28 noiembrie 2020

Productivitatea ta pleacă de la scaunul pe care stai

Mulți dintre noi nu realizează că productivitatea muncii noastre ține de mulți factori, printre care și scaunul pe care îl folosim atunci când lucrăm. Pentru cei care lucrează de acasă, alegerea scaunului este foarte importantă. 

Ce am învățat eu din experiență și greșelile pe care trebuie să le eviți când cumperi un scaun

1. În primul rând, nu alege în funcție de preț. Am făcut această greșeală și nu e cel mai bun criteriu. Nu spune nimeni că nu trebuie să alegi un produs cu un raport preț-calitate bun, dar renunță la ideea de a alege cel mai mic preț. 

2. Nu subestima importanța scaunului pe care stai. Deși ar trebui să petrecem mai mult timp mișcându-ne, realitatea este că majoritatea stăm foarte mult la birou pentru a lucra. Deci, dacă petreci cel puțin 8 ore la birou, ia în calcul următoarele criterii de funcționalitate ale scaunului tău: 

Scaun directorial
  • Spătarul trebuie să fie suficient de înalt pentru a-ți susține spatele. Aici am greșit eu. Am luat scaune cu spătare mici și am avut dureri serioase la nivelul umerilor. 
  • Șezutul trebuie să fie destul de gros. Dacă e prea subțire, te va durea fundul și chiar dacă nu sună prea delicat, asta e realitatea. Vei sta 8 ore în fața calculatorului pentru a lucra și productivitatea ta va avea de suferit dacă te sucești tot timpul sau chiar ai dureri. Știu ce spun, am trăit-o și nu cred că sunt singura. 
  • Roți antiderapante pentru a proteja podeaua. Știu că nu e primul lucru la care să îți fugă mintea, dar trebuie să ai grijă și la podea. Baza mobilă ajută la o deplasare ușoară, deoarece un scaun bun este și mai solid, deci mai greu. 
  • Când lucrezi, poate nu folosești atât de mult funcția recliner, dar sunt sigură că stai pe scaunul de acasă și atunci când privești un film, citești o carte sau comunici cu prietenii online sau ca mine, poate obișnuiești să mai joci și câte un joc video. 
Scaun gaming
  • suportul lombar este și el important. Poate dacă ai 20 de ani, nu știi încă despre vorbesc. Eu am vreo 35 și am realizat că, după ce stau mult timp pe scaun, mă doare spatele în zona lombară. Acesta e un motiv care trebuie să te facă să înțelegi că scaunul pe care petreci destul de mult timp este foarte important pentru sănătatea ta, starea de bine și productivitatea muncii tale. 
  • cotierele asigură un suport important pentru brațele tale. Deși majoritatea scaunelor au cotiere, e important ca acestea să fie confortabile. Eu am pățit o chestie ciudată acum câțiva ani. Am stat așa de mult cu mâna pe o cotieră proastă de plastic tare încât am dezvoltat o problemă la braț. Deci, cotierele trebuie să fie tapițate sau să fie dintr-un material moale și plăcut. 

Accesoriile pentru casă - un alt ingredient pentru creșterea productivității

Pe lângă un scaun confortabil, e important să ai și niște accesorii drăguțe care să creeze un spațiu propice lucrului și să îți crească energia. Adesea, ignorăm micile detalii, dar am învățat că ele fac diferența. 

Un tablou în stilul preferat și o statuetă decorativă pentru birou pot ajuta la crearea unei atmosfere plăcute. Mie îmi plac tablourile scandinave, în culori neutre, care au un mesaj pozitiv. Îmi crește energia și lucrez mai cu spor. Fie vorba între noi, am acasă mesaje motivaționale și inspiraționale în multe locuri (oglinda din dormitor, ușa de la ieșire). Cred că e important să încercăm să fim fericiți în viață și, uneori, e nevoie doar de câteva detalii potrivite și inspirate. 

