25 iunie 2018

Ce stim despre vitamina B12?

Dupa ce acum 10 luni am devenit vegana, am zis sa ma documentez si eu pe Internet sa vad ce alimente contin B12. Aceasta se gaseste in produsele animale indeosebi, desi multi omnivori sufera de un deficit de vitamina B12, atat de necesara funtcionarii in bune conditii a sistemului nervos. 

1. Cele mai riscante mituri gasite pe Internet si raspandite mai ales pe site-urile romanesti este ca varza acra, ciupercile, drojdia sau alte produse contin B12. Acest lucru este gresit. Doar produsele imbogatite expres cu aceasta vitamina o contin, dar nu pot fi utilizate in mod singular, deoarece veganii si vegetarienii au nevoie de o cantitate mai mare. De aceea, este vital sa iei un supliment de B12. 

2. Al doilea mit foarte riscant este legat de povestile veganilor sau vegetarienilor care spun ca sunt de cativa ani vegani si nu iau suplimente, dar se simt foarte bine. Corpul nostru are depozite de vitamina B12, care se epuizeaza treptat, dupa 3 ani ajungand la un nivel ingrijorator si alarmant, daca nu se suplimenteaza. Sunt cazuri de persoane care isi revin foarte greu, fiind nevoite sa faca injectabil. Riscul pierderii memoriei, echilibrului, starii de bine este prea mari ca sa iti asumi acest risc!!!



Eu incerc sa am o dieta echilibrata, consumand zilnic minim 7-8 portii de fructe si legume, facand trecerea de la cereale rafinate la cele integrale (orez brun, nu alb, paine integrala nu alba, faina integrala, fulgi de ovaz la micul dejun), de la zaharul alb la cel brut, de la sare la sare de mare, de la cafea la ceai verde. 

Ma bucur de mancarea mea, dar nu uit de vitaminele vitale. B12 nu se negociaza, cel putin in dieta vegana/vegetariana. 

Ai ce sa mananci?

Asta este intrebarea pe care o aud mereu de cand am devenit vegana. De parca ouale, carnea, branza si laptele ar fi singurele alimente. Sunt o multime de fructe pe care am inceput sa le testez de cand am devenit vegana, de la rodii, la pomelo, smochine, fructe de cactus si mango. Am incercat cartoful dulce, despre care credeam ca e un cartof dulce, cum altfel? :) In realitate, are gust de dovleac copt si foarta multa vitamina A. 



Ce am incercat eu sa mananc in aceste 2 luni:
- pizza vegetala
- salate
- mancaruri bazate pe fasole si naut
- mancare de mazare
-focaccia
- budinca de seminte de chia
-smoothies
-milkshake
- orez
-ciabatta cu fasole
-wraps cu naut



 Toate acestea imi asigura proteinele necesare. Pentru grasimi sanatoase consum nuci si seminte, pentru calciu lapte de soia, branza tofu, migdale, smochine, fasole, pentru fier cereale integrale, spanac. 

Singurele vitamine la care trebuie sa fii atent ca vegan sunt vitamina B12 si  vitamina D. Vitamina D o poti lua plimbandu-te prin soare 15-20 minute zilnic sau din produse fortifiate. 

Vitamina B12 este vitala si nu trebuie sa ne jucam cu ea. Este OBLIGATORIE in dieta vegana si vegetariana, desi si unii omnivori au deficiente. Unii nici nu stiu ca au, desi simptomele sunt destul de suparatoare, afectand sistemul nervos: stres, anxietate, lipsa de energie, somn insuficient. 

 Important pentru o dieta sanatoasa: 
-mancati variat
-consumati 7-8 portii de fructe si legume zilnic
-aveti grija sa consumati produse care contin fibre, proteine, calciu, fier, vitamina C
-faceti exercitii si plimbati-va prin soare macar 15 minute zilnic, ca sa va luati doza de vitamina D sau folositi produse fortifiate
-LUATI un supliment de vitamina B12 cu regularitate. Eu iau inca de la inceputul trecerii la veganism, desi am citit ca mai avem rezerve o perioada. Dar de ce sa ne jucam cu viata si de ce sa nu profitam de beneficiile acestei vitamine? 

Dorm mai bine, ma simt mai odihnita, mai energica, mai relaxata, sunt mai eficienta. Si nu numai eu. Am avantajul ca si prietenul meu sa ma insoteasca in aceasta calatorie si acelasi lucru a observat si el. Si pe omnivori ii ajuta aceasta vitamina, pentru ca multi dintre ei sunt deficitari, fara sa stie. 

Ma bucur sa stiu ca numarul veganilor si vegetarienilor creste in fiecare zi, din respect pentru noi, pentru animale si planeta.