Acum un an, am aplicat pentru o bursă Fulbright în America. Am pregătit un proiect despre antreprenoriatul în rândul imigranților. Am avut ceva de muncă numai ca să pregătesc dosarul pentru a aplica, fiind susținută și de colegii mei. Am strâns scrisori de recomandare, am pregătit proiectul, bibliografia și am depus aplicația. Am fost selectată pentru interviu. A avut loc anul trecut la ora 9 dimineața, la București, eu fiind din provincie. Era zăpadă, gheață și făceam cam 4 ore până acolo, așa că am plecat cu noaptea în cap. Penttru că am ajuns chiar înainte să înceapă traficul serios, am poposit și la o cafenea pe Calea Victoriei. Am avut emoții mari, deoarece din comisia de examinare erau și americani și mă tot gândeam la ce întrebări vor pune. M-am descurcat decent și, chiar dacă, nu am fost selectată, este o experiență la care mă gândesc cu drag deoarece am avut curajul să aplic și să susțin acel interviu.
Am realizat că e foarte important să ai încredere în tine, să dai tot ce ai mai bun și să vezi partea plină a paharului. Nu am fost dezamăgită și faptul că nu am fost selectată a lăsat loc altor lucruri frumoase acasă. În 2019, am devenit mentor pentru niște tineri, am publicat o carte adresată tinerilor, am desfășurat proiecte cu ONG-ul al cărui președinte sunt pentru cei din mediul rural, cu venituri mici sau cu părinți în străinătate.
Lecția pe care am învățat-o este că o ușă închisă este o ușă deschisă spre altceva, orice lucru care nu se împlinește creează premisele pentru o altă oportunitate. Pentru a le vedea, însă, e nevoie să fii deschis, să nu te dezamăgești ușor și să mergi mai departe. E important să trăiești cât mai multe experiențe dezvoltare personală.
Din fiecare experienă înveți ceva și, chiar dacă nu îți dai seama, aceasta, fie că este pozitivă sau negativă, ea te modelează și te schimbă. Orice eșec trebuie privit ca o lecție de viață din care să rămâi cu ceea ce a fost bun. Nu are rost să te încrâncenezi și să suferi. Viața e prea scurtă pentru asta. E mai bine să te bucuri de fiecare clipă și să o trăiești cu intensitate. Deoarece o experiență pentru tine sau cineva drag este un cadou minunat de oferit. Prea multă lume cumpără lucruri pe care se pune praful, care se strică, trebuie reparate și care nu aduc fericire decât pe moment sau pe un termen scurt, după care, plăcerea dată de noutatea achiziției se estompează. În schimb, de o experiență ne aducem aminte cu drag peste ani și apropie mai mult oamenii care iau parte împreună la acea experiență.
Fiecare dintre noi ar trebui să reducă consumerismul și să se îndrepte către crearea de amintiri frumoase cu cei dragi. Acestea sunt de neprețuit. Gândiți-vă cum ar fi să cumperi o experiență de Crăciun sau de ziua soțului? Și nu un ceas de firmă sau un parfum...
Experiențele te lasă mai bogat, plătești și, la final, ești mai înstărit.
***Probă scrisă pentru Spring SuperBlog 2020