26 noiembrie 2018

Drumul fericirii trece prin Bursa Binelui

În ultimii ani, am devenit obsedată de fericire. Am încercat să citesc mult, în special studii, din care să aflu de ce unii oameni sunt fericiți și alții nu. Concluzia majorității studiilor este: nu oamenii fericiți fac  bine (nu neapărat), ci oamenii care fac bine devin mai fericiți. Am văzut cu toții oameni săraci care au mereu întipărit pe chip un zâmbet și oameni înstăriți care sunt deprimați. Cu alte cuvinte, dacă vreți să fiți fericiți, faceți bine, cât mai des cu putință, zilnic dacă se poate. 


Mai multe despre cum actele de bunătate ne fac fericiți puteți vedea în clipul TED de mai jos.


Dintre toate probele SuperBlog 2018, aceasta îmi este cea mai dragă, ceea ce mă face să am emoții și să mă tem că nu pot exprima tot ceea ce simt și îmi doresc. Bursa Binelui este un proiect BCR foarte drag mie, deoarece reunește ONG -urile care au nevoie de bani pentru susținerea proiectelor pe care vor să le implementeze într-o comunitate locală (fie că sunt proiecte de educație, de mediu sau sănătate) cu oamenii care vor să facă bine și să dea comunității ceva înapoi.  

Ce este Bursa Binelui și Campionatul de Bine?

Bursa Binelui este o platformă de fundraising (strângere de fonduri) sau o formă de crowdfunding (finanțare cu ajutorul unui număr mare de oameni). Cu alte cuvinte, unde-s doi (sau mai mulți), puterea crește. Pe această bursă, găsim listate proiectele diverselor ONG-uri, pe care oamenii cu suflet pot alege să le susțină prin donații online, fără a fi comisionate. Plata online se face simplu, securizat, iar suma minimă este de doar 5 lei. Sunt sigură că majoritatea dintre noi avem 5 lei pentru o cauză în care credem. Poți fi, astfel, donator și, dacă vrei să ajuți și mai mult, poți deveni voluntar în cadrul unui anumit ONG. Rapoartele europene arată că rata de voluntariat în România este sub 15%, comparativ cu state mai dezvoltate, unde este de 40-50% (ec.europa.eu/citizenship/pdf/national_report_ro_en.pdf). 

Campionatul de Bine este un campionat anual în care ONG-urile se întrec pentru primele trei poziții, deoarece BCR dublează sumele atrase de acestea, în limita a 5000 de euro. 


De ce să contribui pe Bursa Binelui? 

Drumul fericirii trece prin Bursa Binelui, pot să vă asigur. Am donat de câteva ori pe această platformă și, deși nu a știut nimeni, am simțit cum starea mea de bine, de fericire crește. Am ales proiectele cele mai puțin vizualizate, le-am citit și le-am susținut. Pot să vă spun că plata se face rapid, securizat, deci nu trebuie să vă temeți de siguranța datelor sau de comisioane ascunse. Nu există niciun fel de comision și poți dona chiar și 5 lei. Ideea acestei platforme este să doneze cât mai mulți oameni sume mici. Puțin cu puțin se face mult. 

Îți dau mai jos 5 motive pentru care merită să contribui și tu la binele comunității, folosindu-ți cardul bancar:

1. poți dona o sumă mică, fără a pune o presiune mare pe bugetul personal. Suma aceasta mică va conta pentru ONG-ul respectiv. 

2. te simți mai fericit, știind că ai contribuit și tu la acel proiect sau la zâmbetul de pe chipul unor oameni care au nevoie. 

3. te simți util, îți găsești un sens. Și aici vă recomand cartea lui Viktor Frankl - Man's Search for Meaning. Dacă cineva într-un lagăr de contrare a putut să descopere sensul vieții, cred că putem și noi să îl descoperim în ajutorul oferit altora. 

4. poți sprijini cauza care îți este mai aproape de suflet și în care crezi cu toată puterea ființei tale. 

5. donațiile către o anumită cauză pot fi primul pas. Al doilea ar fi să devii voluntar implicat în activitatea ONG-urilor care implementează acele proiecte. Voluntariatul este privit ca experiență în muncă (a se vedea Legea Voluntariatului din 2014) și aduce importante beneficii atât pentru tine, cât și pentru comunitate. 

Lucrurile se mișcă. Peste tot există oameni buni, frumoși, care au nevoie de un imbold pentru a face mai mult. Fii tu catalizatorul, ia inițiativa și fă bine pentru a fi bine. 

La final, vă spun și un secret. Nu l-am mai spus la nimeni. Ieri am primit decizia finală de la judecătorie pentru înființarea unui ONG axat pe probleme educaționale. Eu și două foste studente am decis că putem și trebuie să facem ceva pentru comunitate. Dacă mai sus v-am prezentat lucrurile din perspectiva unui donator pe platforma Bursa Binelui, încerc să vă prezint mai jos și perspectiva mea ca președinte de ONG, unul mic, la început de drum. 

1. Un ONG este o entitate non-profit, ceea ce înseamnă că, pentru a face bine, are nevoie de voi, donatorii, oamenii cu suflet mare. Fie că este World Kindness Day, Giving Tuesday, ziua ta de naștere sau alt motiv care te poate determina să fii mai generos, nu uita că cei 5 lei la care tu renunți, pentru un ONG înseamnă mult. Înseamnă că cineva crede în ei. 

2. Bursa Binelui dă o șansă egală tuturor ONG-urilor. Îți poți lista proiectul și promova în rândul oamenilor care te-ar putea ajuta. Uneori și un share este suficient, dacă nu ai acei 5 lei. 

3. Un ONG, mai ales unul la început de drum, are nevoie de voluntari și susținători. Încearcă să te gândești la asta și susține și proiectele mai mici. Eu, când am donat, am ales criteriul de selecție după proiectul cu cei mai puțini bani strânși. Am citit cauza, am fost convinsă și am donat. 

Mă bucur că acest proiect marca BCR susține ONG-urile. Ca președinte de ONG sunt optimistă, dar am și emoții cu privire la strângerea fondurilor necesare. Această platformă de crowdfunding îmi dă speranțe, și ca ONG, și ca simplu donator pentru alte proiecte. Îmi dă speranță în umanitate, în bunătate și în fericire. 

Nu uita ca în drumul vieții tale, în fuga după ceva sau cineva, să faci o oprire și la Bursa Binelui. S-ar putea să remarci o creștere a nivelului de fericire.