20 august 2017

Vacanta la Rasnov-Bran-Brasov

Spontan, am hotarat sa merg 3 zile la Rasnov, avand, astfel, posibilitatea sa ne plimbam si in zona, la Bran si Brasov. 

Am gasit cazare pe Booking la Casa Contelui, cu 135 lei pe noapte într-o cameră dublă. Am decis să mergem cu mașina pentru mai multă flexibilitate. După un drum obositor de 7 ore, din cauza drumurilor in lucru, la 30-40 minute înainte de destinatie, in momentul in care ne laudam masina ca ne-a dus pana acolo, cablul de ambreiaj de blocheaza si ramanem fara ambreiaj. 

Povestea s-a terminat cu bine, din fericire, dar vreau sa multumesc celor de la service-ul Bord Auto, singurii din Rasnov, care nu ne-au vorbit arogant si ne-au ajutat, atunci cand regretam ca am ajuns in Rasnov. Recomand echipa de acolo pentru omenie, pentru ca au inteles ca e o urgenta si ne-au ajutat. 

Ajunsa la Casa Contelui, cam fara chef de viata din cauza pocinogului cu masina, doamna de acolo ne intreaba daca nu vrem apartamentul. Am zis da, oricum nu gandeam prea bine atunci ... dupa cateva ore, imi revin si vad ca apartamentul este 155 lei pe noapte, adica inca 60 lei. Nu era o avere, dar nu aveam nevoie neaparat, fiind doar doua persoane si dupa cheltuiala cu masina, nu mai voiam sa dau bani in plus. O intreb pe doamna din nou daca trebuie sa mai platesc, dar dansa imi spune ca mi-a facut o facilitate si nu trebuie sa platesc in plus. Asa ca ii multumesc doamnei de acolo pentru ca mi-a indulcit ziua cu o fapta buna, indiferent care au fost motivele, pentru zona verde din curte, pentru cafeau si feliile de chec cu care ne-a binedispus. Drept rasplata, am incercat sa ii fac si eu recenzii favorabile, dar chiar m-am simtit bine.



Este aproape de Cetatea Rasnov si Dino Parc, aproape de centru. Noi am mers chiar si la Penny pe jos. Auzi muzica de la cetate, ai parcare si mult spatiu verde. Ii recomand cu mare drag.

In Rasnov, te familiarizezi repede cu casele tipice, diferite de cele din sudul tarii, cu cetatea Rasnovului, cu restaurantele si parcurile sale. 
La cetate, biletul pt adulti a fost 12 lei si am ajuns acolo pe jos, dupa ce am trecut, in prealabil, si pe la Dino Parc. Drumul a fost greoi, dar nu foarte si eu nu sunt genul aventurier, ba chiar sunt mai fricoasa si cu o usoara-medie teama de inaltime.



Din centrul orasului, se poate lua liftul dus-intors cu 12 lei sau scarile (mi s-au parut cam de speriat), dar am preferat varianta mai lunga si gratuita. Cetatea e frumoasa, dar am fost dezamagita de lipsa de grija acordata casutelor vechi din cetate, fara indicatii si ocupate de negustorii care isi vindeau jucariile, magnetii si camasile. Mi s-a parut o lipsa de respect faptul de a se permite folosirea acelor valori istorice pe post de magazine. 

Am fost si la Dino Parc, unde voiam sa ajung de 2 ani, dar pretul de 28 lei pt adult este cam piperat. In 45 minute, am vazut si citit cam tot, am facut poze cu dinozaurii, m-am relaxat si cam atat. Daca ai copii sau te cateri prin copaci, ca doar e parc de aventura, poate e ok, dar pt poze cu dinozauri e cam piperat. 

Cetatea si Dino ne-au luat cam 45 minute-maxim o ora de fiecare, dar mult a fost drumul si opritul pt odihna. La intoarcere, am luat scarile, nu liftul si pot spune ca a fost un peisaj foarte frumos. Pentru fricosii ca mine, scarile sunt din piatra, nu vezi prapastia, ci doar padurea, copacii. Doar la final, vor fi cateva trepte cu gaurele care iti du senzatia de ameteala, dar daca am rezistat eu si alti copii fricosi, e ok. :)

O alta zi am rezervat-o pentru vizitarea Castelului Bran, care m-a impresionat. Pretul a fost de 35 lei pt un adult, taxa foto inclusa. Sunt 3-4 nivele de vizitat, multa lume, in special straini. In jurul meu erau spanioli, italieni, nemti, chinezi. In orice caz, romanii erau mai putini. Asta mi-a placut. Interiorul este fascinant, dar si privelistea asupra castelului de pe stanca este superba. Castelul este inconjurat de un parc, in care se gaseste si un lac.



Apoi, am mers in Poiana Brasov sa facem cateva poze la baza partiei Bradu, sa mancam la restaurantul Capra Neagra (foarte scump si nimic impresionant). In materie de pizza si mancare, recomand restaurantul La Promenada din Parcul Promenada din Rasnov. Am mancat o pizza foarte buna, este pizza La Promenada si este mai atipica. 

In Brasov, am vizitat Biserica Neagra (10 lei biletul si nu ai voie sa faci poze), strada Sforii, a treia cea mai ingusta strada din Europa si ne-am plimbat prin Piata Sfatului. 

In drum spre casa, am descoperit si Mausoleul Eroilor de la Mateias, pe care il recomand cu caldura. Cu 5 lei, poti vizita muzeul, mausoleul si sa urmaresti si o simulare a unui atac din primul razboi. Am citit cu lacomie toate inscriptiile si am intrat in atmosfera trista a ceea ce s-a intamplat pe aceste meleaguri in primul razboi mondial, coreland si cu ceea citisem despre regele Ferdinand si regina Maria la Castelul Bran.


Vacanta placuta si conduceti in siguranta, daca mergeti cu masina!