27 octombrie 2018

Visând elefanți

Toată lumea știe că îmi plac elefanții, în filme, în desene, în cărțile cu Dumbo, în documentare. Adesea, visez cu ochii deschiși la ei. Tot căutând informații despre elefanți, am dat de povestea elefanților pe care îi poți găsi dacă te încumeți la o ascensiune în Kilimanjaro. Ca fan turism de aventură și excursii personalizate, am căutat oferte pentru o expediție Africa. Extreme Travel pare pe placul aventurierilor ca mine. Dar să revenim la elefanți. Acestia se găsesc în număr foarte mare în Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa de Est. O expediție în aceste regiuni se sădea sub forma unui vis în inima mea. 


Mi-am sunat gașca de prieteni și le-am spus că vreau să facem și noi o poză temerară, așa cum am găsit eu pe net. Ce-i drept nu știau dacă glumesc sau nu, dar după câteva insistențe, și-au dat seama că vorbesc serios. De ce nu? În viață, trebuie să faci tot ceea ce îți dorești și să ieși din zona de confort, deoarece, doar acolo, poți găsi elefanți și visuri îndeplinite. 


În plus, e important să fim activi, indiferent de vârstă. Imagini cu ascensiunea prin munții înalți ai Africii te fac să simți adrenalina în vene. Corpul tău devine un arc uriaș, care nu mai are stare și tot ceea ce își dorește este să urce, tot mai sus... 



După un urcuș de câteva ore, te și vezi stând în fața corturilor, cu mâncare caldă, un foc la care să te încălzești și prieteni cu care să împărtășești bucuriile circuitului turistic. Eventualii ghizi locali povestesc legende cu elefanți și prințese ale deșertului african, învăluindu-te în misterul unei seri africane. Apariția triburilor primitive în visele tale devine și ea o aventură în sine. 

Pentru o astfel de aventură, ai nevoie de pregătire fizică serioasă. Trebuie să îți pregătești mușchii, plămânii și oasele pentru cățărarea pe munte la altitudini foarte mari, unde aerul este rarefiat. Recent, am citit cartea lui Travis Macy - Mentalitatea Ultra și m-am și văzut un sportiv de anduranță. Oare vom reuși să ajungem în cel mai înalt punct din Africa - Vârful Uhuru? Dacă au reușit alții, vom reuși și noi. Trebuie doar să ne antrenăm mintea și corpul înainte de plecare, visând la elefanți și ultramaratoniști. 

Imaginea asfințitului și răsăritului de soare rămân întipărite în suflet, dând energie visului meu. I-am convins și pe prieteni, condiția fiind să mă ocup eu de organizare și de programul de antrenamente. O astfel de aventură trebuie să înceapă cu un echipament adecvat. Chiar Macy povestește cum un simplu minus la nivel de echipament poate da peste cap toate planurile.

Pentru cei care nu se vor încumeta să urce crestele munților la altitudine foarte mare, Parcul Național Kilimanjaro oferă priveliști superbe, cu toate animăluțele, mai mari sau mai mici, pe care le-ai văzut în documentare: girafe, maimuțe, elefanți, zebre. Ooo, elefănțeii din visurile mele... Când mă ascult, par ca un copil care își așteaptă cadoul de la Moș Crăciun. Dar, de ce nu? Dacă nu acum, când?

***Articol scris pentru SuperBlog 2018

Compatibil cu parfumul tau

Daca in articolul precedent va spuneam ca, adesea, aleg un parfum complementar personalitatii mele, cred ca, uneori, simtim nevoia sa fim compatibili cu notele parfumului pe care il alegem. Parfumul Lolita Lempicka pare sa se potriveasca firii mele cand introvertita, cand extrovertita. Notele florale de violete, precum si anasonul si lemnul dulce te invaluie discret si te poarta intr-un univers magic. Notele fructate de mijloc te fac sa visezi la zilele de vara, iar notele de baza de vanilie si santal te poarta la polul opus, in mijlocul unei zile parfumate de iarna. 


