Acum 2 ani și jumătate, am luat decizia de a deveni vegană sau cum îi explic bunicii mele, să țin post permanent. În acest sens, am citit foarte multe studii, cărți, articole ale unor medici renumiți pentru a mă asigura că mănânc sănătos. Cea mai cunoscută, publicată și la noi - Cum să nu mori de Michael Greger.
Astfel, am realizat că există câteva produse sau categorii de produse pe care trebuie să le ai mereu la dispoziție:
1-2. Cerealele integrale - fulgii de cereale și pastele - (acestea au fier, proteine, fibre) care pot servi atât pentru micul dejun, dar și pentru diverse gustări sau chiar mese principale. De exemplu, fulgii de cereale cu semințe (muesli) asigură energie, iar semințele oferă și grăsimi sănătoase, atât de necesare pentru buna funcționare a creierului. Tot în categoria cereale integrale, intră și făina integrală sau pastele integrale, care trebuie să se găsească în cămara cuiva care vrea să fie sănătos. Ador pastele farfalle grâu dur integral pe care le combin cu sosuri albe sau de tomate pentru o masă sățioasă și sănătoasă.
3. Leguminoase sau boabe, cum le spunem în limbaj uzual. Întotdeauna am în casă linte, năut, fasole și mazăre. Acestea asigură o cantitate de proteine foarte mare, fier si cres aportul de fibre care ne reglează tranzitul intestinal. În plus, sunt sățioase și gustoase.
Îmi place foarte multe să fac supă cremă de linte roșie bio. Nu ai nevoie decât de linte, apă, ceapă, usturoi, condimente după gust, turmeric și lapte vegetal. se prăjesc puțin ceapa și usturoiul în ulei de măsline, apoi se adaugă lintea, laptele vegetal și apa. Lichidul trebuie să fie cam dublu față de cantitatea de linte pentru că se absoarbe foarte repede. În maxim 10-15 minute, lintea roșie fierbe, apoi cu un mixer poți să faci supa cremă. E rapidă și gustoasă. Se servește cu crutoane.
Supă cremă de linte roșie. Arhiva personala |
4. Băuturi vegetale. Eu îi spun lapte, deși nu e chiar lapte. Consum și băutură soia Monsoy Bio, dar și alte sortimente de ovăz, orez, cocos, cu cacao sau vanilie. Îl folosesc la supele cremă, la micul dejun cu cerealele integrale de tip muesli dar și la diverse deserturi.
Îmi place să fac și tofletă, un fel de omletă cu tofu, nu cu ouă. Se pune brânza tofu bucățele mici, cu laptele vegetal, condimente, turmeric în tigaie și se lasă la foc mic până se omogenizează. Apoi se adaugă ardei gras tăiat mărunt, baby spinach și usturoi pisat.
Tofletă. Arhivă personală |
5. Conserve. Mama întreabă de ce iau conserve când pot lua boabe și să le fierb singură. O exlicație e și comoditatea mea din anumite zile, dar și faptul că, uneori, când mă pregăteam eu să gătesc, aveam neplăcuta surpriză să nu am gaze. Așa că, mai bine pregătită decât să rămân nemâncată. Îmi place năutul (conservă) Probios Bio deoarece pot să îl folosesc în salate sau humus. Tot pentru salată mai folosesc și fasolea roșie sau neagră. Salatele cu năut sau fasole sunt foarte sățioase și le poți combina cu ce ai prin frigider sau cămară: ardei gras, roșii, măsline, broccoli la aburi, tofu, ceapă roșie sau porumb din conservă.
Pentru humus, ai nevoie doar de o conservă năut, 1-2 lingurițe de tahini (pastă de susan), 1 cățel de usturoi, zeamă de lămâie, orregano sau busuioc, turmeric, sare și piper după gust. Folosesc un mixer vertical compact și apoi te poți bucura de un humus sănătos, fără conservanți.
Sandwich cu humus și ciuperci. Arhiva personală |
6. Uleiul de măsline este de nelipsit în gospodăria mea și îl folosesc la aproape orice rețetă, în cantități mici. Acesta asigură grăsimile sănătoase.
7. Semințe, alune și nuci. Acestea sunt foarte utile în regimul veganilor și nu numai. Asigură un aport important de fibre, fier, omega 3 și 6, dar și calciu. De exemplu, migdalele au un conținut de calciu consistent. Pe acestea le consum ca atare, în salate sau smoothie-uri dar și sub formă de cremă (unt) de migdale sau alune.
8. Condimente. De când am devenit vegană, am fost foarte dornică să încerc tot felul de condimente. Așa am descoperit unul pe care îl ador: turmericul. Acesta este foarte sănătos, reduce inflamațiile în corp, crește imunitatea și are o culoare frumoasă. Îl folosesc în mâncare, dar și în deserturi (clătite, brioșe). Pe lângă turmeric, folosesc sare, piper, oregano, busuioc, boia și multe condimentte asiatice.
9-10. Fructe și legume, proaspete sau, dacă nu e posibil, și congelate. Dintre fructe, îmi plac citricele, bananele și avocado. Pe cel din urmă îl consum în salate, în paste, sub formă de guacamole sau oricum, e delicios. Dintre legume, pun accent pe cele colorate, care au un conținut mare de antioxidanți: broccoli, spanac, salată verde, cartofii mov și dulci, varza roșie, ceapa roșie, usturoiul, ardeiul gras, ardeiul kapia și cel iute și, nelipsite, ciupercile (inclusiv cele pleurotus care au un gust similar cu carnea).
***Articol scris pentru SuperBlog 2020