29 octombrie 2017

Soluția pentru o zi productivă se găsește La Fântâna

Începutul 

Până acum câțiva ani, apa lipsea din viața mea. Desigur, consumam lichide, într-o formă sau alta, dar alegeam mereu variante nesănătoase, iar dacă părinții îmi spuneau că apa este cea mai bună, credeam că sunt ei depășiți și nu știu ce vorbesc. În 2015, am fost în Italia vreo două luni, cu o bursă de cercetare, și am stat la niște rude. Acolo, băuturile carbogazoase erau foarte scumpe, iar apa se cumpăra cu baxul și era mult mai ieftină. 

Întoarsă acasă, am devenit mult mai conștientă de ceea ce înseamnă o viață sănătoasă pentru mine și, treptat, am început să fac trecerea de la băuturi carbogazoase pline de zahăr la APĂ, din care și noi suntem formați și fără de care nu am putea trăi. Dacă nu mă hidratez corespunzător, obosesc mai repede, mă doare capul, nu am energie, iar digestia este îngreunată.

Soluția pentru o zi productivă 

Deoarece am foarte multe zile în care predau 6-8 ore fără oprire, am nevoie de apă, alfel rămân fără voce. Sunt momente destul de dese în viața noastră, în care nu putem căra după noi o sticlă de apă de 2 litri și avem nevoie de o variantă mai convenabilă. Pentru că sunt o mare consumatoare de apă, m-am documentat pentru a alege cea mai bună variantă și am ales să cumpăr 6 baxuri de apă de izvor la sticle PET de 0,5 L.


Am ales această variantă deoarece îmi place să iau decizii fundamentate. 72 sticle la prețul de 96.5 lei înseamnă 1.34 lei pe sticlă, ceea ce mi se pare un preț extraordinar pentru o sticlă pe care o poți lua foarte ușor cu tine (la serviciu, la sală, în parc, la cumpărături, la școală). 


Apa a devenit pentru mine soluția pentru o zi eficientă. Am mai multă energie și fac o grămadă de lucruri pe care înainte nu reușeam să le fac: merg la lucru, desfășor proiecte extracurriculare cu studenții, fac sport zilnic, scriu pe blog zilnic de 8 luni, scriu la noua mea carte de dezvoltare personală, fac cercetare, particip la conferințe internaționale, mă plimb prin parc, citesc cărți de nutriție și sănătate și multe altele. Dacă vrem ca organismul să funcționeze, trebuie să îi dăm apă. 

Apa în viața mea

Pentru mine, apa a devenit foarte importantă și face parte dintr-un ciclu de schimbări pozitive pe care le-am adus în viața mea. Am trecut la o dietă bazată pe plante și mai puține alimente procesate. În același timp, am crescut consumul de apă pe care am ajuns să o beau cu plăcere, așa cum nu credeam că este posibil pe vremea când nu consumam aproape deloc apă. Până și la gătit sau la prepararea unui ceai, folosesc apă plată îmbuteliată, deoarece nu mă pot baza pe apa de la robinet. 

Schimbându-mi obiceiurile alimentare din respect pentru trupul meu, am trecut și la reducerea amprentei de carbon, reciclând toate sticlele de apă. Din grijă pentru mine, am grijă și de mediu. 

Mi-am cumpărat și o bicicletă de cameră pentru a face sport chiar și în zilele înnorate. Acest lucru a dus la creșterea consumului de apă, iar sticla de 0.5 L este nelipsită, pentru că este mult mai comodă. Un alt lucru interesant pe care l-am aflat e că, uneori, când credem că ne e foame, ne e, de fapt, sete. 

Când auzeam înainte oamenii că beau apă plată de drag, mă gândeam că exagerează. Documentându-mă despre nutriție și sănătate, am descoperit că papilele gustative se adaptează la ceea ce mâncăm sau bem. Deci, cu cât consumi mai mult un anumit aliment sau o anumită băutură, cu atât îți va plăcea mai mult, respingând schimbarea. Când consumam multe sucuri dăunătoare, nu îmi plăcea apa. De când am înțeles că este în joc sănătatea mea, am început să beau mai multă apă și a început să îmi placă. Nu mai suport gustul sucurilor și setea îmi este potolită doar de apă. 

Pe cei care vor să facă trecerea de la sucuri nesănătoase la apa de izvor, i-aș sfătui să încerce să pună câteva felii de castravete sau citrice în pahar și să se bucure de aceste arome. Oricum ai consuma-o, nu uita să te hidratezi! Suntem APĂ și avem nevoie de APĂ pentru a trăi și pentru a fi productivi. 

***Articol pentru SuperBlog 2017