23 noiembrie 2019

Sunt o friguroasă născută în mijlocul iernii

M-am născut într-o iarnă foarte grea dacă e să îmi cred părinții, în care nu mai circulau mașini și nu existau alte mijloace moderne de comunicare. Ambulanța a lăsat-o pe mama în capul străzii, într-un ger infernal. În fine! Ideea e că am rămas o friguroasă și am nevoie să mă încălzesc și întăresc sistemul imunitar mai mult în această perioadă rece a anului. De mică am avut o problemă cu pielea, era mult mai uscată în sezonul rece și tata glumea cu mine spunând că am mâini de băbuță. Nu mă deranja pentru că mi-am iubit mereu bunicii și cred că bătrânețea este un privilegiu. Astăzi, asistăm la o evoluție a produselor cosmetice care pun accentul, din ce în ce mai mult, pe ingrediente de origine naturală

Tenul meu este mixt, iar această cremă hidratantă este potrivită pentru el. Iarna, simți cel mai mult nevoia de hidratare la nivel celular, iar o îngrijire neadecvată a acestuia se observă. Pielea pare mai uscată, dă senzația că ține și te îmbătrânește cu câțiva ani. Vestea bună este că există soluții simple, la îndemâna oricui și, în plus, poți să fii mândru că folosești un brand românesc cu o lungă istorie, o istorie care leagă mai multe generații de femei. Folosind aceste produse, mă gândesc mereu la mama, bunica și mătușa mea și la faptul că avem în comun utilizarea acestor produse. 

De câțiva ani, am adoptat o dietă vegană și folosesc tot mai mult uleiul de măsline care este foarte sănătos. Când am văzut că această cremă are printre ingrediente și uleiul de măsline, am înțeles că protejarea noastră presupune o acțiune combinată, intern-extern. Pentru creșterea imunității, contează mult să ne hidratăm, să mâncăm fructe și legume colorate, bogate în anti-oxidanți, dar și să protejăm pielea de factorii externi (frig, vânt, soare). Acest lucru îl fac cu succes cu ajutorul cremei hidratante care restabilește echilibrul la nivelul microbiomului pielii.

Așa cum avem nevoie de vitamine și minerale intern, avem nevoie și la exterior, deși poate mulți nu ne gândim la asta. Pielea noastră are nevoie de minerale pe care le găsești în crema hidratantă Gerovital Plant. Acestea ajută la creșterea consumului de oxigen la nivel celular, iar tenul tău arată mai tânăr, mai strălucitor și plin de vitalitate. 

În concluzie, acesta este ritualul meu pentru creșterea imunității: mai multă apă, fructe și legume variate și cât mai colorate, crema hidratantă cu ingrediente naturale. Acestea sunt lucruri simple pe care toți le putem face, cu un cost minim pentru o stare de sănătate mai bună. Ceea ce mulți ignorăm este mintea. Aceasta contribuie la creșterea imunității dacă avem o stare de spirit relaxată. Din ritualul meu fac parte și exprimarea recunoștinței pentru cei din jurul meu combinată cu modalități de a oferi necondiționat oamenilor care au nevoie de timpul sau energia mea. E important să facem tot ceea ce putem și să ne iubim trupul pe măsură ce îmbătrânim. Bătrânețea este un privilegiu. Acceptă-te așa cum ești! 

***Articol scris pentru SuperBlog 2019

18 noiembrie 2019

Cadouri diferite pentru oameni diferiți

Proba 24 din competiția SuperBlog ne provoacă la introspecție legat de cadourile pe care le facem celor dragi, mai ales că sărbătorile se apropie. Eu aleg, de obicei, cadourile gândindu-mă la ceae ce își dorește celălalt. Unii dintre apropiații mei vor ceva bun de mâncat, alții vor o experiență și nimic material, alții vor să donez pentru o cauză în loc să le dau un cadou, alții vor o carte, alții un cadou personalizat. Așa am făcut cu prietenul meu pe care îl cheamă și Mihai. Am vrut să îl surprind cu o carte personalizată cu poze reprezentative pentru relația noastră de peste 15 ani. S-a bucurat să răsfoiască o carte cu personalitate. Când ne-am dus la poștă, eu tot ziceam, sper că e ok cartea și arată bine. Iar el tot întreba: dar e o carte, ce poate să nu fie bine cu ea? Nu știa despre ce este vorba. Când a deschis-o, a înțeles că nu e orice fel de carte. 



De-a lungul timpului, am oferit multe cadouri și nu am exclus niciun gen de cadou pentru că oamenii diferă. De exemplu, a face cadou dulciuri sau ceva bun de mâncat pare ceva desuet și, cu toate acestea, au apărut buchetele cu mere sau căpșuni. Tatălui meu, oricâte cadouri sofisticate aș vrea să îi fac, nu îi plac. Când îi ofer produse dulci adaptate afecțiunilor lui (are diabet și alte câteva), apreciază cel mai mult, deși mie mi se pare ceva banal. 

Mie îmi place să citesc, dar nu ofer tuturor cărți. Încerc să fiu atentă la ceea ce își doresc cei din jurul meu. Principalul criteriu atunci când aleg să ofer cuiva un cadou este să plec cu persoana respectivă în minte. Nu am oferit niciodată bani, deși știu că sunt unii care ar prefera asta, dar mie nu îmi place ideea. Dar am donat bani pentru o cauză atunci când cineva drag și-a donat ziua în acest scop. Mi se pare un gest frumos și îndeamnă să nu se risipească în cadouri fără valoare spirituală. Mai bine ceva ieftin, făcut cu sufletul decât ceva scump dar generic și fără să fie cu gândul la destinatar. 

Dintre cadourile făcute până acum, cred că cele mai apreciate au fost cele care s-au pliat foarte bine pe dorințele și nevoile persoanei la acel moment și au fost foarte diverse, așa cum și oamenii respectivi sunt foarte diferiți: cărți, jocuri video, componente PC, ciocolată, vin, produse dietetice, ciorapi de lână care amintesc de bunica, o cafea decofeinizată și cremă de mâini pentru mamaia mea de 84 de ani. 

Nu vreau să mă uit nici pe mine. După 30 de ani, am realizat că e important să îți faci și ție cadouri. Cele pe care le apreciez cel mai mult sunt experiențele: o ieșire în oraș, o cafea cu spumă de lapte vegetal, o carte, o ciocolată neagră, fructe și legume inedite. Fiind vegană, ador să încerc tot felul de combinații. De asemenea, îmi place să merg la cinematograf și să mă relaxez uitând de griji. 

Indiferent ce cadou ai face, ține cont de următoarele sfaturi: 
1. pleacă de la persoana căreia îi faci cadoul, nu de la ceea ce ai vrea tu să primești sau ce crezi tu că ar vrea acea persoană.
2. fii atent la ceea ce își dorește o persoană, la pasiunile sale, la mesajele mai puțin evidente.
3. nu aprecia valoarea cadoului pe care îl faci în termeni financiari, ci în sufletul pe care îl pui. Poți să oferi cadou ceva de 5 lei, dar dacă e ceva făcut de tine sau știi că acel ceva are o semnificație aparte, asta e tot ceea ce contează. Oferă cu sufletul, nu cu portofelul!

