12 aprilie 2023

Pască vegană cu făina Băneasa - pufoasă, dulce, aromată

Proba nr. 10 din competiția SuperBlog venită din partea Băneasa este o adevărată provocare. În primul rând, nu am făcut niciodată pască și, în al doilea rând, am devenit vegană acum 5-6 ani, deci dificultatea pentru mine este cu atât mai mare. 

Știind că faina Baneasa este de calitate superioară, m-am gândit că o pască Baneasa vegană nu are cum să dea greș. Menționez că pasca vegană este potrivită pentru cei care țin post sau au intoleranță la lactoză sau ou. 

Ingrediente pentru 2 tăvi de pască



750 grame făină pentru cozonac Băneasa (dar merge foarte bine și faina 000 Baneasa)

2 pliculețe drojdie uscată

turmeric

100 grame curmale mari, fără sâmburi

300 ml lapte de soia (sau alt lapte vegetal)

50 ml ulei de măsline

Pentru umplutură: 

3 pachete de tofu simplu (cam 600-700 grame)

lichidul de la o conserva de năut (ajută la închegare)

100 g zahăr brun

100 g stafide

scorțișoară și alte esențe

pesmet și amidon dacă este nevoie pentru legarea ingredientelor


Pas 1. Se lasă curmalele și stafidele la înmuiat cam 20-30 minute. Apa o puteți folosi la un ceai (este foarte gustoasă și dulce) dacă sunteți, ca noi, adepții principiului de reducere a risipei în bucătărie. 

Pas 2. Se pregătește aluatul cu făina, un praf de sare și turmericul (pentru culoare, se pune 1 linguriță). Separat, se pun într-un castron drojdia, puțin lapte încălzit, puțină făină și o linguriță de zahăr. Se lasă la crescut cam 10 minute si apoi se adaugă peste făină. Se toarnă restul de lapte și uleiul si se frământă bine. 

Trebuie să rezulte o cocă similară cu cea de cozonac sau pâine. Se lasă la crescut într-un loc cald cam o oră și apoi se întinde în tava unsă cu puțin ulei. Pentru margini se face o împletitură care va ține, practic, umplutura. Se mai lasă în tavă cam 20 minute să mai crească. 

Pas 3. În tot acest timp de așteptare se pregătește umplutura. Se dă tofu printr-un blender sau tocător mai puternic, se pune lichidul din conserva de năut și zahărul și se amestecă foarte bine. La final se încorporează și stafidele. Se poate pune scorțișoară sau alte esențe și chiar puțin turmeric dacă vreți mai galben. Dacă nu vă iese o umplutură mai groasă și este prea lichidă, puteți folosi pesmet sau amidon pentru legare. 



După ce a crescut aluatul, turnați umplutura. Am copt pe grătarul din mijloc, la 180 grade, cam 30 minute, dar depinde și de cuptorul fiecăruia. Important e să se rumenească. 



Rezultatul este bun pentru toată lumea și prietenos cu cei vegani sau cei cu intoleranță la lactoză și/sau ou. Poate nu se compară cu pasca tradițională, dar este un desert bun și sănătos. 
Partea de cozonac din pasca vegană este extraordinară și nu exagerez. A ieșit pufoasă, dulce, aromată și galbenul turmericului îți încântă privirea. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut? Spune-mi! Imi vei face ziua mai buna.
Nu ti-a placut? Spune-mi! Poate voi imbunatati ceva.
Multumesc! Zambeste! Astazi e o zi frumoasa! :)