Tablou Bonami

Pentru birou, aș alege o bufniță din ceramică. Nu știu de ce, dar mă atrag aceste păsări. Nu cred să aibă legătură cu numele meu de familie (Puiu)? Sau are? :) Glumesc. Nu știu dacă știți, dar bufnița este văzută în cultura chineză ca un simbol al prosperității, iar principiile de design interior feng shui consideră bufnița un semn al norocului. 
Decoratiune ceramica
Trecând peste aceste aspecte, e simpatică, nu-i așa? Eu am și una din lemn, cu fular de Crăciun, pe care nu am mai pus-o în cutia cu decorațiuni și am lăsat-o tot anul pe birou. De câte ori o văd, mă binedispune.  

Buha mea de Crăciun mi-a furat scaunul de gaming

Indiferent ce alegi, pune preț pe calitate și pe confort. Scaunul pe care stai și câteva accesorii drăguțe te pot ajuta să fii mai productiv și să faci o muncă de calitate și să te așezi cu drag, în fiecare zi, la birou. 

Viața e prea frumoasă să o petrecem în condiții neprielnice! Alege ceva ce îți place și tratează-te așa cum meriți, cu respect și căldură. 

Teatru absurd la Flanco in Centrul Comercial Auchan

Nu stiu daca stiti, dar centrele comerciale Auchan din tara organizeaza un concurs. Daca inscrii in concurs un bon de minim 49 lei, poti castiga diverse premii. Eu am cumparat ceva de la un magazin Flanco din centrul comercial Auchan (mouse cu incarcare de 50 lei) si am castigat un voucher de 50 lei oferit de centrul comercial Auchan pentru a fi folosit la Flanco, in cadrul centrului comercial. 

Pe 25 noiembrie, gasesc un joc de PS4, Ratchet si Clank, la 80 lei. Pentru a nu plati transport, am vazut ca are rezervare in magazin, desi produsele de tip jocuri video nu sunt disponibile pentru a fi cumparate direct fizic (ceea ce nu stiam, dar am observat ca nu le mai au pe raft). In fine, am rezervat in magazin si ar fi trebuit sa dau voucherul plus 30 lei. 


Primesc mesaj ca jocul va fi pregatit in 60 minute si am la dispozitie 48 ore sa il ridic, asta ar fi insemnat vineri, pe 27 noiembrie, ora 23. Verific contul meu de client zilnic sa vad cand sunt pregatite, deoarece sunt 3 etape la Flanco. 


S-a facut vineri, ora 15 si primesc mesaj ca au pregatit produsele si ca am 48 ore la dispozitie sa le ridic. M-am gandit ca daca lor le-a luat 40 ore sa pregateasca un joc aflat in magazin, probabil se aplica 48 ore de la data primirii mesajului. De obicei, asa functioneaza. Mai erau 5 ore pana la inchiderea magazinului si, deoarece lucram in tot acest interval, am zis ca merg sambata (adica azi, pe 28) la prima ora, adica la 9, cu speranta ca va fi in regula. Am mers pe ideea ca, si daca expira rezervarea (pentru ca platforma lor e confuza), nu ar fi avut cine sa ia produsul in timpul noptii cand magazinul era inchis.


Si aici incepe teatrul absurd

Actul 1 Avem jocul, dar nu vi-l dam

EU către angajatul Flanco (unul din 10 angajati cred, prezenti in magazin; erau mai multi decat clienti): Am primit ieri un sms ca produsul rezervat de mine este gata si ca am 48 de ore sa il ridic. 

Angajatul 1: sub ce nume?

Eu: Nume Prenume. 

Angajatul 1: Nu figureaza nimic in sistem, a expirat rezervarea la ora 23 aseara. 

Eu: Dar sms-ul spunea ca am 48 de ore.. 

Angajatul 1: A expirat, nu se poate.

Eu: Inteleg (desi e absurd sistemul lor), dar daca ieri produsul a fost pregatit de dvs, de ce nu pot sa il iau acum? Banuiesc ca nu l-a cumparat nimeni. 

Angajatul 1: Noi nu avem jocuri la vanzare in magazin, doar online.

Eu: Dar totusi, exista jocul, as vrea sa il cumpar.

Angajatul 1: Nu se poate fara rezervare si v-a expirat.

Eu: Ok, atunci pot face rezervare acum, pe loc, ca sa iau produsul? 

Angajatul 1, parca usor exasperat de indrazneala mea de a veni sa cumpar un produs: Daca o faceti dvs, da, eu nu pot sa fac din sistem. 