Nu totul este ceea ce pare

În urmă cu mulți ani, am făcut parte din Îngerii lui Charlie. Și acum mă întreb ce a văzut Bosley în mine. În toți acei ani, mă simțeam ca un spion dintr-un film de acțiune, dar realitatea a fost mult mai intensă. Mulți scenariști au fost impresionați de aventurile mele, unele devenite legende, făcându-mă chiar personaj de film. 


Deși lumea auzise de Dark Moon, spioana, nimeni nu știa cine este sau dacă este adevărată. Am avut îndrăzneala chiar să merg la lansarea unuia dintre filme pe 29 noiembrie 2019, dar asta era pe vremea când eram încă tânără. 


Da, da, știu că ești nerăbdătoare. Îți voi povesti imediat. Eram o adolescentă năbădăioasă care fugea mereu din familiile adoptive găsite de stat. Nu îmi găseam deloc locul. Eram la școala de corecție pentru comportament neadecvat, când, Bosley, un tip care nu ieșea prin nimic interesant în evidență, mi-a făcut o vizită. Mi-a spus că mă invită pe o insulă privată în compania unor persoane foarte interesante. În schimb, se ocupă el să mă facă dispărută. 

Nu știam în ce mă bag, așa că am acceptat fără prea mult entuziasm. Pe insulă, am întâlnit câteva fete cu care mi s-a spus că voi face echipă și vom prinde răufăcători. M-a apucat un râs isteric, deoarece nu îmi păsa nici de binefăcători, nici de răufăcători. Eram un produs al un sistem căruia nu îi păsase de mine și nici mie nu avea să îmi pese. Le-am spus că nu am spirit de echipă, că I don't give a f...k și alte chestii dure menite să îi facă să renunțe. Păreau că au înțeles, dar insistau că pot să mă bucur de petrecere, măcar. 

Toată lumea dansa, se distra, consumase ceva mai mult decât alcool. Am ieșit afară când am văzut-o pe una dintre fete certându-se cu un individ. M-am gândit că e vreo poveste de dragoste și m-am reîntors la petrecere. Nu am spus nimic. Am băut și eu apă de la robinet pentru că nu aveam încredere în șleahta de snobi de la petrecere. Când m-am întors de la baie, am auzit împușcături. Niște mascați îmbrăcați îl torturau pe Bosley și îi cereau niște coduri. Fetele erau rănite. Mă întrebam ce coduri când l-am auzit pe Bosley vorbind cu ultimele puteri: codurile sunt la fata cea nouă, i le-am strecurat fără să știe în jachetă. Mi-am spus că tare prost e și Bosley ăsta. Mascații m-au reperat rapid în oglindă și s-au îndreptat spre mine: Dă-ne codurile, urlau ca niște gorile fără creier. 

Eu am început să râd isteric, am scos foaia cu codurile din buzunar și am început să o mestec cu forță, exclamând extaziată, în timp ce Bosley mă ruga să nu o fac deoarece au să moară cu toții. Am înghițit totul și am așteptat curioasă finalul vieții mele. Măcar era palpitant. Deodată, toată lumea aplaudă, mascații își dau măștile jos, fetele aveau vopsea nu sânge pe chipurile lor, Bosley râdea isteric: V-am spus eu că e nebună și că va trece toate testele? 

În nebunia mea, l-am plesnit cu ură, justificându-i nebunia. A spus că trebuia să mă testeze și a aflat despre mine că sunt discretă (atunci când nu am intervenit între fată și cel cu care se certa aprins), că am avut grijă să nu beau decât apă de la robinet, gândindu-mă la un potențial caz de otrăvire din partea unor străini pe o insulă și că am distrus codurile, chiar cu riscul pierderii vieților tuturor celor aflați în încăpere. 

****

Și, și? mă întreabă nepoata mea nerăbdătoare. Și și... îi răspund cu jumătate de glas... atunci mi-am dat seama că am o familie și că îmi pasă, dar nu am spus nimănui. Atunci mi-au dat numele Dark Moon. Au fost niște probe cam ciudate din punctcul meu de vedere, dar Bosley probabil văzuse ceva în mine ce nici eu nu reușeam să văd. 

***Articol scris pentru SuperBlog 2019

5 noiembrie 2019

10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10

În acest articol din competitia SuperBlog, vreau să vă prezint 10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10. E o provocare, dar sunt sigură că voi reuși și vă provoc și pe voi să veniți cu propriile sfaturi. În primul rând, dintre toate orașele sau stațiunile vizitate în România, Sinaia ocupă un loc aparte, iar o cazare Sinaia bună este un ingredient foarte important pentru a avea o vacanță de vis. 

Cazare de vis la Sinaia

Vila Boutique Princess of Transylvania, sursa: AZ-Turism

Din experiența mea, pensiunile și vilele arată mult mai bine decât hotelurile. Ca explicații ar fi că, fiind mai mici, reușesc să controleze mai bine investițiile în calitate, comunică mai bine și mai intim/direct cu oaspeții, pe când hotelurile sunt mai mari și nu reușesc să mențină o relație foarte apropiată de client. Nu vorbesc de hotelurile premium de 5 stele, ci de cele de 2 sau 3 stele. 

Pentru mine, sunt importante câteva aspecte la o cazare de vis: să am o cameră cu baie proprie, să am parcare privată asigurată ca să nu duc grija mașinii în concediu, să am mult spațiu verde în jur, să am o terasă sau balcon cu vedere. De ce e important? Pentru că nu ne vom plimba de dimineața până seara, non-stop. Vom veni și la locul de cazare, iar atunci, poate vrei doar să ieși pe terasă, să admiri priveliștea, în timp ce savurezi o cafea alături de persoana iubită. Locația este, de asemenea, importantă. Să fie relativ aproape de centru și principalele obiective turistice. Nu îmi doresc să fie la 100 m, dar nici la 3-4 km. Îmi place să merg pe jos foarte mult, deci 1-2 km distanță reprezintă o distanță decentă pentru mine, cu condiția ca acel drum să fie populat. Pentru cei cu copii, este mai dificil poate, dar dacă nu ai limite de acest fel, e indicat să faci mișcare în vacanță. Se știe că exercițiul eliberează hormonul fericirii. 

Dacă decorul este unul mai medieval sau are ceva aparte, este un plus. Îmi plac vilele sau pensiunile cu număr mic de camere deoarece creează mai multă intimitate. Legat de restaurant, nu îmi doresc unul în pensiune deoarece îmi place să experimentez, mergând în diverse locuri. În plus, fiind vegană, un meniu inclus ar fi greu de găsit deoarece iese din tiparele meselor tradiționale. Micul dejun prefer să îl savurez pe balconul de care ziceam, să îmi încep dimineața în ritmul meu, admirând răsăritul. 


