23 martie 2020

10 produse de 10

Acum 2 ani și jumătate, am luat decizia de a deveni vegană sau cum îi explic bunicii mele, să țin post permanent. În acest sens, am citit foarte multe studii, cărți, articole ale unor medici renumiți pentru a mă asigura că mănânc sănătos. Cea mai cunoscută, publicată și la noi - Cum să nu mori de Michael Greger. 

Astfel, am realizat că există câteva produse sau categorii de produse pe care trebuie să le ai mereu la dispoziție:

1-2. Cerealele integrale - fulgii de cereale și pastele - (acestea au fier, proteine, fibre) care pot servi atât pentru micul dejun, dar și pentru diverse gustări sau chiar mese principale. De exemplu, fulgii de cereale cu semințe (muesli) asigură energie, iar semințele oferă și grăsimi sănătoase, atât de necesare pentru buna funcționare a creierului. Tot în categoria cereale integrale, intră și făina integrală sau pastele integrale, care trebuie să se găsească în cămara cuiva care vrea să fie sănătos. Ador pastele farfalle grâu dur integral pe care le combin cu sosuri albe sau de tomate pentru o masă sățioasă și sănătoasă. 

3. Leguminoase sau boabe, cum le spunem în limbaj uzual. Întotdeauna am în casă linte, năut, fasole și mazăre. Acestea asigură o cantitate de proteine foarte mare, fier si cres aportul de fibre care ne reglează tranzitul intestinal. În plus, sunt sățioase și gustoase. 

Îmi place foarte multe să fac supă cremă de linte roșie bio. Nu ai nevoie decât de linte, apă, ceapă, usturoi, condimente după gust, turmeric și lapte vegetal. se prăjesc puțin ceapa și usturoiul în ulei de măsline, apoi se adaugă lintea, laptele vegetal și apa. Lichidul trebuie să fie cam dublu față de cantitatea de linte pentru că se absoarbe foarte repede. În maxim 10-15 minute, lintea roșie fierbe, apoi cu un mixer poți să faci supa cremă. E rapidă și gustoasă. Se servește cu crutoane. 

Supă cremă de linte roșie. Arhiva personala
4. Băuturi vegetale. Eu îi spun lapte, deși nu e chiar lapte. Consum și băutură soia Monsoy Bio, dar și alte sortimente de ovăz, orez, cocos, cu cacao sau vanilie. Îl folosesc la supele cremă, la micul dejun cu cerealele integrale de tip muesli dar și la diverse deserturi. 

Brioșe vegane. Arhiva personală

Îmi place să fac și tofletă, un fel de omletă cu tofu, nu cu ouă. Se pune brânza tofu bucățele mici, cu laptele vegetal, condimente, turmeric în tigaie și se lasă la foc mic până se omogenizează. Apoi se adaugă ardei gras tăiat mărunt, baby spinach și usturoi pisat. 

Tofletă. Arhivă personală

5. Conserve. Mama întreabă de ce iau conserve când pot lua boabe și să le fierb singură. O exlicație e și comoditatea mea din anumite zile, dar și faptul că, uneori, când mă pregăteam eu să gătesc, aveam neplăcuta surpriză să nu am gaze. Așa că, mai bine pregătită decât să rămân nemâncată. Îmi place năutul (conservă) Probios Bio deoarece pot să îl folosesc în salate sau humus. Tot pentru salată mai folosesc și fasolea roșie sau neagră. Salatele cu năut sau fasole sunt foarte sățioase și le poți combina cu ce ai prin frigider sau cămară: ardei gras, roșii, măsline, broccoli la aburi, tofu, ceapă roșie sau porumb din conservă. 

Salată cu boabe din conservă. Arhiva personală

Pentru humus, ai nevoie doar de o conservă năut, 1-2 lingurițe de tahini (pastă de susan), 1 cățel de usturoi, zeamă de lămâie, orregano sau busuioc, turmeric, sare și piper după gust. Folosesc un mixer vertical compact și apoi te poți bucura de un humus sănătos, fără conservanți. 

Sandwich cu humus și ciuperci. Arhiva personală
6. Uleiul de măsline este de nelipsit în gospodăria mea și îl folosesc la aproape orice rețetă, în cantități mici. Acesta asigură grăsimile sănătoase. 

7. Semințe, alune și nuci. Acestea sunt foarte utile în regimul veganilor și nu numai. Asigură un aport important de fibre, fier, omega 3 și 6, dar și calciu. De exemplu, migdalele au un conținut de calciu consistent. Pe acestea le consum ca atare, în salate sau smoothie-uri dar și sub formă de cremă (unt) de migdale sau alune. 

