21 decembrie 2017

Macaroane cu branza vegane/de post

Am urmarit mai multe retete de MacnCheese cum zic americanii si am adaptat-o in functie de ingredientele pe care le aveam la dispozitie.

Ingrediente 4 portii
300 g paste integrale din grau (melcisori sau alt tip de macaroane vegane) de la SanoVita
200-250 g caju crude, nesarate
condimente (rozmarin, sare, piper, boia iute, oregano, turmeric, cardamon)

Turmericul da culoarea mai galbena, eu nu am avut si nu am pus dar a iesit ok sosul.

Am pus caju-ul in blender, am adaugat putina apa, condimentele si apoi am mixat bine pana la formarea unui sos. Eu l-am lasat putin mai gros, deoarece pe paste se mai topeste si se omogenizeaza foarte bine. In plus, l-am putut folosi si pe paine, ca un fel de unt de caju.

Am pus crema de caju in borcan inchis bine si a rezistat 3 zile fara sa se altereze.
Fierbeti pastele, le scurgeti, adaugati crema de caju si gata!
Gustul este de caju laptos, daca intelegeti ce vreau sa spun si mie mi-a placut. Pofta buna!




20 decembrie 2017

Briose vegane/de post cu nuca de cocos

Recent, am cumparat o tava din ceramica pentru briose de la Auchan (42 lei). Deoarece luasem o cantitate consistenta de fulgi de nuca de cocos de la SanoVita, m-am gandit sa incerc o reteta de briose. Dupa papilele mele, rezultatul este delicios.

Ingrediente 12 briose:

300 g faina integrala de grau de la SanoVita
300 ml lapte vegetal (eu am folosit marca Joya, lapte de soia)
1 pliculet praf de copt
1 pliculet zahar vanilat
1 lingurita scortisoara sau mai mult, dupa preferinte
7 lingurite zahar brut de la SanoVita
5 linguri ulei de masline extravirgin
40 g nuca de cocos fulgi de la SanoVita

plus nuca de cocos pentru ornat briosele. 

Am amestecat toate ingredientele pana s-a facut densa compozitia, dar usor de luat cu o lingura si pusa in tava de briose. Formele nu se pun chiar pline, deoarece o sa creasca. 

Am dat la cuptor cam 20 minute jos si 5-6 minute sus. Folositi o scobitoare pentru a vedea daca sunt coapte. Eu am dat la foc mediu. 

Au iesit niste briose consistente, delicioase si nu s-au prins deloc in tava de ceramica. Mi se pare mai buna decat formele de silicon. Pofta buna!

In 30 minute, aveti un desert vegan sau de post foarte bun si mai sanatos decat ceea ce gasiti in comert. 



18 decembrie 2017

Arta Panusii - Corina Matei

Astazi, la Cercul de Marketing pe care il organizez pentru studentii mei, am cunoscut-o pe tanara Corina Matei, care face papusi din foile de porumb. Am ramas cu adevarat impresionata si am cumparat un ornament de Craciun ca amintire pe care l-am agatat deja in brad :)

Daca va plac si doriti si voi, o gasiti pe Facebook - Arta Panusii. Mie mi se pare extraordinar ceea ce face. 


14 decembrie 2017

Cel mai mic spiridus - o poveste gratuita de Craciun

Cel mai mic spiridus a fost scrisa de Laurentiu Badea acum vreo 5 ani, ca un cadou pentru mine. Desenul de pe coperta este, de asemenea, realizat de Laurentiu. Este o poveste calda de Craciun, care va va incanta pe dvs si familia dvs. Dati-i o sansa. 

Pe Laurentiu il gasiti pe Facebook sau Amazon, iar in perioada sarbatorilor, cartile in romana sunt gratuite: Scanteile Atlantei, Cel mai mic Spiridus, Ramasite, Nu ma pacalesti

Cartile se pot gasi pe Google Plus Books, iTunes, Kobo, Scribd, Amazon. 

Daca va place sa cititi, intrati pe Goodreads sa devenim prieteni. 

9 decembrie 2017

Supa crema vegana/de post cu broccoli si linte rosie

Nu stiu daca denumirea corecta este supa crema dar este o mancare foarte cremoasa :)

Initial, am vrut sa fac salata cu broccoli si linte rosie, dar m-am razgandit. Am pus broccoli la abur 15 minute, lintea rosie la fiert (400 g in 800 ml apa) tot 15 minute.

Apoi le-am amestecat in blender cu diverse condimente: cimbru, garam masala, cardamom, fulgi de drojdie inactiva, boia iute, sare si piper, seminte de in macinate.

Am decorat cu masline, rosii si cimbru proaspat. A iesit foarte gustos! E prima oara cand fac asa ceva, mai ales spontan si fara nicio reteta.

Lintea rosie am luat-o de la Sano Vita la 1 kg, la fel si fulgii de drojdie si semintele de in.

Reteta sanatoasa, bogata in proteine, satioasa, fara niciun pic de ulei.

Pofta buna!


8 decembrie 2017

Mancare vegana/de post cu linte rosie

Ador lintea rosie deoarece se gateste rapid, spre deosebire de fasole, naut, mazare, orez, etc si este foarte nutritiva.


Daca vreti sa stiti ce substante nutritive aduce, aruncati un ochi mai jos:


Ingrediente pt 4 portii generoase ca cea din prima poza sau 5-6 mai micute, deoarece lintea e foarte satioasa.

400 g de linte rosie
1 ceapa
chimen
garam masala, turmeric sau cardamom
2 ardei Kapia
cimbru
o conserva rosii sau cam 400 ml suc de rosii facut acasa
2 catei de usturoi
sare, piper si boia iute dupa gust

Spalati lintea si o lasati la inmuiat cateva minute. La mine, in 10-15 minute s-a dublat in volum.

Puneti putin ulei de masline in tigaie, boabele de chimen, ceapa, usturoiul si ardeiul tocate marunt, apoi lintea si o cana de apa, condimentele si sucul de rosii. Amestecati continuu si lasati cam 20 minute. Daca nu mai este apa, mai completati si lasati pe foc pana cand lintea absoarbe tot lichidul. Puteti sa o serviti si mai lichida, lintea oricum in 15 minute e gata.

Presarati cimbru sau patrunjel proaspat si niste fulgi de drojdie inactiva daca aveti.

Pofta buna!