10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10

După ce v-am prezentat ce tip de turist sunt eu și ce caut la o cazare bună, vreau să rezum cele 10 sfaturi pe care le puteți adapta în funcție de propriul vostru stil. 

1. caută o cazare care arată bine la prima vedere, cel puțin din poze. Dacă nu te impresionează nici în poze, greu de crezut că te va impresiona mai mult de atât, la fața locului.

2. prețul e important, dar nu îl pune pe un piedestal. Caută un alt criteriu. Eu folosesc recenziile pe diverse site-uri și încerc să văd de ce au fost mulțumiți sau nemulțumiți oamenii. Dacă există și recenzii negative, mă uit peste ele să văd dacă e foarte important pentru mine. 

3. Dacă poți plăti pentru o cameră cu vedere la munte, la vreun râu sau ceva interesant, fă-o. Poate costă mai mult, dar ideea e să te răsfeți dacă tot ești în vacanță. Când am fost vara trecută la Sinaia, am luat o cameră cu vedere la munte, dar merita să mă trezesc dimineața și să văd un munte sau brazii și nu o altă pensiune. 

4. Caută locația care ți se potrivește. Dacă ai copii mici, poate o pensiune aproape de castelul Peleș nu e cea mai bună variantă pentru că sunt destul de sus și va trebui să cobori în centru cu cei mici. Dacă vrei, însă, puțin sport, e chiar indicat. Noi când am luat cazarea, nu am știut că Peleșul este mai sus de centru și o cazare lângă castel a părut interesantă. Solicita puțin efort, dar a meritat. Ideea este că, acum, aș alege una mai aproape de Parcul Ghica deoarece este foarte frumos, iar la Casinoul din Sinaia au loc foarte multe evenimente de care te poți bucura seara. 

5. Nu alege în funcție de existența sau nu a restaurantului deoarece te limitează în opțiuni. Mă refer să nu cumperi pachet cu masa inclusă. Ești în vacanță, deci experimentează locuri și mâncăruri diferite. 

6. Compară locațiile între ele și vezi care are cele mai multe facilități în tariful afișat. Cel mai bun raport preț-calitate trebuie să fie criteriul alegerii tale. 

7. Dacă ai mașină, bănuiesc că nu vrei să îi duci grija, deci o parcare privată, mai mult sau mai puțin supravegheată, te poate ajuta să dormi bine noaptea. 

8. Alege pensiunile cu spațiu verde exterior, o curte, o grădină, deoarece verdele liniștește și creează o stare de bine. Acest lucru este cu atât mai important dacă ai copii mici cu care vrei să stai în aer liber să se joace.

9. Dacă ai animale de companie cu tine, trebuie să alegi în funcție de acest lucru. Noi nu avem, dar una dintre gazdele pensiunii la care am stat, avea o cățelușă mică și jucăușă. A fost o terapie pentru suflet să poți să te joci cu acest suflețel. Iar o prietenă de-a mea a ales o pensiune renumită pentru pisicile multe pe care le avea. Foarte drăguță ideea. 

10. Și ultimul sfat, dar nu cel din urmă, alege cu sufletul. Dacă îți place, alege-o, chiar dacă baldachinul din camera medievală sau vederea la munte costă mai mult, chiar dacă e mai departe, dacă ție îți place și te face să te simți mai special/ă, alege-o. 

1 noiembrie 2019

Trăim într-o democrație

Proba 14 din competiția SuperBlog este foarte îndrăzneață deoarece ne provoacă la un subiect sensibil: democrație în România, da sau nu? Eu nu pot spune decât că da, trăim într-o democrație, avem libertatea de a merge la referendum pe diverse teme de interes național, avem libertatea de a completa o petiție online sau chiar de a iniția una și de a face tot posibilul să strângem semnături pentru implementare. 


De obicei, îmi place să mă documentez din surse independente, nepărtinitoare și cât mai diverse pentru a fi sigur că nu sunt manipulat de anumite forțe. Pentru mine, un astfel de organism independent este Transparency International. Deoarece studiez de câțiva ani etica în sistemul public din România, dar și din alte state ale lumii, cu toate mecanismele fenomenului corupției, pot spune că România este o țară democrată. Știu că există tot felul de surse media care încearcă să manipuleze lumea spunând altfel, dar, atâta timp cât poți ieși liber pe stradă să strigi împotriva guvernului sau președintelui, atâta timp cât poți merge la referendum să dai jos un președinte sau să votezi cu cine vrei tu, asta înseamnă democrație.



Pentru mine, ar fi o jignire la adresa oamenilor care trăiesc cu adevărat în state anarhice, nedemocrate să spun că eu nu trăiesc într-o democrație. Da, sunt multe lucruri care trebuie îmbunătățite în România, dar ghici ce, așa e peste tot. Avem birocrație, dar așa e și în alte țări, inclusiv Germania. Avem taxe mari pe salariu, dar surpriză, nimeni nu-i întrece pe danezi. 

Oare de ce sunt danezii cel mai curat popor din punct de vedere al corupției percepute, de ce sunt printre cei mai fericiți oameni? Plătesc taxe uriașe, dar cu aceste taxe li se asigură sănătate și educație gratuite. Toate țările civilizate introduc taxe pe poluare, dar românului îi place să se lamenteze când se supraaccizează benzina sau când trebuie să plătească taxe în plus pentru că vrea luxul de a merge cu o mașină toxică pe drum. Comisia Europeană ne amendează pentru că Bucureștiul depășește de ani de zile limita poluării admise, adică îi îmbolnăvește pe oameni. Și, cu toate acestea, românul e revoltat de taxele plătite pentru că poluează, dar nu de faptul că plămânii i se înnegresc.... 

Îmi place că mulți români se plâng de multe, dar ne lipsește inițiativa cetățenească. Slavă cui vreți voi că există însă și oameni care nu dau vina pe guverne și președinți și înțeleg că adevărata democrație înseamnă să faci și tu ceea ce ceri de la alții. 



Știu multe petiții online care s-au finalizat cu succes și statul le pune în aplicare. Ai libertatea de a iniția o petiție, de a lupta pentru ea și, cu suficiente semnături, aceasta se va implementa. În Craiova, o fată cu inițiativă a lansat o petiție pentru introducerea în oraș a acelor urne speciale pentru colectarea de haine, jucării și încălțăminte. Surpriză, are succes și, din 2020, salubritatea le va pune în toată Craiova. 

Îmi plac și acei oameni care țipă că nu e democrație dar, dacă nu am aceeași opțiune de vot cu a lor, ar fi în stare să îmi dea în cap cu ceva. Democrația înseamnă să accepți că și alții au dreptul la opinie chiar dacă e opusă opiniei tale. Mulți nu înțeleg asta. 