8. Condimente. De când am devenit vegană, am fost foarte dornică să încerc tot felul de condimente. Așa am descoperit unul pe care îl ador: turmericul. Acesta este foarte sănătos, reduce inflamațiile în corp, crește imunitatea și are o culoare frumoasă. Îl folosesc în mâncare, dar și în deserturi (clătite, brioșe). Pe lângă turmeric, folosesc sare, piper, oregano, busuioc, boia și multe condimentte asiatice. 

9-10. Fructe și legume, proaspete sau, dacă nu e posibil, și congelate. Dintre fructe, îmi plac citricele, bananele și avocado. Pe cel din urmă îl consum în salate, în paste, sub formă de guacamole sau oricum, e delicios. Dintre legume, pun accent pe cele colorate, care au un conținut mare de antioxidanți: broccoli, spanac, salată verde, cartofii mov și dulci, varza roșie, ceapa roșie, usturoiul, ardeiul gras, ardeiul kapia și cel iute și, nelipsite, ciupercile (inclusiv cele pleurotus care au un gust similar cu carnea). 

***Articol scris pentru SuperBlog 2020

6 martie 2020

O bursă Fulbright

Acum un an, am aplicat pentru o bursă Fulbright în America. Am pregătit un proiect despre antreprenoriatul în rândul imigranților. Am avut ceva de muncă numai ca să pregătesc dosarul pentru a aplica, fiind susținută și de colegii mei. Am strâns scrisori de recomandare, am pregătit proiectul, bibliografia și am depus aplicația. Am fost selectată pentru interviu. A avut loc anul trecut la ora 9 dimineața, la București, eu fiind din provincie. Era zăpadă, gheață și făceam cam 4 ore până acolo, așa că am plecat cu noaptea în cap. Penttru că am ajuns chiar înainte să înceapă traficul serios, am poposit și la o cafenea pe Calea Victoriei. Am avut emoții mari, deoarece din comisia de examinare erau și americani și mă tot gândeam la ce întrebări vor pune. M-am descurcat decent și, chiar dacă, nu am fost selectată, este o experiență la care mă gândesc cu drag deoarece am avut curajul să aplic și să susțin acel interviu. 

Am realizat că e foarte important să ai încredere în tine, să dai tot ce ai mai bun și să vezi partea plină a paharului. Nu am fost dezamăgită și faptul că nu am fost selectată a lăsat loc altor lucruri frumoase acasă. În 2019, am devenit mentor pentru niște tineri, am publicat o carte adresată tinerilor, am desfășurat proiecte cu ONG-ul al cărui președinte sunt pentru cei din mediul rural, cu venituri mici sau cu părinți în străinătate. 

Lecția pe care am învățat-o este că o ușă închisă este o ușă deschisă spre altceva, orice lucru care nu se împlinește creează premisele pentru o altă oportunitate. Pentru a le vedea, însă, e nevoie să fii deschis, să nu te dezamăgești ușor și să mergi mai departe. E important să trăiești cât mai multe experiențe dezvoltare personală


Din fiecare experienă înveți ceva și, chiar dacă nu îți dai seama, aceasta, fie că este pozitivă sau negativă, ea te modelează și te schimbă. Orice eșec trebuie privit ca o lecție de viață din care să rămâi cu ceea ce a fost bun. Nu are rost să te încrâncenezi și să suferi. Viața e prea scurtă pentru asta. E mai bine să te bucuri de fiecare clipă și să o trăiești cu intensitate. Deoarece o experiență pentru tine sau cineva drag este un cadou minunat de oferit. Prea multă lume cumpără lucruri pe care se pune praful, care se strică, trebuie reparate și care nu aduc fericire decât pe moment sau pe un termen scurt, după care, plăcerea dată de noutatea achiziției se estompează. În schimb, de o experiență ne aducem aminte cu drag peste ani și apropie mai mult oamenii care iau parte împreună la acea experiență. 

Fiecare dintre noi ar trebui să reducă consumerismul și să se îndrepte către crearea de amintiri frumoase cu cei dragi. Acestea sunt de neprețuit. Gândiți-vă cum ar fi să cumperi o experiență de Crăciun sau de ziua soțului? Și nu un ceas de firmă sau un parfum... 

Experiențele te lasă mai bogat, plătești și, la final, ești mai înstărit. 



***Probă scrisă pentru Spring SuperBlog 2020

23 noiembrie 2019

Sunt o friguroasă născută în mijlocul iernii

M-am născut într-o iarnă foarte grea dacă e să îmi cred părinții, în care nu mai circulau mașini și nu existau alte mijloace moderne de comunicare. Ambulanța a lăsat-o pe mama în capul străzii, într-un ger infernal. În fine! Ideea e că am rămas o friguroasă și am nevoie să mă încălzesc și întăresc sistemul imunitar mai mult în această perioadă rece a anului. De mică am avut o problemă cu pielea, era mult mai uscată în sezonul rece și tata glumea cu mine spunând că am mâini de băbuță. Nu mă deranja pentru că mi-am iubit mereu bunicii și cred că bătrânețea este un privilegiu. Astăzi, asistăm la o evoluție a produselor cosmetice care pun accentul, din ce în ce mai mult, pe ingrediente de origine naturală

Tenul meu este mixt, iar această cremă hidratantă este potrivită pentru el. Iarna, simți cel mai mult nevoia de hidratare la nivel celular, iar o îngrijire neadecvată a acestuia se observă. Pielea pare mai uscată, dă senzația că ține și te îmbătrânește cu câțiva ani. Vestea bună este că există soluții simple, la îndemâna oricui și, în plus, poți să fii mândru că folosești un brand românesc cu o lungă istorie, o istorie care leagă mai multe generații de femei. Folosind aceste produse, mă gândesc mereu la mama, bunica și mătușa mea și la faptul că avem în comun utilizarea acestor produse. 

De câțiva ani, am adoptat o dietă vegană și folosesc tot mai mult uleiul de măsline care este foarte sănătos. Când am văzut că această cremă are printre ingrediente și uleiul de măsline, am înțeles că protejarea noastră presupune o acțiune combinată, intern-extern. Pentru creșterea imunității, contează mult să ne hidratăm, să mâncăm fructe și legume colorate, bogate în anti-oxidanți, dar și să protejăm pielea de factorii externi (frig, vânt, soare). Acest lucru îl fac cu succes cu ajutorul cremei hidratante care restabilește echilibrul la nivelul microbiomului pielii.

Așa cum avem nevoie de vitamine și minerale intern, avem nevoie și la exterior, deși poate mulți nu ne gândim la asta. Pielea noastră are nevoie de minerale pe care le găsești în crema hidratantă Gerovital Plant. Acestea ajută la creșterea consumului de oxigen la nivel celular, iar tenul tău arată mai tânăr, mai strălucitor și plin de vitalitate. 

În concluzie, acesta este ritualul meu pentru creșterea imunității: mai multă apă, fructe și legume variate și cât mai colorate, crema hidratantă cu ingrediente naturale. Acestea sunt lucruri simple pe care toți le putem face, cu un cost minim pentru o stare de sănătate mai bună. Ceea ce mulți ignorăm este mintea. Aceasta contribuie la creșterea imunității dacă avem o stare de spirit relaxată. Din ritualul meu fac parte și exprimarea recunoștinței pentru cei din jurul meu combinată cu modalități de a oferi necondiționat oamenilor care au nevoie de timpul sau energia mea. E important să facem tot ceea ce putem și să ne iubim trupul pe măsură ce îmbătrânim. Bătrânețea este un privilegiu. Acceptă-te așa cum ești! 

***Articol scris pentru SuperBlog 2019

18 noiembrie 2019

Cadouri diferite pentru oameni diferiți

Proba 24 din competiția SuperBlog ne provoacă la introspecție legat de cadourile pe care le facem celor dragi, mai ales că sărbătorile se apropie. Eu aleg, de obicei, cadourile gândindu-mă la ceae ce își dorește celălalt. Unii dintre apropiații mei vor ceva bun de mâncat, alții vor o experiență și nimic material, alții vor să donez pentru o cauză în loc să le dau un cadou, alții vor o carte, alții un cadou personalizat. Așa am făcut cu prietenul meu pe care îl cheamă și Mihai. Am vrut să îl surprind cu o carte personalizată cu poze reprezentative pentru relația noastră de peste 15 ani. S-a bucurat să răsfoiască o carte cu personalitate. Când ne-am dus la poștă, eu tot ziceam, sper că e ok cartea și arată bine. Iar el tot întreba: dar e o carte, ce poate să nu fie bine cu ea? Nu știa despre ce este vorba. Când a deschis-o, a înțeles că nu e orice fel de carte. 



De-a lungul timpului, am oferit multe cadouri și nu am exclus niciun gen de cadou pentru că oamenii diferă. De exemplu, a face cadou dulciuri sau ceva bun de mâncat pare ceva desuet și, cu toate acestea, au apărut buchetele cu mere sau căpșuni. Tatălui meu, oricâte cadouri sofisticate aș vrea să îi fac, nu îi plac. Când îi ofer produse dulci adaptate afecțiunilor lui (are diabet și alte câteva), apreciază cel mai mult, deși mie mi se pare ceva banal. 

Mie îmi place să citesc, dar nu ofer tuturor cărți. Încerc să fiu atentă la ceea ce își doresc cei din jurul meu. Principalul criteriu atunci când aleg să ofer cuiva un cadou este să plec cu persoana respectivă în minte. Nu am oferit niciodată bani, deși știu că sunt unii care ar prefera asta, dar mie nu îmi place ideea. Dar am donat bani pentru o cauză atunci când cineva drag și-a donat ziua în acest scop. Mi se pare un gest frumos și îndeamnă să nu se risipească în cadouri fără valoare spirituală. Mai bine ceva ieftin, făcut cu sufletul decât ceva scump dar generic și fără să fie cu gândul la destinatar. 

Dintre cadourile făcute până acum, cred că cele mai apreciate au fost cele care s-au pliat foarte bine pe dorințele și nevoile persoanei la acel moment și au fost foarte diverse, așa cum și oamenii respectivi sunt foarte diferiți: cărți, jocuri video, componente PC, ciocolată, vin, produse dietetice, ciorapi de lână care amintesc de bunica, o cafea decofeinizată și cremă de mâini pentru mamaia mea de 84 de ani. 

Nu vreau să mă uit nici pe mine. După 30 de ani, am realizat că e important să îți faci și ție cadouri. Cele pe care le apreciez cel mai mult sunt experiențele: o ieșire în oraș, o cafea cu spumă de lapte vegetal, o carte, o ciocolată neagră, fructe și legume inedite. Fiind vegană, ador să încerc tot felul de combinații. De asemenea, îmi place să merg la cinematograf și să mă relaxez uitând de griji. 

Indiferent ce cadou ai face, ține cont de următoarele sfaturi: 
1. pleacă de la persoana căreia îi faci cadoul, nu de la ceea ce ai vrea tu să primești sau ce crezi tu că ar vrea acea persoană.
2. fii atent la ceea ce își dorește o persoană, la pasiunile sale, la mesajele mai puțin evidente.
3. nu aprecia valoarea cadoului pe care îl faci în termeni financiari, ci în sufletul pe care îl pui. Poți să oferi cadou ceva de 5 lei, dar dacă e ceva făcut de tine sau știi că acel ceva are o semnificație aparte, asta e tot ceea ce contează. Oferă cu sufletul, nu cu portofelul!

Nu totul este ceea ce pare

În urmă cu mulți ani, am făcut parte din Îngerii lui Charlie. Și acum mă întreb ce a văzut Bosley în mine. În toți acei ani, mă simțeam ca un spion dintr-un film de acțiune, dar realitatea a fost mult mai intensă. Mulți scenariști au fost impresionați de aventurile mele, unele devenite legende, făcându-mă chiar personaj de film. 


Deși lumea auzise de Dark Moon, spioana, nimeni nu știa cine este sau dacă este adevărată. Am avut îndrăzneala chiar să merg la lansarea unuia dintre filme pe 29 noiembrie 2019, dar asta era pe vremea când eram încă tânără. 


Da, da, știu că ești nerăbdătoare. Îți voi povesti imediat. Eram o adolescentă năbădăioasă care fugea mereu din familiile adoptive găsite de stat. Nu îmi găseam deloc locul. Eram la școala de corecție pentru comportament neadecvat, când, Bosley, un tip care nu ieșea prin nimic interesant în evidență, mi-a făcut o vizită. Mi-a spus că mă invită pe o insulă privată în compania unor persoane foarte interesante. În schimb, se ocupă el să mă facă dispărută. 

Nu știam în ce mă bag, așa că am acceptat fără prea mult entuziasm. Pe insulă, am întâlnit câteva fete cu care mi s-a spus că voi face echipă și vom prinde răufăcători. M-a apucat un râs isteric, deoarece nu îmi păsa nici de binefăcători, nici de răufăcători. Eram un produs al un sistem căruia nu îi păsase de mine și nici mie nu avea să îmi pese. Le-am spus că nu am spirit de echipă, că I don't give a f...k și alte chestii dure menite să îi facă să renunțe. