La împlinirea vârstei de 30 de ani, am primit un teren pe care să îmi construiesc o casă așa cum am visat întotdeauna. Nu suport birocrația și numai când mă uit pe Internet câte formalități există pentru a construi o casă mă ia cu dureri de cap. Bine că există firme specializate, unde arhitecții proiectanți pot să te ajute, oferind consultanta avize. După o documentare laborioasă, am decis să colaborez cu AIA Proiect pentru a fi sigur că voi avea cel mai bun proiect de casa.
Am stabilit o întâlnire cu specialiștii AIA. Mi-a plăcut foarte mult modul lor de abordare. Părea că vorbesc cu niște amici la o cafea. Mi-au pus o mulțime de întrebări despre casă, așa cum mi-o imaginez eu, ce așteptări am de la ea, ce funcționalitate vreau să aibă fiecare spațiu din casă. Au creionat o schiță a imaginii prezentate de mine, pentru a fi siguri că plecăm de la aceeași idee.
Mi-au explicat pașii necesari pentru ca o idee să devină o casă, de la proiect până la obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor. Recunosc că e o mare ușurare să știi că există oameni specializați pe astfel de lucruri, deoarece este foarte greu să ții pasul cu tot ceea ce îți trebuie. Sincer, am uitat multe dintre lucrurile pe care mi le-au explicat. Nu e de mirare că sunt scriitor și nu arhitect.
Din momentul în care mi-am pus încrederea în acești oameni, parcă mi s-a luat o piatră de pe inimă. M-am simțit mai relaxat și cu o poftă nebună de a-mi termina romanul despre care toată lumea mă întreabă în ultima vreme. Mi-am propus să îmi termin cartea în paralel cu realizarea casei, iar lansarea să aibă loc în momentul inaugurării casei.
Un vis măreț, dar un vis realizabil. Nu aveam motive să spun că nu am timp sau că sunt stresat cu toată birocrația legată de casă, deoarece niște oameni mai pregătiți și experimentați preluaseră aceste probleme. Am câștigat timp și energie pe care le-am investit în ceva important. Avusesem un blocaj de câțiva ani, dar energia creatoare părea să revină.
Mi-a plăcut foarte mult că specialiștii AIA îmi ofereau informații detaliate cu privire la etapa în care se aflau: realizare proiect, obținere avize, certificate. În același timp, mă întrebau cum stau cu romanul. Lucrurile avansau de ambele părți și fiecare făcea lucrurile pe care știa să le facă cel mai bine. Într-un fel, și eu eram arhitectul universului din romanul meu, cream destine și povești și încercam să creez o experiență plăcută pentru cititorul meu, așa cum și proiectanții AIA se asiguraseră că îmi înțeleg dorințele legate de casa visurilor mele. Uneori credem că știm ce vrem, alteori realizăm că nu știm, iar un bun specialist pune întrebările potrivite, pentru a se asigura că se clarifică acest aspect.
Într-o seară, m-am întâlnit cu un prieten care încerca să facă de unul singur anumite lucruri și de câte ori îl vedeam îmi povestea câte formalități sunt, câtă birocrație, legi care se schimbă, că se duce dintr-o parte în alta. Îl priveam cum se stresează și nu înțelegeam de ce nu externalizează aceste sarcini. Mi-a răspuns că vrea să economisească niște bani, dar, tot el a răspuns apoi că a cheltuit mult mai mult, a pierdut timp, bani, energie, s-a consumat nervos și i-a mai stresat și pe cei din jur. Nu a mai avut timp de alte lucruri, de pasiunile sale sau de familie și mai tot timpul era încruntat. I-am spus de AIA Proiect și cât de satisfăcut eram eu de modul în care mă trataseră, de informările periodice și profesionalismul de care dădeau dovadă. Ei au experiență și știu mai bine unde să se ducă, ce legi s-au mai schimbat, au mai multe proiecte de casă tip sau pot oferi și unele personalizate.
I-am spus că sunt mai relaxat ca niciodată, mai liniștit, că îmi voi lansa romanul în curând, iar locul unde va fi lansată este chiar casa mea, care nu mai are mult până la finalizare. S-a bucurat pentru mine și mi-a mulțumit pentru recomandare.
***
Era ziua lansării romanului meu, intitulat Casa din vis. Era o coincidență plăcută la care nu mă așteptasem nici eu. Mă aflam într-o casă așa cum am visat de copil să am, așteptându-mi cu nerăbdare invitații. În camera de zi, avea loc lansarea și sesiunea de autografe. Curtea cu pomi înfloriți și flori ce îmi inundau simțurile primea zecile de invitați. L-am zărit în mulțime chiar pe arhitectul de la AIA, cu care devenisem prieten. I-am oferit un autograf și el mi-a zâmbit: Am auzit că personajul central din cartea dumneavoastră este un arhitect și acest lucru m-a intrigat. În plus, întotdeauna am admirat scriitorii și cred că, într-un fel, sunt și ei un fel de arhitecți. M-a surprins să aud aceeași comparație la care mă gândisem și eu cu ceva vreme în urmă.
Lansarea a fost un succes, ca de altfel și inaugurarea casei. Oamenii au fost încântați de arhitectura casei și de atenția la detalii și m-au întrebat dacă descriu această casă în roman. Le-am spus că da, deși momentul în care am descris-o este cu mult înaintea construirii efective a casei. Casa din vis este și casa actuală, în care locuiesc fericit alături de cele două fetițe ale mele și de soția pe care am întâlnit-o în ziua lansării. Era jurnalistă și venise să îmi ia un interviu.
***
Mă trezesc devreme și ies pe balcon să îmi beau cafeaua aromată. Închid ochii, las soarele să îmi gâdile chipul și mulțumesc pentru ceea ce am. Sunt recunoscător pentru toate bucuriile trăite în această casă, pentru că sunt AICI și ACUM.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018