Concluzionând ceea ce am spus până acum, România este o democrație chiar dacă avem loc de progres. Cred că mergem în direcția cea bună și toate statisticile economice oferite de Eurostat ne indică acest lucru. Avem una dintre cele mai mari creșteri economice, salariul mediu a crescut pentru toată lumea, consumul a crescut foarte mult, avem o datorie publică foarte mică în comparație cu celelalte state vest-europene, puterea de cumpărare este superioară indicelui de inflație (a se vedea datele Eurostat), alocările bugetare pentru sănătate și educație au crescut fără precedent, oamenii din IT beneficiază de scutiri de taxe, cei din construcții primesc salarii decente comparativ cu ce era în trecut, alocațiile au crescut, bursele studenților s-au triplat, turismul a crescut foarte mult în ultimii ani ca urmare a voucherelor de vacanță, impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10%, TVA-ul la alimente este printre cele mai mici din Europa, de doar 5%. 

Democrația are mult de-a face cu economia, de aceea am prezentat câteva lucruri bune care s-au întâmplat în ultimii ani. Fără inițiativă cetățenească, însă, vom rămâne la un stadiu jos. Am văzut multe urne pentru colectarea selectivă în oraș, dar oamenii nu reciclează, am văzut chiar și în micul oraș Craiova târguri de adopții canine ale adăpostului de stat și, cu toate acestea, oamenii iubitori de câini nu se înghesuie la adoptat, doar la criticat. 



Fără ca tu să faci ceva, lucrurile nu se vor schimba. Transparency International laudă România pentru cea mai bună legislație europeană în ceea ce privește avertizorii de integritate (whistleblowing). Dar nu vedem asta la știri, pentru că e mai ușor pentru mulți dintre noi să ne victimizăm. Băncile sunt o structură privată și dacă analizăm structura profitabilității bancare în Europa, vom vedea că România este printre cele mai profitabile pentru bănci, cu cea mai mare diferență între dobânda la credit și cea pentru economii. Și, cu toate acestea, plângem băncile că sunt atât de avare. Am putea să cerem și noi o echilibrare a acestor credite, dar nu trebuie să ne atingem de ele. 

Ca cetățean care vrea democrație, sugerez să punem mâna pe legile pe care le criticăm și să știm ce criticăm, că a ieși în stradă și a striga lucruri doar pentru că pare a fi democrație asta, nu e ok. Sunt pentru ieșit în stradă împotriva lucrurilor greșite, dar urăsc când cineva nu cunoaște despre ceea ce vorbește. 

Trăim vremuri democrate în care avem acces la informație oriunde, nu există cenzură pe internet așa cum se întâmplă în țările cu adevărat nedemocrate, dar ne place să ne informăm doar de pe Facebook, nu deschidem legi, nu deschidem statistici europene, nu citim documente, doar mestecăm ceea ce oferă o televiziune sau alta sau sfântul Facebook și bancurile politice. 



Ne plângem că diaspora e îngrădită la vot când țări mai civilizate ca noi pun amenzi dacă nu votezi și interzic dreptul la vot al celor plecați din țară de mai mult de 4 ani. Cred că românul vrea să fie o victimă și îi place mult să se plângă, dar nu face foarte multe ca să iasă din starea de victimă. 

Îmi încurajez cititorii să iasă la vot, să voteze cu cine vor și să respecte și pe altul care are altă opinie, să iasă în stradă dacă a citit măcar o dată legea împotriva căreia se află acolo, să nu se lase manipulat de media părtinitoare și să citească mult despre cum e în țările alea democrate la care visează, dar despre care a văzut el pe Facebook că nu au nici taxe, îi lasă pe toți să voteze și nu au nici datorii publice. Surpriză! Nu există așa ceva. Pune mâna și documentează-te! Și nu mă refer la o singură sursă: citește statisticile Eurostat, Transparency International, datele Institutului Național de Statistică, analizează cum fac alții în țara lor și abia apoi plânge-te că la noi e rău cum nu mai e la nimeni. 

27 octombrie 2019

B12 pentru o minte sănătoasă

Acum doi ani, am luat decizia de a deveni vegană. Luând această hotărâre, mi-am dat seama că trebuie să mă documentez foarte bine astfel încât să nu am probleme de sănătate. Proba 11 din competiția SuperBlog ne provoacă să alegem o vitamină despre care să povestim. Deoarece numele meu nu începe cu nicio literă specifică vreunei vitamine, vreau să vorbesc despre vitamina pe care o iau de 2 ori pe săpămână și anume vitamina B 12. 


Deoarece iau vitamina în mod frecvent, e important pentru mine să găsesc o farmacie online ieftină. Vitamina B12 este esențială pentru cei care nu consumă produse de origine animală, deși, studiile arată că nici ceilalți nu stau foarte bine. Acest lucru se întâmplă din simplul motiv că, astăzi, oamenii trăiesc mult mai curat și în condiții de igienă sporită. Altfel, surprinzător, nu am avea probleme cu vitamina B12, dar ne-am îmbolnăvi din cauza microbilor. Prin urmare, toți ar trebui să ne suplimentăm dieta cu această vitamină. 

În momentul în care am devenit vegană, am realizat că am un risc mult mai ridicat de a dezvolta o deficiență a acestei vitamine în corp. Deoarece este esențială pentru o minte sănătoasă, am suplimentat cu vitamina B12 și am observat efectele încă de la început. Principalele simptome pe care le dă o carență a acestei vitamine vizează starea de spirit, nivelul de energie, calitatea somnului, iritabilitatea. După ce am luat vitamina B12, am început să dorm mai bine. Dacă înainte adormeam târziu și aveam un somn agitat, aveam puțină energie și dese dureri de cap, eram mai tot timpul iritată, ușor nervoasă, după ce am început să iau vitamina B12, totul a revenit la normal. Adorm mai devreme, am un somn liniștit, mă trezesc devreme și odihnită și am mai multă energie pentru proiectele mele. 

Mulți poate nu știu, dar lipsa acestei vitamine este foarte gravă, creând probleme psihice serioase și, în cazuri extreme, putând duce chiar la deces. Este destul de confortabil să iei această vitamină și să știi că ești protejat tu și cei dragi ție. Nu e deloc plăcut să fii mereu iritat și supărat pe cei din jur, uneori fără un motiv întemeiat. Aceste stări proaste de dispoziție fără o cauză aparentă au, de multe ori, o explicație într-o carență vitaminică. 

Am văzut oameni care iau decizia de a deveni vegani sau vegetarieni sau care țin post, dar, pentru că nu se documentează suficient și nu au o alimentație variată, ajung la anemii destul de serioase. Eu am încercat să citesc foarte mult și să nu aștept ca oamenii să tragă concluzii pripite de genul: ți-e rău pentru că ești vegană. Am fost proactivă, am încercat să adopt o alimentație cât mai diversă și să îmi fac analize regulat pentru a putea corecta din timp eventualele carențe. Deși prefer să am o dietă colorată și diversificată, uneori e greu să atingem necesarul zilnic de vitamine și minerale. Cu toții trăim perioade mai pline la lucru sau acasă, în care nu avem timp să ne aprovizionăm cu ceea ce trebuie sau să gătim sănătos. Toate aceste decizii se adună și se reflectă într-o sănătate afectată. 