Piure vegan cu ciuperci pleurotus

Se prajesc ciupercile pleurotus, ceapa rosie si usturoiul taiate marunt in putin ulei de masline. Se pun la fiert cartofii si apoi se adauga in bolul robotului de bucatarie Kenwood Chef Titanium. Un model de robot de acest gen gasiti si aici. Se pune lapte (am folosit de ovaz) pentru consistenta dorita si sare dupa gust. Am folosit accesoriul numit K bater al robotului si in doar 2-3 minute, piureul a fost gata. 

Am servit cu ciuperci pleurotus si am decorat cu cateva masline verzi umplute cu ardei. 

Mi-a placut accesoriul pentru ca a pastrat consistenta dorita, iar variatele puteri ale robotului iti permit sa controlezi viteza de procesare. Initial, uitasem sarea, dar am deschis capacul vasului, fara sa opresc robotul, si am adaugat sarea. 



Tort vegan/ de post cu fructe si ciocolata

Pentru blaturile de tort, am folosit robotul de bucatarie Kenwood Chef Titanium si accesoriul special. Mi-au placut capacul de deasupra bolului care protejeaza de stropi, lumina activata printr-un buton senzitiv si accesoriul care face un amestec omogen. 

Ingrediente 1 blat: 2 cani jumatate de faina
1 cana lapte soia
1 jumatate de cana zahar brun, combinat cu zahar vanilat pentru aroma
50-60 ml de ulei de masline extravirgin
1 lingurita sare
1 plic praf copt
cca 200 g de fructe (am pus visine)

Am amestecat toate ingredientele, mai putin fructele, cu robotul, iar la final, am incorporat si fructele. 

Am adaugat blaturile la cuptor, la foc mediu. Intre blaturi, am pus Pudding cu cacao (am cumparat un pliculet si l-am pregatit cu lapte de soia). Am introdus tortul cu budinca la frigider pana s-a intarit si apoi am glazurat tortul cu ciocolata. Am folosit 2 plicuri de glazura ciocolata amara (vegana) pentru a glazura tortul. L-am pus la rece cam 2 ore, dupa ce l-am presarat cu fulgi de cocos si am adaugat capsuni pentru decor si culoare. 

Un model similar de robot, gasiti si aici. Eu am testat varianta Kenwood Chef Titanium. 











Focaccia cu sos de rosii si rozmarin

Ingrediente coca: 500 g faina, 250 ml apa calda (nu fierbinte), 3 linguri ulei de masline extravirgin, 1 lingurita sare (am folosit sare de Himalaya), 1 lingurita zahar brun, un pliculet de drojdie uscata de 7g. 

Am pus toate ingredientele in vasul robotului de bucatarie Kenwood Chef  Titanium si am folosit accesoriul pentru aluat. Am lasat aparatul sa isi faca treaba si si-a facut-o mult mai bine si mai repede decat o faceam eu doar cu mana. Accesoriul pentru aluat este performant, iar coca a crescut foarte frumos. Capacul vasului iti permite sa adaugi ingrediente fara sa opresti aparatul si touch-ul senzitiv iti ofera posibilitatea sa vezi in interiorul vasului prin aprinderea luminii. 

Am lasat aluatul la crescut cam 40 minute, apoi l-am intins in tava tapetata cu foaie de copt, am pus sos de rosii si rozmarin si am bagat la cuptor, la foc mediu. 

Un model similar de robot, gasiti si aici. Eu am testat varianta Kenwood Chef Titanium. 






Milkshake vegan cu mere si quinoa

Am primit spre testare un robot de bucatarie de la Kenwood cu multiple accesorii, dar si cu un blender de putere mare. Mi-au placut puterea de procesare, capacul ermetic si faptul ca bolul este din sticla, fiind mai usor de spalat si mai sanatos. 

Ingrediente 3 pahare
600 ml lapte vegetal
2 mere medii
1 lingurita quinoa
1 lingurita karob

Se foloseste functia Pulse a robotului si in aproximativ 1 minut ai un milkshake vegan/de post foarte gustos si hranitor. 

Un model similar de robot, gasiti si aici. Eu am testat varianta Kenwood Chef Titanium.