Actul 2 Luam totul de la capat, platforma e crazy

Eu, ma intorc cu spatele, fac 2 pasi mai departe, rezerv produsul, care, surpriza, acum era chiar 49,99 lei. Si imi spun, in sinea mea, ca macar voi da voucherul de 50 lei si ma aleg cu un joc gratuit. Dupa 1 minut cat butonez rezervarea, ma intorc catre angajat, care era altul, intre timp, ca sunt foarte multi: Buna ziua, am o rezervare. 

Deodata, apare si angajatul 1: Sa stiti ca dureaza cam 10 minute sa apara in sistemul nostru.

Eu: Dar am primit mail, am numarul rezervarii, puteti verifica in sistem, totusi, poate apare?

Angajatul 1, cu mare greutate, apasa niste taste: Nu apare, in 10 minute. 

Eu: In regula, astept. Si ma plimb prin magazin, timp in care nu am loc sa ma uit la produse pentru ca sunt prea multi angajati, si cam deloc clienti. (E totusi sambata la 9). Unul duce o foaie, unul verifica niste preturi, unul ma intreaba daca poate sa ma ajute (altul ca doi deja ma intrebasera la ghiseu de rezervare). 

Dupa 10 minute, eu ma indrept spre ghiseu: Ma scuzati, apare cumva in sistem rezervarea? 

Angajatul 2: Nu apare inca. Sub ce nume aveti?

Eu (intrebandu-ma de ce a spus ca nu apare daca nu stie cum ma cheama): Nume Prenume. 

Angajatul 2: Apare acum. Ne ducem sa il pregatim. 

Eu, in sinea mea: Alea 10 minute in care au asteptat sa apara rezervarea in sistem, oare ce au facut cei 10 angajati din magazin ca in magazin nu erau decat 1-2 clienti care se uitau si nu aveau treaba la ghiseu sa faca vreo plata. 

Astept, astept... si slava domnului, a venit Angajatul 2. Cred ca angajatul 1 se saturase de obraznicia mea de a veni sa comand un produs cu rezervare, produs ascuns in debara. Oare ce manager s-o fi gandit la decizia asta inteleapta? Am vazut cateva rafturi chiar goale, deci nu cred ca spatiul era o problema. 

Actul 3 Voucherul extraterestru 

Nu le spusesem intentionat ca am un voucher de 50 lei dat de centrul comercial Auchan pentru a fi cheltuit la Flanco pentru ca nu am vrut sa explodeze neuronii angajatilor la ora aceea. 

Dupa ce am vazut ca au trecut 10 minute si au gasit jocul (ma temusem la un moment dat ca nu au jocuri in debara), le spun: Am acest voucher de 50 lei. Deja l-am vazut pe Angajatul 2 cum se pierde. 

Angajatul 2 face un semn catre colega lui, angajat 3 sa vada ce e cu acel voucher (zici ca am scos un iepure din joben sau le-am aratat un extraterestru, probabil ca ar fi fost mai putin socati). 

Angajata 3: Acesta e pentru Altex.

Eu: Nu e pentru Altex, scrie Flanco (practic era sigla Auchan si magazinul partener Flanco). 

Angajatii 2 si 3, uitandu-se la voucherul pe care erau doar cateva randuri. Angajata 3, descopera ultimul rand: Acest voucher nu se poate folosi pentru asigurari, RCA, si alte produse de acest gen. 

Dandu-si seama ca un joc video nu este o asigurare, mai cauta. 

Eu, gandindu-ma ca poate nu vor sa ia voucherul pt ca era de 50 lei si jocul de 49,99 lei, spun: Scrie pe spate, ca daca produsul e mai ieftin, nu puteti sa imi dati rest, dar nu scrie ca nu il pot folosi. (am patit in trecut si a trebuit sa cumpar o punga, deja eram cu ochii dupa pungute). 

Angajata 3, dandu-si seama ca nu stie ce sa faca, se duce in depozitul de unde aparuse jocul. De la momentul intrarii in magazin, trecusera cam 25-30 minute deja. 