Suntem norocoși, însă, să trăim vremuri în care avem acces la informație și, doar cu câteva clickuri, să putem comanda vitaminele de care avem nevoie. Lipsa vitaminelor te face mai vulnerabil și, pe fondul scăderii de imunitate, te poți îmbolnăvi mult mai ușor. De când am grijă de modul în care mănânc și să suplimentez acolo unde știu sigur că am o lipsă (vitamina B12 la vegani), mă simt în formă maximă. Doar așa reusesc să lucrez, să fac cercetare, să scriu, să coordonez activitatea ONG-ului meu, să am grijă de mine și de cei dragi, să îmi urmăresc visurile și pasiunile. 



20 octombrie 2019

Mă caut și mă găsesc pe mine într-un talisman

Încă de când eram mică, mama și bunica au decis pentru mine că trebuie să port cercei, niște cercei rotunzi, ca un inel, din aur. Turtițe le ziceau. Erau luați de bunicul meu și, din comoditate, i-am purtat până acum, la aproape 35 de ani, deci vreo 30 de ani ân total, fără să îi fi dat jos niciun moment. Anul trecut, l-am pierdut pe bunicul și am devenit mai atentă la mine și nevoile mele, la cine sunt eu, ce vreau de la viață, ce îmi doresc cu adevărat și mi-am dorit să mă descopăr și, în același timp, să îmi dau seama că, dacă nu mai port niște cercei, nu înseamnă că nu îi iubesc pe cei care mi i-au dăruit. Ei rămân în memoria ei, indiferent de lucrurile pe care le port sau nu. 
Așa că, anul acesta, am decis să îi dau jos și nu am mai pus nimic în loc pentru că mi-am dat seama că nu îmi place ideea de a avea cercei. Zilele trecute, mergeam prin parc și un domn mai în vârstă îi zicea unei mămici că de ce nu îi pune fetiței ei cercei că e fată, nu băiat. Mi-a plăcut răspunsul mamei: O las pe ea să decidă când va fi mare dacă vrea sau nu vrea găuri în urechi pentru a-și pune cercei
Nu e plăcut să obligi pe cineva să facă ceva, doar din motive de modă și preferințe stilistice. Ca atare, ajunsă la această vârstă, am realizat că trebuie să mă redescopăr, să realizez ce îmi place. Căutând printre sute de produse online, mi-am dat seama că îmi plac talismanele și brățările cu mesaje inspiraționale, iar ca material, îmi place mult mai mult argintul decât aurul. 


Îmi plac brățările cu mesaje inspiraționale, deoarece, în meseria pe care mi-am ales-o, aceea de dascăl, încerc pe cât posibil să îi inspir pe studenții mei, lăsându-mă, în același timp, inspirată de ei. Acesta este și motivul pentru care am decis să înființez alături de două foste studente o asociație axată pe dezvoltarea de programe educaționale pentru tineri. Logoul nostru este un fluture, motiv pentru care mi se potrivește un talisman fluture. 

Fluturele înseamnă speranță, renaștere, putere de transformare, viață, culoare, energie, libertate. Pentru mine, o bijuterie trebuie să însemne ceva. Recunosc că am realizat cam târziu că părerile celorlalți nu trebuie să fie întotdeauna și părerile noastre. Criteriile după care aleg o bijuterie sunt: modul în care mă face să mă simt (dacă mă face să mă simt puternică, motivată, energică) și modul în care îmi stă, integrându-se cu alte elemente din ținuta mea. 
Până la urmă, bijuteria este un simbol, care reflectă o parte din noi, arată o bucățică din cine suntem sau așa ar trebui să fie. Vreau ca atunci când oamenii mă văd purtând o brățara cu mesajul La vie est belle să se simtă bine și inspirați să trăiască și să facă, la rândul lor, lucruri frumoase pentru oamenii din jurul lor. 
Știu că așa este pentru că, adesea, bijuteriile nu sunt doar pentru noi, ci și pentru restul, iar un mesaj inspirațional este citit/simțit și de cel care poartă mesajul, dar și de cel care te întâlnește și citește acel mesaj. Știu că este așa deoarece prietenul meu are un tricou cu mesajul Life is better when you smile și, de câte ori, îl poartă, mă face să zâmbesc și să mă simt bine, iar el întreabă de ce zâmbesc pentru că, în acest caz, el nu prea vede mesajul. Deci a alege o bijuterie sau alta poate fi un dar pentru tine, dar și pentru ceilalți. 

***Articol scris pentru SuperBlog 2019

13 octombrie 2019

Cum am învățat să nu îmi mai fac griji și să iubesc tehnologia

Mașini care se conduc singure? Am trăit să o văd și pe asta! Pentru un copil din România anilor '90 (în mare parte), am avut prilejul să fiu martor al unor tehnologii pe care doar Familia Jetson ar fi fost în stare să le conceapă. Mi-aș fi imaginat orice în acele vremuri în care telefoanele mobile mi se păreau minuni extraterestre, dar nu îmi închipuiam că în doar două decenii îmi vor încăpea în buzunarul de la jeanși un calculator întreg, cu tastatură și mouse incluse, o cameră foto/video sau chiar mai multe, câteva sucursale de bănci și acces aproape nelimitat la informație. Practic, ai tehnologia la tine acasă sau chiar în buzunar. Accesibilitatea la tehnologie ne oferă numeroase beneficii pe care părinții noștri sau noi, în urmă cu câteva decenii, nici nu le-am fi visat posibile. 

Trăim în vremurile unui science-fiction mult mai discret, dar și mult mai complex decât au descris toate filmele din secolul trecut. Progresul tehnologic își face de cap, în ritm lejer. Poate nu vedem zilnic drone care plimbă cățelul, mașini zburătoare și roboți sarcastici, încă, dar avem dispozitive pe care ne bazăm viața zi de zi și pe care le considerăm banale, dar nu mai puțin impresionante. De exemplu, nu mi-aș putea imagina ziua la calculator, scriind articole pe blog în timp ce ascult muzică, fără căștile mele wireless sau alte accesorii laptop indispensabile. Ați încercat să faceți jogging dimineața ascultând „Eye of the Tiger” cu căștile conectate la Spotify? Nu sunt specialist, dar cred că dublează efortul fără să-l simțiți, în timp ce brățara inteligentă vă măsoară exercițiul cardio, iar aplicația preferată vă va felicita pentru noul record.

Vă puteți imagina viața fără telefon mobil? Există un nou trend în favoarea smartwatch-urilor conectate la căști bluetooth. Desigur, nu vom scăpa curând de telefonie, dar serviciile de comunicare prin internet au căpătat un avânt fantastic. Doar obișnuința ne oprește să folosim agenda telefonului în locul aplicației WhatsApp, să numesc doar una. Cu aproximativ un an în urmă, mi-am cumpărat un telefon cu încărcare wireless, dar de foarte multe ori prefer pur și simplu sa îl conectez prin usb, din pură obișnuință. 


