23 martie 2022

Abonament la lectura, cand vrei, unde vrei si cate vrei

Competiția SuperBlog este cea prin intermediul careia aflu ca exista Voxa, un serviciu pe baza de abonament care iti permite sa citesti sau sa asculti carti cand vrei, unde vrei si cate vrei. In primul rand, m-am bucurat sa vad ca avem un start-up romanesc pe placul meu. Pe placul meu si al multora, desigur. Ador sa citesc. E ca si cum as manca lectura pe paine. Trecem peste faptul ca e aproape o obsesie lectura si uneori nu face bine :) 

Faptul ca exista Netflix sau alt serviciu de streaming pentru filme stim cu totii. Pentru carti, nu stiam ca avem. Am avut ocazia sa testez timp de 15 zile aceasta platforma si numai de bine. 

In 12 zile mai exact de cand o testez, am citit 5 carti:

Nu sunt eu de Maia Morgenstern (nu am gasit audiobook)

Atlasul fericirii de Helen Russell (nu am gasit audiobook)

Magia ordinii la locul de munca de binecunoscuta Marie Kondo (nu am gasit audiobook)

Inventeaza si viseaza de Jeff Bezos (fondatorul Amazon). Se gaseste si audiobook

si inca una pe care cu greu am citit-o: Iubesc sa fiu femeie 


Desi trebuia sa scriem despre audiobook, nu pot sa o fac. Oricat as incerca, nu reusesc sa ascult pe cineva in capul meu. Prefer sa citesc in pasul meu, cu lentoarea sau rapiditatea mea. E un defect personal, clar. Pentru ca stiu ca multi oameni adora audiobookurile. Nu si eu. Am incercat. 

Asa ca voi scrie parerea mea despre aplicatie, carti si un audiobook pe care l-am citit in forma carte :) In categoria dezvoltare personala, gasiti foarte multe carti interesante. Prin prisma meseriei mele de formator, am fost atrasa din start de cartea lui Jeff Bezos - Inventeaza si viseaza. Mi-a fost chiar util la cursul de antreprenoriat pe care il predau deoarece am putut sa dau exemple din cariera acestui antreprenor de succes. Va recomand audiobookul sau cartea pentru ca merita! Vad cu alti ochi povestea acestei carti care cuprinde scrisorile catre actionari ale fondatorului de la listarea copaniei pana in 2020. 

Platforma merita incercata deoarece ai si posibilitatea unui trial de 15 zile dupa care poti plati abonamentul de 48 lei/luna si citesti cat vrei tu de banii acestia. Eu personal ador acest gen de platforma dar simt nevoia sa iau o pauza. Nu as putea plati un abonament luna de luna pentru ca e ridicat dar cu siguranta as plati pentru cand am concediu si mult timp de lectura. 

Am citit 5 carti in 12 zile si mi-a placut dar este si obositor daca citesti zilnic incercand sa maximizezi valoarea abonamentului. E un gand al meu, poate doar eu gandesc asa, economistul din mine si gandurile lui. 

Am cateva sugestii pentru antreprenori, daca le e de folos bine, daca nu, the same :)

1. cumva calitatea scrierii ar trebui verificata. Cartea pe care am citit-o cu greu are multe greseli gramaticale de exemplu, desi autoarea e psiholog si are, clar, studii. Dar calitatea cartii lasa de dorit. 

2. Implementarea unui sistem de rating pentru carti. Daca vedeam ceva recenzii, nu pierdeam timpul cu cartea

3. Am adaugat cartile in biblioteca din aplicatie, le-am citit 100% (inclusiv bibiografie) si tot arata stadiul cu 70-80% ca si cum nu sunt terminate



4. sugerez incheierea unor contracte cu autorii pentru posibilitatea adaugarii cartilor si extinderea bazei lor de date. Inteleg ca nu se poate colabora decat daca ai editura sau SRL. Embers of Atlanta editia bilingva aparuta la Editura Berg este o carte care ar merita sa fie in Voxa. 

5. faptul ca a trebuit sa citesc pe telefon a facut totul greoi. as fi preferat sa fie aplicatia si in Microsoft Store pt a putea citi pe laptop. Eu citesc pe Kindle de obicei si trecerea la telefon pune probleme mari. Nu am tableta pt ca nu cred ca mai are multa lume tableta. 

De aceea, un audiobook are un avantaj aici!

6. posibilitatea de legare a contului de Goodreads. E chiar mentionat ca sfat in cartea lui Bezos. Asta a facut el pe Kindle. 

7. facilitati de creare notite. Eu am gasit o chestie superba in cartea Maiei Morgenstern (apropos in descriere e scris gresit numele autoarei). Va pun poza mai jos. Pe Kndle pot selecta pasajul si apoi sa distribui citatul pe Goodreads, Twitter, Facebook etc. Ar fi dragut sa mearga si la voi. Ca sa va pun citatul de jos, am facut poza la ecran telefon si modificat poza cu editorul foto de pe calculator. Un pic cam greoi procesul. 

8. Am cautat multe carti pe care nu le-am gasit dar si multe pe care le-am gasit. Daca va ajuta, puteti adauga un buton de sugereaza cartea pe care nu ai gasit-o. La un abonament asa mare, ar trebui sa gasim mai multe. Am cautat Rafa, Prime Time si altele. Dar am gasit ce citi, nu e problema. 

9. La acest pret, cred ca ar merge si un book lending sau library lending in care sa inviti un alt membru al familiei sa citeasca folosind abonamentul tau. Desi s-ar putea sa credeti ca e in dezavantajul vostru, e in favoarea voastra si pot sa va explic, trimitandu-va la sfatul 10. 

10. Ascultati audiobook-ul sau cititi cartea Inventeaza si viseaza a lui Bezos pe platforma Voxa :) e musai, nu glumesc. Cred ca orice antreprenor la inceput si nu numai ar trebui sa citeasca aceasta carte. Pe scurt, Bezos zice ca antreprenorul si angajatii trebuie sa nu poata dormi de grija clientului, sa il viseze, sa aiba cosmaruri cu clientii nemultumiti. Poate exagereaza, dar oare? :) 

Al vostru tester, oricand, cu mare drag! 

Silvia P. 

PS: Felicitari si mult succes! Am citit descrierea pe Voxa, ca a venit din pasiunea pentru carti si lansez si invitatia de a va lua un interviu scris pentru a va spune povestea in revista Cronica Studentului (Universitatea din Craiova) pe care eu si scriitorul Laurentiu Badea (autorul Embers of Atlanta) o coordonam.