6 martie 2020

O bursă Fulbright

Acum un an, am aplicat pentru o bursă Fulbright în America. Am pregătit un proiect despre antreprenoriatul în rândul imigranților. Am avut ceva de muncă numai ca să pregătesc dosarul pentru a aplica, fiind susținută și de colegii mei. Am strâns scrisori de recomandare, am pregătit proiectul, bibliografia și am depus aplicația. Am fost selectată pentru interviu. A avut loc anul trecut la ora 9 dimineața, la București, eu fiind din provincie. Era zăpadă, gheață și făceam cam 4 ore până acolo, așa că am plecat cu noaptea în cap. Penttru că am ajuns chiar înainte să înceapă traficul serios, am poposit și la o cafenea pe Calea Victoriei. Am avut emoții mari, deoarece din comisia de examinare erau și americani și mă tot gândeam la ce întrebări vor pune. M-am descurcat decent și, chiar dacă, nu am fost selectată, este o experiență la care mă gândesc cu drag deoarece am avut curajul să aplic și să susțin acel interviu. 

Am realizat că e foarte important să ai încredere în tine, să dai tot ce ai mai bun și să vezi partea plină a paharului. Nu am fost dezamăgită și faptul că nu am fost selectată a lăsat loc altor lucruri frumoase acasă. În 2019, am devenit mentor pentru niște tineri, am publicat o carte adresată tinerilor, am desfășurat proiecte cu ONG-ul al cărui președinte sunt pentru cei din mediul rural, cu venituri mici sau cu părinți în străinătate. 

Lecția pe care am învățat-o este că o ușă închisă este o ușă deschisă spre altceva, orice lucru care nu se împlinește creează premisele pentru o altă oportunitate. Pentru a le vedea, însă, e nevoie să fii deschis, să nu te dezamăgești ușor și să mergi mai departe. E important să trăiești cât mai multe experiențe dezvoltare personală. Furnizorul tău de experiențe îți oferă o gamă variată din care poți alege. 


Din fiecare experienă înveți ceva și, chiar dacă nu îți dai seama, aceasta, fie că este pozitivă sau negativă, ea te modelează și te schimbă. Orice eșec trebuie privit ca o lecție de viață din care să rămâi cu ceea ce a fost bun. Nu are rost să te încrâncenezi și să suferi. Viața e prea scurtă pentru asta. E mai bine să te bucuri de fiecare clipă și să o trăiești cu intensitate. Deoarece o experiență pentru tine sau cineva drag este un cadou minunat de oferit. Prea multă lume cumpără lucruri pe care se pune praful, care se strică, trebuie reparate și care nu aduc fericire decât pe moment sau pe un termen scurt, după care, plăcerea dată de noutatea achiziției se estompează. În schimb, de o experiență ne aducem aminte cu drag peste ani și apropie mai mult oamenii care iau parte împreună la acea experiență. 

Fiecare dintre noi ar trebui să reducă consumerismul și să se îndrepte către crearea de amintiri frumoase cu cei dragi. Acestea sunt de neprețuit. Gândiți-vă cum ar fi să cumperi o experiență de Crăciun sau de ziua soțului? Și nu un ceas de firmă sau un parfum... 

Experiențele te lasă mai bogat, plătești și, la final, ești mai înstărit. 


***Probă scrisă pentru Spring SuperBlog 2020

Bucătăria mea are o nouă ținută

Prima probă din competiția SuperBlog ne provoacă să ne imaginăm cum am decora noi bucătăria. De ceva vreme asta fac, mi-am creat chiar un folder pe calculator cu casa mea de vis, iar în el am subfoldere cu dormitor, living, bucătărie, baie, etc. Am început să citesc cărți și să derulez poze pe net pentru a vedea ce îmi place. Așa am realizat că stilul meu favorit este cel hygge/scandinav sau cu elemente retro. Stilul hygge pune accent pe culori neutre și folosește texturi similare cu cele din natură. 


Principalele elemente pe care trebuie să le iei în calcul sunt mobila de bucătărie, chiuveta, hota, plita, cuptorul și electrocasnicele. Pentru noi, românii, calitatea elvețiană este aproape un pleonasm. Franke este unul dintre cei mai importanți furnizori de piese incorporabile pentru bucătărie. Visând cu ochii deschiși la propriul meu cămin, mă văd căutând pe site-ul lor o plită Franke și un cuptor Franke


Ambele modele de mai sus mi-au plăcut pentru culoarea lor și stilul clasic, ușor retro, care duce cu gândul la filmele americane din anii 70. În același timp, cuptorul are câteva programe pentru diverse tipuri de mâncare, dar și programare cu display LCD și o tehnologie care asigură o izolare termică bună. 

Hota este și ea un must pentru orice bucătărie. Aceasta trebuie să aibă o putere de absorbție mare și să aibă și un design în ton cu cel ales pentru cuptor și plită. Mi-ar plăcea să am o insulă în mijlocul bucătăriei și o măsuță mică, rotundă cu patru scaune. Totul trebuie să fie în culoare albă sau una neutră pentru a înscrie designul bucătăriei în același stil clasic, minimalist. 

Am învățat din greșelile noastre și știm  că este mai bine să adopți un stil minimalist, dar funcțional. Până acum, am mers pe mese de bucătărie mari care iau din spațiu. Între timp, în ultimii ani, am devenit și minimalistă și asta mă face să mă gândesc de două ori înainte să fac o achiziție. În plus, trebuie să facem alegeri inteligente, să cumpărăm produse de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe. Acestea rezistă mai bine în timp, ceea ce reduce consumerismul. A reduce este o modalitate bună de a proteja mediul înconjurător. 

Mobila de bucătărie trebuie să fie funcțională, cu mânere solide. Este trist când cumperi mobilă pentru că ți se pare ieftină sau aparent frumoasă și realizezi că are o calitate îndoielnică. Totul începe cu mânerele. Sunt primele care se deteriorează. De aceea, am învățat că trebuie să mă uit la soliditatea mânerelor și, desigur, și la calitatea materialului. Adesea, îmi ia ochii ceva și apoi îmi dau seama că orice achiziție trebuie să fie: de calitate, funcțională, frumoasă ca design, minimalistă, preț competitiv. 

Un alt sfat primit de mine și bine de luat în calcul este să achiziționezi de la furnizori de încredere, renumiți, care au grijă de client, dar și de imaginea lor și vând cele mai bune produse, fără a face rabat la calitate. În concluzie, visează și tu la casa ta de vis. La început, mi-a fost aiurea, dar acum am foldere cu subfoldere pentru fiecare încăpere și sunt sigură că asta mă ajută să îmi îndeplinesc visul mai repede, deoarece mă determină să fiu proactivă.