Vă imaginați viața fără trusa de CD-uri din mașină? Probabil că da. Lumea a trecut deja la stick-uri de memorie usb, la fel de dispensabile precum dischetele floppy. Vi le mai amintiți? Aproape toate brandurile de automobile oferă conectare Android Auto și Apple CarPlay în pachetul standard. Adio stick, bun venit streaming! Că tot suntem la domeniul infotainment, vă imaginați viața în ziua de azi fără GPS, fără o aplicație de hărți? Oare am mai reuși să ne pierdem oriunde în lume? Am ști oare să câștigăm o dezbatere fără Google sau Wikipedia? Am ști când e ziua rudelor fără Facebook sau cine ne apreciază cu adevărat? Am ști ce este nebunia curată fără Twitter?

Personal, eu nu mi-aș putea imagina viața fără calculatorul meu de încredere și Steam. Am fost mereu adeptul cumpărării produselor fizice, mi-am spus că nu voi cumpăra niciodată jocuri video sau filme în format digital, fără carcase cu coperți splendide și acel miros toxic de plastic. Am umplut mai mult de o etajeră cu jocuri care acum aproape se dau gratis pe diverse site-uri de gaming. Am construit un nou PC cu o carcasă Spacer și nici nu m-a interesat că nu are slot pentru unitatea optică. Cui îi mai trebuie discuri? În câțiva ani, copii se vor uita la ele cum se uită cei mici acum la walkman. Tehnologia evoluează către streaming, conținut digital, cloud. Cunosc oameni care nu și-ar putea imagina viața fără Netflix, o evoluție naturală a diapozitivelor pe care ni le proiecta mama pe perete până adormeam.


Obișnuința nu este neapărat inamicul progresului, dimpotrivă, tehnologia este menită să se adapteze confortului nostru, iar noi, consumatorii, trebuie să îi judecăm utilitatea. Nu este atât de aspru precum sună. O dată la câteva decenii, tehnologia (sau mai degrabă oamenii din spatele ei) revine brusc și neașteptat cu inovații. Filmele 3D au prezentat un interes major pentru industria cinematografică încă din anii 1950, au fost și probabil încă sunt considerate un moft, dar la fel au fost considerate și filmele sau televizoarele la începutul lor. Jucării, nimic mai mult. Vă puteți imagina casa fără televizor? În câțiva ani probabil nu ne vom putea imagina viața fără televizor 3D, fără ochelari. Cel puțin așa promite Steven Spielberg. Tot un moft au fost prin anii 1980 ochelarii virtuali, iar acum încep să devină din nou un moft. Cine își mai amintește de Google Glasses? În următorii ani, realitatea augmentativă va lua locul celei virtuale.

Indiferent de rapiditatea cu care apar schimbările tehnologice, trebuie să învățăm să ne bucurăm de fiecare etapă și să folosim progresul tehnologic în favoarea noastră. 

***Articol scris pentru SuperBlog 2019

13 septembrie 2019

Rayuela: Windows 10 Pro la doar 22 lei

Rayuela: Windows 10 Pro la doar 22 lei: Windows 10 Pro, Retail, pe perioada nedeterminata la doar 22 lei. Gasesti aceasta oferta , cu reducere de 97%. In aceste conditii, cred ca ...

14 august 2019

Scrisori pentru studentii mei, cartea anuntata la Spring SuperBlog 2018

Pe 30 iulie 2019, a aparut volumul Scrisori pentru studentii mei. Este un volum auto-biografic la care am lucrat cam 1-2 ani, cu intreruperi ale vietii. Se adreseaza studentilor, dar si celor care vor sa descopere ce este in mintea unui prof. :) 

Mi-a trebuit curaj sa il public, deoarece sunt franturi din mine, din copilaria si tineretea mea, din problemele mele ca tanar si apoi adult. 

Cartea este publicata in regim self-publishing, digital pentru a fi mai aproape de natura. Cine vrea sa o citeasca o poate citi pe telefon, tableta, calculator sau e-book reader. Nu e nevoie sa distrugem copaceii. 

Cartea poate fi cumparata de pe Google Play, Apple Books, Scribd, Kobo si alte magazine online. Link cu magazinele: https://books2read.com/u/3kpGvW



Multumesc celor care mi-au oferit un feed-back despre carte. Daca o cititi, nu uitati sa lasati o recenzie pe magazinul online de unde ati luat-o, dar si pe Goodreads - reteaua sociala pentru iubitorii de carti. 

Pe Google Play, puteti citi 20% gratuit daca nu aveti chef sa cititi toata cartea. Sper sa fie utila cuiva, undeva.


7 august 2019

Fa-ti un card Revolut si primesti 50 lei

Revolut este un card fara comisioane, care ofera cel mai bun curs de schimb valutar in aproape orice moneda, cursul finid chiar sub nivelul BNR. Il folosesc de vreo 8 luni si cel mai util imi este cand calatoresc in tari UE si non UE pentru ca pot plati cu el sau pot scoate euro sau alta moneda la cel mai mic curs. Nu exista comisioane, ai un card fizic, pe care il primesti gratuit in 7-10 zile si un card virtual foarte util pentru platile online. 

Daca folosesti linkul meu de referral, poti sa il comanzi gratuit si sa primesti in cont si 50 lei. 

La inscriere, trebuie sa dovedesti ca esti tu, deci va trebui sa le trimiti o poza a cartii de idetitate, o poza cu tine si sa incarci contul cu 50 lei, ca sa dovedesti ca ai bani. Acestia vor putea fi folositi imediar dupa creare la plati online sau fizic, atunci cand va veni cardul. 

In plus, vei primi si cei 50 lei cadou la prima plata cu cardul. Despre card, mai poti citi pe blog aici


24 iulie 2019

Windows 10 Pro la doar 22 lei

Windows 10 Pro, Retail, pe perioada nedeterminata la doar 22 lei. Gasesti aceasta oferta, cu reducere de 97%. In aceste conditii, cred ca nimeni nu mai are motive sa pirateze sistemul de operare. Am cumparat aceasta licenta, care iti vine in factura dupa ce faci plata. In maxim o ora, gasesti in contul tau factura si cheia de activare, care este legata la contul tau Microsoft. 


13 mai 2019

Experienta mea Revolut in Ungaria

Prietenul meu a comandat anul trecut Revolut si, pentru ca m-a convins, mi-am comandat si eu. Daca vreti sa va comandati si voi un card Revolut fizic, gratuit, o puteti face accesand linkul de aici. Nu te costa nimic, dar va trebui sa depui in contul tau Revolut minim 50 lei. De exemplu, am facut aceasta depunere (top-up) din contul de salariu. Sunt banii tai si ii poti folosi imediat la cumparaturi online, deoarece ai si un card virtual, sau astepti cardul fizic si ii consumi atunci. 

Cardul ajunge cam in 6-7 zile in cutia postala. La prima plata, va trebui sa tastezi PIN-ul, altfel, il poti folosi contactless. 

