1 iunie 2016

Seara de mai


Pe 26 mai, am participat pentru prima oară la o degustare de vin, în cadrul evenimentului organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Nu sunt cunoscătoare în ale vinului, dar cred că, necunoscătorii care beau vin sunt mult mai mulți decât cunoscătorii. Așa că acest material se vrea doar descrierea unei experiențe senzoriale, trăite într-o seară de mai.


Evenimentul a avut loc într-o locație sublimă, la Restaurantul Mignon. Mi-a plăcut că era în aer liber, înconjurat de mult verde. Stau la bloc, deci tânjeam după un spațiu verde, în care să pot savura orice, având în vedere că am ajuns acolo, aproape direct de la lucru, adică de la FEAA Craiova :)


Am avut cinci combinații de vin și bânzeturi:
Dacă vedeti ușor în ceață, e de la vin :)
Combinația preferată, pe care am și votat-o, dar deh, fără noroc, a fost a doua, Cuvee Petit Sauvignon Blanc și Petit Brie - Ile de France. În primul rând, vinul a atras atenția papilelor mele gustative, prin ceva plăcut și înțepător. Nu pot exprima tehnic sau, pot, că mă uit pe net, dar cred că vinul se simte. Pot să citesc zeci de file de net despre un vin și să văd că e bun, dar, în realitate, să nu îmi placă. Mi-a plăcut senzația de durată. Potrivit site-ului oficial al celor de la Avincis, acest vin prezintă arome de grapefruit şi iarbă proaspătă alături de fructe exotice. Gustul său este puternic cu aciditate înţepătoare şi note citrice.
Eu și minunatul vin Sauvignon Blanc

Combinația brânzei Brie cu aromă puternică, de nucă,  cu acest vin ușor acid și înțepător a fost potrivită. În termeni simpli, că nu toți ne pricepem la chestii tehnice de brânzeturi și vinuri sau combinații simandicoase, mi s-a părut că brânza brie, care este foarte bună, doar că poate fi prea intensă ca gust, a fost completată de vin, într-o armonie perfectă. Vinul a fost ușor, în comparație cu celelalte.

Separat, mi-au plăcut și alte brânzeturi, cum ar fi Brie au Bleu și Grana Padano, dar pentru că a trebuit să aleg un vin preferat, acesta a fost Sauvignon Banc și brânza brie.
Ca amintiri, brânza Brie m-a dus cu gândul la un sandwich servit la un bistro în Paris, acum doi ani - Croque Monsieur și Croque Madame, pe care le-am recreat și eu, odată ajunsă acasă. Așa că de câte ori servesc Brie, mă gândesc la prima mea călătorie la Paris. Îmi amintesc chef-ul de acolo, care a venit la noi, la masă și ne-a spus: Paris, tres romantique, champagne, Tour Eiffel... asta pentru că noi nu șiam franceză, doar engleză, dar omul voia să ne cucerească și a făcut-o :)
Pe parte de vin, la degustare, am fost captivată de ceva. Vinul fără oamenii din spate nu ar însemna nimic, cel puțin pentru mine. Vinurile au fost prezentate de reprezentantul Avincis, care m-a impresionat prin modul personal de prezentare. Degeaba îți prezintă cineva chestii tehnice, într-un mod sec, dacă nu există notă personală, suflet și pasiune în spatele vorbelor, nu ai cum să cumperi un vin.

L-am admirat pe dl Mihai Frincu pentru parcursul profesional, pentru pasiunea și plăcerea cu care venea la masă pentru a ne povesti despre vin sau despre un dop. Așa am aflat că și dopul are povestea lui.
dl Mihai Frincu de la Avincis, povestindu-ne despre vinuri și dopuri

Alte informații pe care le-am aflat au fost legate de producerea dopurilor de plută și alternativele la acestea. Am înțeles că Australia e cel mai mare producător și reciclator al dopurilor de plută. Am înțeles că acele cristale pe care vinul le lasă pe dop au o semnificație aparte, legată de evoluția vinului.
În ceea ce privește brânzeturile, am reținut că cel mai mare producător de mozzarrela este Germania, nu Italia și că brânza Brie au bleu este franțuzească, dar de inspirație nemțească. Am simțit, într-adevăr, că asocierea Brie cu un biscuite și stafide este perfectă, iar Grana Padano cu acele cirețe acrișoare a fost o comibinație perfectă. Pe parte de brânzeturi, mi-a plăcut la nebunie, dar vinul roșu a fost cam tare pentru mine, prea aromat, dar e clar ceva subiectiv, ca orice pe lumea asta, deoarece am observat că a fost alegerea majorității.
Grana Padano

 Concluzia: Am ales combinația Sauvignon Blanc și Brie, chiar dacă nu cred în alb și negru (adică mi-au plăcut și alte vinuri/brânzeturi, separat). Aș descrie senzația produsă de vin prin înțepător, pe cea produsă de brie - intens, iar combinația: atracție.
Mulțumesc lui Daniel Botea pentru invitație, mulțumesc dlui Mihai Frincu pentru pasiunea pe care o insuflă, dnei Mirela Coman pentru că mi-a prezentat trei tinere minunate, Volt Rey (am uitat numele, scuze, dar am reținut că ești studentă la MCA), Popescu Mihaela (care mi-a dat 21-22 ani și îi mulțumesc pt compliment), Magdalena Filary, sufletul Centrului Polonez. Am ajutat-o pe Ianolia să câștige un premiu, prin mâna mea norocoasă.

Seara de mai a fost magică ... miros de ploaie și praf ridicat, terasă verde, oameni frumoși și pasionați (cu ț sau l), papile atrase de gustul de vin și brânză, de cireșe sau căpșuni. Nu e despre vin, nu e despre brânză, este despre oameni și pasiune, despre viață și dragoste, poate despre Paris sau amintiri din trecut sau viitor.