Îmi era greu să deschid ochii și întârziam momentul acela confortabil în mod intenționat. Îmi plăcea să o ascult pe bunica agitându-se prin bucătărie, în timp ce pregătea gogoși pentru mine și fratele meu. Deși era frumos la bunici, în primele zile îmi era dor de mama. Deodată, cu ochii întredeschiși, o văd. Stă pe lada de zestre a bunicii. Culorile simple mă reconfortează. Mă ridic și deschid capacul: mirosul mamei e acolo. Nu înțeleg ce se întâmplă, dar mătușa mea vine la mine amuzată:
- Îți place?
- Miroase a mama, zic eu nedumerită.
- E lapte Doina. Și eu, și mama ta și bunica îl folosim.
- E bun de băut? întreb eu din ce în ce mai confuză.
Mătușa mea începe să râdă ca un copil și îmi spune că este ca o cremă, care îți face pielea catifelată. Apoi începe să îmi maseze mânuțele albe și firave, iar eu nu mă opresc din mirosit.
Pentru mine, astăzi, Doina înseamnă mama, bunica și mătușa. Înseamnă copilărie, inocență și fericire. Ciudat că un produs atât de simplu ne poate declanșa atâtea amintiri, lăsându-mi lacrimile să-mi curgă pe buze. Sunt lacrimi de nostalgie și bucurie. Laptele Doina a fost produs pentru prima dată în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, de compania Farmec. Putem spune că face parte din istorie: din istoria bunicii și mamei, din trecutul meu simplu de copil fără griji.
Acum încerc să înțeleg adevărata semnificație a acestui produs românesc. Ce este doina? Este o poezie lirică din folclorul românesc, ce exprimă un sentiment de dor, jale, de dragoste ... un nume inspirat pentru un produs tradițional, care devine, astăzi, un simbol pentru trecutul femeilor românce, indiferent că trăiau la oraș sau la țară.
Frumusețea e relativă, dar încrederea poate fi creată cu mici obiceiuri. O cremă de mâini sau un ruj roșu te pot transforma într-o persoană care emană fericire, putere și încredere. Acum am crescut, iar compania Farmec lansează în permanență produse noi, care, în timp, vor deveni precum Doina copilăriei mele.
În urmă cu câteva zile, am sărbătorit FEMEIA. Cu gândul la femeile importante din viața mea (mama mea de 61 de ani, mătușa de 65 de ani și bunica de 82 de ani), caut o nouă cremă magică și o găsesc - Cremă de mâini lejeră cu Orhidee.
Alegerea cremei nu este întâmplătoare. Bunica s-a căsătorit de Dragobete (zi în care și eu mi-am întâlnit iubitul) și, anul acesta, am fost să îi sărbătorim. I-am dus o orhidee și ne-am bucurat cu toții să vedem chipul bunicii înseninându-se ca al unei fetișcane. Îi plăcea floarea și îi sorbea parfumul. Sfaturile mele de frumusețe și încredere sunt simple: dragostea oferită celorlalți, o cremă de mâini și un zâmbet inocent. Bunica mea e frumoasă, pentru că zâmbește, în timp ce eu îi masez mâinile cu cremă de orhidee, așa cum mi le masa ea când eram mică și plângeam de dorul mamei. Orhidee și doină ... dor de mine, dor de mama și bunica.
Pentru tine, cititorule, am doar un sfat ... Sună-ți bunica, mama și spune-le că le iubești și le mulțumești pentru toate clipele cu farmec trăite de tine, alături de ele. În momentul acela, la capătul opus al telefonului, chipul lor va radia de frumusețe și încredere.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017