O sa va povestesc cum l-am folosit eu in Ungaria. Acolo sunt forintii maghiari si ori platesti cu cardul, ori ai forinti, ori te rogi sa gasesti un local unde accepta si euro. Noi am vizitat Budapesta de Pastele lor si nu gaseai case de schimb valutar sau banci deschise si nici foarte multe localuri care sa accepte plata cu euro. Am cautat un restaurant care sa accepte plata cu cardul, Revolut facand conversia la un curs foarte apropiat de cursul BNR. Ca sa va faceti o idee, cursul era cam 4.75 pentru 1 euro. Deoarece facusem eu niste setari de siguranta si am uitat sa le scot (depasirea unui plafon zilnic), nu mi-am dat seama care e problema si la o cafenea, am platit cafeaua cu cardul de la banca mea, ING. Cursul a fost peste 4.9. E o diferenta mare de curs, desigur, la o cafea, nu dai faliment, dar se aduna, mai ales in calatorii. 

Cu alte cuvinte, am platit doar cu cardul, la hotel, restaurant, magazin de suveniruri si mi se pare confortabil si avantajos. Tu ai banii in lei dar el face conversia automat. In plus, la cheltuielile in strainatate, ai avantajul ca poti transfera pe cardul revolut instant, atat cat ai nevoie fara a sta cu grija ca se intampla ceva cu cardul cand platesti nu stiu unde. In plus, ai setari de siguranta, poti dezactiva retragerea de la bancomat, platile swipe, platile wireless, poti limita bugetul zilnic sau lunar. Toate acestea te protejeaza de furt, cu conditia sa nu uiti de ele. 

Totul se controleaza din aplicatia de pe telefon. Un alt avantaj este daca si prietenii tai au card Revolut. Poti plati tu cina si, apoi, ei iti trimit instant in contul Revolut consumatia lor. Aplicatia iti arata chiar si prietenii care sunt aproape de tine fizic. 

Despre alte facilitati, va povestesc in urmatorul articol, deoarece folosesc cardul si la cumparaturile online din strainatate, pentru a avea un curs mai bun. Stay close! Daca te-am convins, comanda si tu cardul Revolut. Ideea e ca poti sa il ai si vezi tu cand il folosesti. Daca nu calatoresti asa des, poti sa folosesti cei 50 lei la orice magazin din tara, banii sunt ai tai si nu raman blocati. Repet asta, pentru ca am vazut comentarii ale celor cred ca e o taxa de 50 lei. 


17 aprilie 2019

Scanteile Atlantei de Laurentiu M. Badea

De astazi, gasiti cartea in editie bilingva Scanteile Atlantei/Embers of Atlanta a lui Laurentiu Badea - Writer and Graphic Designer pe Libris.

Recomand aceasta poveste aparuta in editie bilingva, deoarece, pe langa placerea de a citi ceva interesant, iti exersezi si abilitatile lingvistice. Sunt trei capitole in care apar trei personaje ale caror vieti se leaga cumva. Nu vreau sa fac spoiler. Atmosfera e misterioasa, incitanta, iti pune la incercare curiozitatea si, la final, tot ce iti doresti este o continuare sau o ecranizare.


11 aprilie 2019

Volumul bilingv - Scanteile Atlantei / Embers of Atlanta

Si este ON! Laurentiu Badea - Laurentiu Badea - Writer and Graphic Designer debuteaza cu volumul in editie bilingva Scanteile Atlantei/Embers of Atlanta la Editura Berg.
Va recomand cu caldura acest volum incitant si misterios pentru poveste dar si pentru a va exersa lectura in limba engleza, avand avantajul unui text bilingv. 

Intre 13-14 aprilie, o gasiti si la standul Editurii Berg de la Final Frontier - Final Frontier #8 - Târg de carte SF&Fantasy

Daca aveti nevoie de un grafician, puteti apela cu incredere la Laurentiu, lucreaza cu multa pasiune si atentie la ce isi doreste un client, acordand o atentie deosebita fiecarui proiect. Gasiti portofoliul lui de lucrari aici


13 martie 2019

Oamenii fluturi de la Asociația Building Hopes

Prin 2017, discutam cu fosta mea studentă, Alexandra, despre un vis. Ea era voluntar Salvați Copiii, Filiala Dolj, de vreo 4 ani, iar eu făceam acte de voluntariat în cadrul FEAA, organizând un cerc de marketing și coordonând o revistă studențească. În interminabilele noastre discuții filosofice pe Facebook, ea a menționat acest vis - înființarea unui ONG și chiar zisese la un moment dat să facem cercul de marketing asociație. 

Recunosc că sunt o fire mai pragmatică și am luat-o ca pe un vis.... mi-ar fi plăcut și mie, dar mi se părea un vis și atât, la momentul respectiv. Ea era anul II master, ultimul an și la Drept, lucra, participa la concursuri și la alte activități extracurriculare. 

Timpul a trecut, am participat la Olimpiadă cu o altă studentă, Anca. Și în drumul nostru cu trenul spre București, din vorbă în vorbă, mi-a spus că îi place mult să lucreze cu copiii și că visul ei este să fie educatoare. Neștiind această latură a ei, mi s-au aprins brusc beculețele. I-am povestit și ei de visul Alexandrei și a părut foarte entuziasmată. 

Ambele sunt mai mici decât mine, au fost studentele mele, sunt fete energice, entuziaste și cu o mare disciplină a muncii. Asta se întâmpla prin iunie 2018. De atunci, lucrurile au început să se miște, am așteptat să termine și Alexandra și Anca examenele de final de an și la finalul lui iulie, am avut prima întâlnire legată de înființarea unui ONG. Am fost un pic copleșită de multitudinea de pași necesari înființării, dar cu optimismul fetelor, lucrurile au părut mult mai ușoare. 

Timpul a trecut, noi ne-am întâlnit tot mai des să punem cărămidă cu cărămidă pentru realizarea acestui vis, astfel că, pe 14 decembrie 2018, visul a devenit realitate. Am reușit să înființăm Asociația Building Hopes, axată pe educație. 

Arhiva personala, grafica realizata de Laurentiu Badea - Writer and Graphic Designer

Este una dintre amintirile de suflet ale mele - prietenia noastră care a mers dincolo de raportul profesor-student. 

Arhiva personala, in fata la televiziunea unde am vorbit de ONG

La împlinirea unui an, mi-ar plăcea să le arăt aprecierea mea oferindu-le un cadou aniversar cu semnificație. Anca și Alexa îmi sunt mai mult decât colege în ONG, îmi sunt ca niște surori mai mici. Cadoul pentru prietenele mele ar fi niște fluturi. Alexa mereu spune că noi suntem oamenii fluturi, acesta fiind și hashtagul nostru pe Instagram si Facebook. 


De ce spune Alexa că noi trei suntem oamenii fluturi și ce semnificație au ei pentru noi? În primul rând, logoul nostru este reprezentat de doi oameni care stau față în față, iar chipurile lor sunt aripile unui singur fluture (a se vedea prima poză). Suntem fluturi pentru că ne place să zburăm prin marea de visuri și să le facem realitate. Apoi, Alexa creează mici obiecte, iar de 1 martie ne-a oferit cadou un fluture făcut de ea.

