Vitamina B12 este esentiala pentru a avea o calitate buna a vietii, lipsa acesteia din organism putand duce chiar la deces. Pe 1 septembrie 2017, am luat decizia de a fi vegana, din motive de sanatate in primul rand. Dupa ce am vazut filmul What the Health, mi-am spus ca a venit momentul sa ma gandesc la sanatatea mea.
Pentru ca sunt o persoana pragmatica si decizia mea de a fi vegana are legatura cu sanatatea, am inceput sa ma documentez, citind literatura de specialitate din jurnale medicale straine, dar si carti scrise de medici. Din pacate, sursele din Romania pentru o buna documentare sunt foarte sarace.
Primul lucru pe care l-am aflat a fost ca nu pot fi un vegan sanatos fara sa suplimentez cu vitamina B12. Poate scepticii se intreaba: Bun, dar daca stramosii nostri consumau in special o dieta bazata pe plante (plant-based diet), de unde isi luau ei vitamina B12? Asta m-am intrebat si eu, iar raspunsul a venit din literatura medicala: B12 se gaseste in legume nespalate, pline cu pamant, iar animalele isi iau aceasta vitamina in acelasi mod, ba chir consumand propriile excremente. Si animalele, si oamenii au in intestinul gros aceasta vitamina. De acolo, insa, nu are cum sa se absoarba si avem nevoie de un supliment.
Problema cu stramosii nostri era ca ei nu duceau lipsa de vitamina B12, pentru ca mancau nespalat, dar mureau de alte boli. Pentru mine, acest lucru a fost suficient sa inteleg ca prefer sa iau o pastiluta de vitamina B12, decat sa sufar consecintele deficitului ei, care poate afecta buna dispozitie, duce la iritabilitate, depresie și, în cazuri grave la orbire, probleme de echilibru, pierderi ale memoriei, insomnii.
Poate unii dintre voi nu sunt vegani sau vegetarieni, insa multi omnivori se confrunta cu un nivel scazut al acestei vitamine.
Dupa aceasta documentare, mi-am cumparat vitamina B12 pentru cel putin 6 luni, si eu si prietenul meu, ambii vegani. Dupa cateva saptamani de mancat legume, fructe si cereale integrale, suplimentat cu vitamina B12, am observat schimbari in bine in ceea ce priveste calitatea somnului. Daca inainte credeam ca suntem pasari de noapte si de asta adormim dupa 2 noaptea, acum adormim la ora 11.30-12 noaptea. Dupa 7 ore de somn, ne simtim odihniti, relaxati, nu ne mai trezim noaptea la fiecare zgomot, suntem mai calmi si mai putin stresati, iar eu nu mai am dureri de cap. Inainte oboseam foarte rau, acum ma simt mult mai bine.
Va invit sa priviti si un clip video in care medic nutritionist recomanda vitamina B12 atat veganilor, cat si nonveganilor si explica de ce avem nevoie de ea.
Va invit sa priviti si un clip video in care medic nutritionist recomanda vitamina B12 atat veganilor, cat si nonveganilor si explica de ce avem nevoie de ea.
Ma bucur sa vad ca numarul veganilor si vegetarienilor in Romania creste pe zi ce trece, dar ma intristeaza ca multi dintre ei nu se informeaza si isi pun viata in pericol ignorand nutrientii pe care trebuie sa ii procure din alimente.
La inceput, parintii mei au fost ingrijorati dar le-am explicat de unde îmi iau proteinele (din fasole, linte, soia, cereale integrale, naut, seminte chia), calciul (lapte de soia fortifiat, branza tofu cu calciu, smochine, varza, apa minerala, susan, broccoli), fier (cereale integrale, cacao), omega-3 (seminte de in, chia), vitamina C din citrice, ardei gras, vitamina A din morcovi si cartofi dulci.
Mananc mai mult, mai bine, am slabit, ma simt mai odihnita. Imi iau vitamina B12 cu regularitate, iar vitamina D din plimbarile in aer liber.
Informati-va si stati sanatosi!