Dupa 5 minute in care analizaze voucherul si incercase sa introduca in aplicatia lor un numar generic, 123 dat de Auchan acestui voucher si in care nu merge, apare si angajatul 1 sa analizeze si el problema. Angajata 2, isi tinea mana la frunte, necajita de beleaua cu acest voucher de care nu stiau cum rasarise in acest Univers. 

Eu: Stiti, este un voucher dat de Auchan in cadrul concursului de sarbatori si dvs, deoarece faceti parte din centrul comercial, ati fost selectat sa puteti primi  acest voucher. 

Angajatul 2 era uimit de grozavie si, am avut impresia, parca avea un respect in privire pentru faptul ca sunt asa informata :) 

La acest moment, Angajatul 2 nu facea nimic, era depasit de situatie, angajata 3 isi tinea mana la frunte si nu avea o solutie dar se uita insistet la ecran, cu speranta si angajatul 1 s-a hotarat, in cele din urma, sa se ocupe si el. A parut mai priceput, necomunicativ ce-i drept. Nu am auzit nicio scuza pentru nimic, nici ce se intampla, nimic. 

Actul final: Evrika! Am reusit!

In fine! Dupa 45 minute petrecute in magazin, au reusit sa imi dea produsul si sa ia voucherul. Nu inainte sa imi ceara adresa, adresa care era in contul de unde facusem rezervarea. Eu, uimita, am intrebat: adresa de e-mail? Ei, nu, adresa de acasa. Nu mi-au spus la ce le trebuie. Daca voiau sa verifice identitatea mea, puteau cere buletinul ca adresa o stiu pe a multor oameni deci nu am vazut sensul. Ei nu s-au obosit sa explice, iar eu eram prea obosita sa mai intreb. 

Nici acum, in contul Flanco, produsul nu apare pregatit pentru a fi ridicat, sau ridicat. Desi au trecut 2 ore. 


Sunt socata de absurdul acestei situatii. Sper ca, daca mai e cineva care castiga un voucher la ei, nu va mai petrece atata timp acolo, cu angajati mirati.

Cateva sugestii gratuite pentru Flanco:

1. De ce ai jocuri ascunse in debara cand ai loc pe rafturi? De ce sa faci un sistem de rezervare care nu functioneaza?

2. Daca din diverse motive, nu vrei sa vinzi jocurile decat prin rezervare, de ce platforma e atat de varza? Nici acum, produsele deja ridicate si platite nu apar pregatite si ridicate.

3. Daca dupa 40 de ore, trimiti sms clientului ca ai pregatit produsele si ca are 48 de ore sa le ia pana expira rezevarea, poate ar trebui sa specifici ca tie ti-a luat 40 de ore sa il scoti din debara si clientul mai are 8 ore, sau daca magazinul se inchide mai devreme, mai are 5 ore.... ar fi mai usor. 

4. De ce ai atatia angajati, Flanco? De ce nu ii pregatesti? Nu ti-e mila de ei? 

Sfat: Angajatul 1 ar fi trebuit sa procedeze asa: Ne scuzati, asa e facuta platforma. A expirat rezervarea, dar nu e nicio problema, puteti sa faceti alta iar si imediat aducem si produsul din debara. 

In realitate, a trebuit sa insist, ca sa pricep ca pot face din nou rezervarea. Altcineva in locul meu, ar fi fost inclinat sa plece pentru ca asta era atitudinea angajatului 1, o tot tinea ca mi-a expirat rezervarea si ca nu poate face nimic. De fapt, putea. Putea sa spuna ca au in continuare produsul, ca il pot rezerva si totul se va rezolva. 

In schimb, el a fost iritat de insistenta mea si de faptul ca am rezervat din nou produsul, desi, repet, nu erau clienti, nu era coada, nu statea nimeni sa astepte, iar ei erau 10 angajati (cu aproximatie, fara unii ascunsi in debara, ca e posibil si asta). 

Alta greseala a angajatului in tratarea clientului. Au asteptat 10-15 minute sa apara rezervarea in sistem, ceea ce inseamna ca eu am primit mailul cu numarul rezervarii mai repede decat sistemul lor, ceea ce e stupid, deci schimba platforma, Flanco! In alea 10 minute, niciun angajat nu s-a dus in debara sa ia produsul sa il pregateasca. Au asteptat 10 minute ca dupa aceea sa mearga in debara sa caute jocul si asta sa dureze inca 5 minute. 

Pentru mine, a fost ca o piesa de teatru absurd aproape free, pentru ca time is money, dar Flanco, pentru Dumnezeu, ce faci? Daca acceptai rezervarea de ieri, produsul era 80 lei, azi a fost 50 si cu voucher, nu am mai platit nimic. Pentru mine, a fost ok, dar tu, Flanco, vrei clienti, vrei bani?

5. Centrul comercial Auchan si Flanco voi comunicati cand aveti concursuri in care sunteti implicati amandoi? Nu e normal ca angajatul sa nu stie ce sa faca atunci cand vede un voucher. Ii pregateste cineva, vorbeste cineva cu ei? 

6. Sunt angajatii Flanco multi si prost platiti si de aici atata dezinteres si slaba pregatire in tratarea clientului? 

7. Scuzele cand faci un client sa astepte, cand nu mai sunt clienti in magazin, deci nu merge scuza cu aglomeratia, cand 3 angajati nu reusesc sa opereze un voucher si sa faca o vanzare de 50 lei pentru un joc aflat in debara care se vinde doar cu rezervare, cand platforma e asa de varza incat trimite mesaje intarziate si confuze si contul de client nu opereaza aceste schimbari..... sunt o chestie de bun simt elementar. 

A fost o experienta ciudata si nu e prima data. Imi pare rau pentru ca e un brand romanesc dar nu asa se face! 



25 noiembrie 2020

Brandingul personal și harta vieții

Prin prisma meseriei mele, mi-am dezvoltat în timp un brand personal. Sunt cadru didactic de 13 ani (îi voi împlini pe 1 Decembrie) și am trecut prin mai multe etape. Cred că e important să te gândești la cine vrei tu să fii, cum să fii perceput, cum să te pozițienezi pe harta vieții și asta cât mai devreme. 

Brandingul personal și popularitatea online - experiența personală

Poate că primul gând când vorbim de influencer sau branding personal nu este legat de cadrele didactice. A dezvolta un brand personal și a fi influencer nu înseamnă că vei urmări mereu să vinzi ceva cuiva. De altfel, consumatorul de astăzi este inteligent și nu mai gustă acel tip agresiv de încercare de influențare în mediul online. Așa se întâmplă și cu studenții mei. Am fost determinată de conjuctură și de nevoia constantă de a evolua și a mă adapta noilor tendințe să îmi creez o imagine și să încerc sau mai bine spus să fac tot posibilul să formez tinerii, dincolo de transmiterea de informații. 

Cu studentele mele în drum spre o competiție de planuri de afaceri (eu, spate stânga)


Cu alte cuvinte, la baza brandingului personal trebuie să se afle întotdeauna o misiune și o viziune puternice. Acestea reflectă menirea ta în viață și se aseamănă destul de mult cu misiunea unei firme. Este normal ca pe parcursul vieții, acestea să se schimbe și să te transformi sau să faci un rebranding al persoanei tale. 

Brandurile sunt mai mult decât un simplu nume de produs, ascund în spate un set de valori care pot influența oameni, decizii ale acestora. Așa și cu brandul personal. Unii oameni sunt populari. Majoritatea putem face o diferență în domeniul nostru. Fie că ești blogger generalist sau de nișă, un influencer pe Instagram sau alte rețele sociale sau chiar un simplu profesor, poți influența oamenii. 

Dacă vrei să afli mai multe, poți urma niște cursuri de branding personal care să te îndrume în urmarea celor mai eficiente strategii prin care poți deveni o versiune îmbunătățită a ta și, în funcție de domeniul tău, să devii mai popular în mediul online și nu numai. 

Trăim vremuri în care consumatorul poate deveni un influencer marketing, are nevoie de exercițiu, de pasiune și de creativitate. Pentru mine, blogul este doar o mică parte din ceea ce fac și nu ține de brandingul meu personal. Fac această mărturisire într-o competiție SuperBlog :). Cam ironic, știu. Asta pentru că misiunea și sfera mea de influență sunt în altă zonă. Și sufletul meu, aș spune... Sunt norocoasă și recunoscătoare că am cea mai frumoasă meserie (pentru mine), că fac ceva ce iubesc cu adevărat. 