Arhiva personala, fluture creat de Alexa

Acest limbaj a devenit ceva intern, e ca o emblemă a noastră. Mi-ar plăcea să avem toate trei un astfel de pandantiv pentru a reflecta unitatea noastră, prietenia și aspirațiile comune, unite în visul devenit realitate - Asociația Building Hopes. Îmi și imaginez aniversarea noastră, micul an care va fi trecut peste ONG-ul nostru. Sunt încrezătoare că vom realiza lucruri frumoase pentru că ne completăm într-un mod armonios. 

Suntem fluturi care încurajează alți tineri să zboare. Mă bucur că v-am descoperit și că zbor alături de voi! La mulți ani, Alexa și Anca! 

Acesta ar fi mesajul meu pentru ele pe 14 decembrie 2019. 

***Articol scris pentru Spring SuperBlog





5 martie 2019

Parisul - prima iubire și ingredientele din cocktail

Prima mea vacanță a fost cea din 2014, la Paris. Îmi aduc și acum aminte emoția primului zbor cu avionul în străinătate. Orice om are dreptul la vacanță, oricât de scurtă ar fi ea sau unde ar fi, în țară sau străinătate, la țară la bunici sau în propriul oraș, redescoperit prin ochii noi de turist. Christian Tour susține Dreptul la vacanță și oferă o gamă variată a destinațiilor turistice. În 2014, nu am fost în vacanță cu Christian Tour. A fost un city break câștigat și care s-a dovedit una dintre cele mai frumoase amintiri ale vieții mele.

Avem dreptul la vacanță deoarece aceasta ne aduce experiențe, amintiri care rămân cu noi. Lucrurile și oamenii din viața noastră pot dispărea, dar amintirile și emoțiile a ceea ce am trăit rămân cu noi. În plus, o vacanță înseamnă posibilitatea de a cunoaște locuri noi, oameni noi, de a învăța o limbă străină sau noi obiceiuri, de a întări relațiile cu cei cu care mergi în vacanță, de a te energiza, relaxa, de a învăța să trăiești în prezent, de a încerca noi experiențe culinare, de a te uni cu natura plimbându-te pe jos, prin ploaie.... Există atât de multe oportunități și beneficii dacă îți exerciți dreptul la vacanță. Aș putea spune, fără a exagera, că este un drept la viață, la o viață de calitate. 

Deși prima vacanță nu a fost o vacanță în România, pot spune că Parisul rămâne prima iubire în termeni de călătorii și vacanțe. Am avut norocul să merg în acest oraș romantic împreună cu prietenul meu, ceea ce a făcut totul mult mai frumos și misterios. Știm cu toții că farmecul unei destinații nu este dat doar de factori obiectivi, ci și de unii subiectivi. Putem, însă, să creștem șansele unei vacanțe de succes. 

Să vă povestesc ingredientele cocktailului meu pentru un city break minunat la Paris:

1. Ieșirea din zona de confort. Să faci lucruri pe care, în mod normal, nu le faci sau par că nu ți potrivesc. Poate fi încercarea unui fel de mâncare inedit sau interacțiunea cu oameni ai locului.

2. Să mergi mult pe jos pentru a cunoaște și micile și aparent banalele frumuseți ale orașului, acele lucruri despre care nu vei citi în revistele de călătorii. Noi nu am folosit deloc mijloacele de transport în Paris. Deși am fost cazați la un hotel aflat la 10 minute de mers pe jos de Turnul Eiffel (considerat principala atracție turistică a orașului), am mers până la Sacre Coeur în Montmartre pe jos. Dus-intors, am stat plecați cam toată ziua. 


Ce am văzut și altfel aș fi ratat dacă nu mergeam pe jos: parizieni obișnuiți, am simțit ploaia pe obraz și buze (o ploaie lejeră de primăvară), am învățat să ne orientăm după Sena și Turn, am cunoscut oameni din alte locuri, am avut timp să le observăm obiceiurile, am ajutat alți oameni făcându-le poze în fața diferitelor obiective turistice, am cunoscut noi localuri în care să mâncăm la un preț mult mai mic, etc. 

3. Dacă vrei o vacanță de neuitat, bifarea obiectivelor turistice nu este cea mai bună soluție. Îndrăznește să te simți bine, e vacanța ta! Deși am petrecut foarte mult timp admirând Turnul, Muzeul Luvru sau Sacre Coeur, ne-am dat seama că intr-un city break de 3 zile nu ai cum să le vezi pe toate, iar noi nu aveam de gând să ne petrecem puținele zile la coadă la aceste obiective. De aceea, am preferat să alegem obiectivele mai puțin aglomerate: Catedrala Notre Dame, Muzeul Armelor unde se află mormântul lui Napoleon Bonaparte. 


Am completat aceste vizite cu alte experiențe de neuitat. Am admirat Turnul Eiffel în prima noastră seară la Paris. Era ora 9 seara și deodată Turnul s-a aprins și luminițele licăreau intermitent asemeni unui brad de Crăciun. Este cea mai dragă amintire a mea și a prietenului meu. Am stat ca doi copii, cu gâturile ridicate spre înălțimea ginantului. 

4. Am fost în croazieră pe Sena, un mini tur de cca o oră pe Sena, în timpul căruia vezi principalele obiective turistice. A fost o experiență de neuitat, asculți în căști informațiile ghidului, vezi o mulțime de oameni din diferite culturi...

5. Am stat pe jos, pe iarba din Champ du Mars, în fața Turnului Eiffel. Acolo așa stă toată lumea, nu e interzis. Am savurat un sandwich și am admirat din nou Turnul. E un moment în care te poți lăsa pradă clipei ACUM, prezentului, eliberându-te de orice griji.


6. Am mâncat la o pizzerie italiană, la un fast-food chinezesc și la un bistro franțuzesc. Am rămas cu amintiri frumoase. La bistroul tipic franțuzesc, am fost întâmpinați cu: Champagne, Paris, Romantique.... Chiar așa s-a întâmplat....domnul de acolo era foarte glumeț și, în timp ce ne servea un sandwich Croque Monsieur, ne-a înșirat toate aceste cuvinte.
La pizzeria italiana, dl Aldo, proprietarul, mi s-a adresat cu Princess, ne-a întrebat de unde suntem și când a auzit România, a spus: Te iubesc, Mulțumesc și Cluj :) A fost magic.

7. Am întâlnit o fată de etnie rromă din Bosnia, care, aflând că suntem români, ne-a transmis un sărut prin aer, i s-au umezit ochii și ne-a vorbit într-o engleză impecabilă. A fost o mică interacțiune, dar care mi-a rămas în suflet. Dacă nu aș fi mers pe jos sau nu aș fi ieșit din zona de confort, nu aș fi trăit acest moment de interacțiune.

Acestea sunt doar câteva ingrediente din cocktailul meu, care sper să vă placă. Dacă vi se pare că are aromă de pământ, de ploaie, de dulce, de sărat, de cald sau de frig, de emoții, de iubire, de inocență sau Crăciun, este de la toate sentimentele care ne-au încercat în acele trei zile de vis.




Sursa foto: Pozele sunt din arhiva personala.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019