate sunt din secțiunea Clasic, pentru că ador cărțile consacrate. Asta nu înseamnă că nu citesc deloc literatură contemporană, dar am o afinitate și o iubire fidelă pentru literatura clasică. 

1. Jocul cu mărgele de sticlă, de Hermann Hesse. Am citit această carte cu mulți ani în urmă și, deși credeam că o am în bibliotecă, se pare că am alte cărți de Hesse. 
Poate te întrebi de ce o mai citesc, deși am citit-o o dată. Răspunsul este simplu: îl iubesc pe Hesse, scrie genial. Nu întâmplător am povestit la început despre mine. Sunt o persoană izolată, cu nasul în cărți, zicea mama când eram copil. 

Jocul cu mărgele de sticlă este despre două lumi: cea a oamenilor, care au abilități fizice și cea a oamenilor geniali, creatori. Îmi plăcea universul ăsta. Desigur, este o utopie și poate părea discriminatorie, dacă stăm să analizăm. Dacă îl descoperi pe Hesse, nu îl mai poți abandona: scrierea lui este filosofică, poate și într-o manieră distopică. 
Nu vreau să dezvălui mai multe din misterul acestei cărți, așa că vă prezint o alta :)

2. Procesul de Franz Kafka. O altă pasiune literară a mea este cea pentru absurd. Literatura absurdului este foarte bogată și fascinantă, dacă ai răbdare. Nici pe aceasta nu o am în biblioteca personală, deși am citit-o. Am alte opere ale lui Kafka, unul dintre scriitorii mei preferați (știu, am mulți). Îmi aduc aminte că mai întâi am citit cartea și, apoi, printr-o coincidență, am văzut și filmul la televizor. Am fost dezamăgită de film, pentru că, în mintea mea, valențele psihologice și filosofice ale romanului erau mai pronunțate. În opinia mea, cărțile sunt mai bune decât filmele, pentru că îi lasă cititorului libertatea de a interpreta în stil personal conținutul cărții. Aș reciti cu drag această carte, pentru că unele lucruri se estompează în mintea noastră, dar rămân senzațiile trăite în timpul lecturii: angoasa personajului pentru care normalul devine anormal și invers. Ajungi să te regăsești și tu, cititorul, în această ipostază și te simți cuprins de neliniște - neliniștea vieții, care, în același timp, te face să o simți mult mai intens. 

3. Despre dragoste și alți demoni, de Gabriel Garcia Marquez. Această carte îmi trezește amintiri adolescentine. Este unul dintre cadourile pe care mi le-am făcut în liceu, fiind îndrăgostită de un tânăr mai mare cu vreo 10 ani. M-a fascinat povestea acestui roman presărat cu misticism și sexualitate, ca multe dintre cărțile lui Marquez, pe care aveam să le descopăr ulterior. Temporal, povestea de amor pasional din carte are loc în secolul al XVIII-lea, când iubirea dintre o fată de doisprezece ani și preotul mai în vârstă nu ar părea la fel de scandaloasă ca astăzi. În orice caz, cartea nu este pentru pudici sau pentru oameni tradiționali. E o carte controversată, pe care o am în vedere pentru cineva drag. Toată familia citește, așa că, cel mai frumos cadou pe care ni-l putem oferi unul altuia este o carte sau mai multe :)

Anul ăsta, vreau să repet experiența Crăciunului trecut: eu, cu multe cărți și jucării în jur (am o vârstă, dar tot iubesc jucăriile), ciocolată caldă, lemnele trosnind în soba veche a bunicilor, cozonac făcut de bunica mea de 82 de ani și colinde interpretate de vârstnicii satului. Anul trecut, mi-am luat cu mine mai multe cărți, pe care să le savurez la căldură. 

Poză personală 
V-am prezentat cu drag opțiunile mele pentru acest Crăciun, dar oferta editurii este foarte bogată, așa că poți alege și alte genuri literare. Încurajează și tu cititul în jurul tău, oferă cadou o carte, donează, povestește și altora ce lucruri minunate se ascund în cărți! 

Iar dacă ai copii, insuflă-le de când sunt mici plăcerea pentru lectură! Eu nu voi uita niciodată că tata este omul care mi-a arătat acest univers fascinant al cărților!

***
Articol scris pentru SuperBlog 2016