Eu (stanga) cu studentele mele la finalul unei competiții

Specialist și influencer la catedră

Din 2015, după ce am împlinit 30 de ani, am realizat că nu întineresc și că am nevoie să fac mai mult. Am dezvoltat proiecte extracurriculare pentru studenții mei din pasiune și fără niciun câștig material (Cronica Studentului, o revistă online, ajunsă la aproape 50 numere, editată profesionist, exact ca marile reviste; un cerc de marketing craiovean, un ONG pe educație, fondat împreună cu două foste studente, un club de carte - Vocea cititorului Craiovean). 

Coperțile Cronicii Studentului (ne găsiți pe Facebook)


Unele proiecte au mers mai bine, altele au trebuit adaptate profilului tinerilor. De la dorința de a transmite informații, am realizat că cel mai mult mi se potrivește partea de influencer, de formator de oameni, de mentor. Nu de puține ori, tineri pe care nu îi cunoșteam au venit să îmi spună că au auzit de mine de pe Facebook, că mereu postez informații utile pentru ei. Un alt tânăr a venit la admiterea la master să îmi mulțumească. Am rămas uimită deoarece nu știam că făcusem ceva special. Îi dădusem cu 2 ani înainte o recomandare pentru o companie multinațională unde acum avea o poziție bună. Un alt student s-a simțit motivat să învețe design grafic după ce i-am provocat la proiectul de practică să facă ceva inedit pe partea de marketing educațional. Acum lucrează în domeniu. 

Dacă ne uităm la definiția influencerului, este acea persoană care influențează o anumită nișă prin conținutul postat în mediul online. Totul a început cu aceste proiecte create pentru studenți și cu prezența mea online, cam la orice oră din zi și noapte (între timp, am realizat că timpul personal este și el important). Mă bucur că pot face o diferență în mediul meu de lucru și cred că e important să existe influenceri marketing și pe zona de educație. Marketingul educațional prinde contur și fetele mele (a se citi studentele mele) au participat cu o temă pe acest subiect la olimpiada națională a economiștilor în formare. 

Și pentru că nu vreau să mă lungesc foarte mult și pentru că acest articol mi se pare cam lăudăros (deși nu e asta intenția), o să închei cu menționarea cărții mele, Scrisori pentru studenții mei, apărută în 2019 în magazinele online (Google și Apple Books, Kobo, Scribd). 



A fost o încununare a experienței mele de peste 10 ani la catedră - despre ce înseamnă să fii sau măcar să încerci să fii un influencer pe zona educației. Este transpunerea brandului meu personal în paginile acestei cărți dedicate studenților mei din trecut, prezent și viitor. A fost nevoie de curaj pentru că, atunci când vrei să fii autentic, trebuie să îți dai jos măștile și să fii tu, vulnerabil și descoperit. 

Închei prin a spune că fiecare poate să aibă un brand personal. Avem nevoie de o misiune, de principii etice, de încredere și de pasiune. Important e să alegem domeniul care scoate ce e mai bun din noi, domeniul în care putem face o diferență în comunitate, domeniul care ne pune pe harta vieții. 

14 noiembrie 2020

Bunătățuri de la Băcănia Tei

Proba 17 din competiția SuperBlog vine de la sponsorul Băcănia Tei. Acesta ocupă, de astăzi, un loc aparte în sufletul meu. Cred că noi toți ar trebui să susținem mai mult producătorii locali și asta din mai multe motive: ajutăm economia națională, sprijinim micile afaceri, stimulăm antreprenorii locali și inițiative acestora, putem avea acces la produse mai proaspete, care nu necesită aditivi și conservați periculoși pentru sănătate tocmai pentru că lanțul de distribuție este, astfel, mult scurtat. 

Asta reușește să facă Băcănia Tei. Băcănia livrează legume și fructe proaspete în București, iar în țară produse neperisabile. Nu vreau să divaghez foarte mult, dar cred cu tărie că soluția pentru o economie sustenabilă este încurajarea micilor afaceri de la noi din țară. Pentru mine, alimentația sănătoasă este o prioritate, motiv pentru care am, cu percădere, o dietă bazată pe fructe și legume. 

Sponsorul ne-a oferit posibilitatea de a testa câteva produse. Eu fiind din provincie, am ales niște produse specifice sezonului de la niște producători care m-au impresionat cu adevărat. La Băcănia Tei, când cumperi un produs, ai posibilitatea de a vedea și o scurtă descriere a afacerii respective și chiar o poză cu antreprenorii respectivi, ceea ce face relația dintre tine, consumatorul final, și producător una mai intimă. 

Am ales pentru testare: zacusca de fasole de la Delirs și trei produse de la Mica Ilinca - zacusca de pleurotus, zacusca de ghebe și magiunul moldovenesc cu nucă. 


În primele zile, am testat cele trei tipuri de zacuscă. Toate au avut ceva aparte. Zacusca de pleurotus am comandat-o pentru că iubesc ciupercile pleurotus și eram curioasă cum va fi. Am servit zacusca pe felii de pâine integrală, peste care am pus niște rondele de castraveți murați. Am adaăugat și niște ardei gras care a completat experiența senzorială. Am verificat lista ingredientelor de pe etichetă, și totul este 100% natural. Fără aditivi, conservanți sau lucruri pe care nu le poți pronunța. 

Al doilea produs a fost tot de la Mica Ilinca - zacusca de ghebe. Aceeași etichetă frumoasă, aceleași ingrediente naturale. Pentru mine, acesta a fost produsul vedetă al degustării. A avut o aromă deosebită, un gust ușor afumat. Cred că și combinația cu ceapa roșie tăiată rondele subțiri (din ograda socrilor) a fost una inspirată. Recomand această combinație, deoarece gustul crocant al cepei și delicatetea gustului vine să potențeze gustul intensei al ghebelor. Foarte bun. 



Zacusca de fasole a fost ceva diferit. Mi-au plăcut boabele mari de fasole și consistența produsului. Am ales să combin acest produs cu ardei iuți și castraveți în saramură, roșii cherry și o pâine ciabatta cu măsline. A fost o altă combinție ideală, murăturile mergând bine cu fasolea și pâinea proaspătă. 


Ultimul produs testat l-am lăsat pentru dimineața de sâmbătă ca să mă răsfăț cu niște clătite vegane și magiunul de prune cu nucă de la Mica Ilinca. Alături de o cafea, acestea au reprezentat începutul ideal de weekend. Mi-ar fi plăcut mai multă nucă, dar cred că ar fi devenit destul de greoi de mâncat. Îmi plac nucile și poate de asta. Pot să spun că mi-a plăcut foarte mult că nu are decât aceste două ingrediente: prune (95%) și nucă. Nu conține zahăr. Eu încerc să elimin zahărul din alimentație și îl consum foarte rar. E un magiun bun care îmi aduce aminte de ceaunul în care fierbea gemul bunica mea pe vremea când eram un copil. 

În final, vă invit să vedeți un material video cu produsele testate și cu pozele realizate. Mulțumesc și prietenului meu cu care am degustat produsele și care m-a ajutat în crearea decorului potrivit pentru aceste produse minunate. 



Mulțumesc producătorilor locali pentru grija cu care fac aceste produse, pentru că dau atenție la detalii (eticheta Mica Ilinca e foarte drăguță), pentru că folosesc ingrediente naturale din grijă pentru un stil de viață sănătos. Mulțumesc Băcănia Tei pentru că realizează această legătură dintre noi și producătorii locali și nu pot să spun decât că mi-a părut rău că nu sunt din București pentru a cumpăra acele lădițe de fructe și legume și niște mezeluri vegane care mi-au făcut cu ochiul. 

9 noiembrie 2020

Ceaiul tău preferat de la Fares

Proba 15 din competiția SuperBlog a ajuns la sufletul meu din mai multe motive. Fares, sponsorul acestei probe, ne-a oferit spre testare mai multe tipuri de pachete cu produse, in funcția de preferințele fiecărul blogger participant. Asta m-a intrigat. Am băut mereu ceaiuri Fares pentru că eu cred cu tărie că trebuie să susținem brandurile românești, cu atât mai mult cu cât ele sunt de calitate. Fares este o companie 100% românească din Orăștie, județul Hunedoara. Am ținut să fac această introducere deoarece e important să promovăm mai des brandurile autohtone. 

Nu apreciez compania doar pentru că e de-a noastră, ci pentru că au niște ceaiuri extraordinare. Am ales trei tipuri de ceaiuri spre testare și am fost uimită. Încerc să diminuez aportul de cafeină și ceaiurile m-au ajutat foarte mult. Mireasmă, Tihnă sau Vigoare? Toate trei este răspunsul meu pentru că fiecare este potrivit în momente diferite ale zilei sau pentru stări diferite. 


Mai sus, vedeți culoare. Cred că au reușit să creeze produsele perfecte. De obicei, ceaiurile au niște ambalaje generice, cel puțin așa le-am perceput până la acestea. Nu știu cine s-a ocupat de designul ambalajului, dar pare un om optimist, cu pasiune pentru ceea ce face, dar și pentru impactul asupra clientului. După cum vedeți, îmi place să îmi decorez birou și casa într-un stil hygge (conceptul danez al stării de bine, de tihnă, de fericire). Aceste 3 cutii de ceai au adus culoare și optimism. Literele mari care sugerează efectul pe care aceste ceaiuri îl au asupra ta dau un efect foarte frumos. 

Și surpriza nu se oprește aici. Am început degustarea îndată ce am primit produsele, pentru că ce este mai hygge, mai confortabil și plăcut decât să savurezi un ceai Tihnă în timp ce privești un film tematic sau asculți o muzică liniștită? Am desfăcut cutia și rozul pliculețelor în care se află ceaiul m-a făcut să zâmbesc. Culorile au un efect psihologic important asupra stării noastre de spirit. Desigur, rozul duce cu gândul la petalele de trandafir care dau ceaiului de mușețel o aromă inconfundabilă. Dacă ar fi să numesc un singur cuvânt care descrie gustul acestui ceai, acesta este catifelare. Pur și simplu, e ceva liniștitor și simți o catifelare la nivelul papilelor gustative. Cred că petalele sunt de vină, pentru ceai de mușețel am mai băut, dar niciodată în această combinație. 


Recomand savurarea ceaiului dintr-o sticlă transparentă pentru a admira și culoarea intensă a ceaiului tău favorit. Pe cana mea, chiar asta scrie :) Dintre cele trei, am observat că ceaiul Vigoare cu ghimbir și măceșe este într-adevăr revigorant și mai bun de băut dimineața în loc de cafea, cel puțin eu asta am făcut. Cine a mai mâncat produse cu ghimbir (eu ador niște biscuiți vegani cu ghimbir), știe că acesta are o intensitate aparte. Ceaiul este puternic aromatic, iar ghimbirul, ca și celelalte ingrediente anturale din ceaiurile Fares, sunt foarte bune pentru sănătate și pentru creșterea imunității. 

Ceaiul Mireasmă este perfect pentru aroma busuiocului. În plus, combinația dintre busuioc și gustul acrișor al lămâii creează un efect plăcut la nivel senzorial. Orice recenzie ajută, dar nu pot descrie cum te vei simți tu, cititorule, atunci când vei gusta și tu aceste ceaiuri și te vei lăsa învăluit de aromele nebănuite și combinațiile ingenioase de ingrediente naturale de la Fares. Eu le-am pus pe toate trei în raftul din bucătărie și, ori de câte ori deschid acest raft, miroase incredibil. Busuioc, ghimbir, lămâie... e o plăcere să le am acolo și să mă delectez vizual (ambalaje vesele), dar și gustativ și olfactiv ori de câte ori savurez o ceașcă de ceai cald. Cu siguranță, zilelele reci de toamnă sunt mai plăcute cu ceaiul favorit și cu o carte inspirațională. 

În încheiere, vă invit să urmăriți un scurt colaj video cu pozele făcute de mine. Am încercat să creez, măcar parțial, starea de spirit pe care o am când savurez ceaiurile Fares. Mulțumesc sponsorului pentru ocazia de a le testa produsele, pentru că am avut posibilitatea să alegem tipul de pachet dorit și pentru că existați de peste 90 de ani în România.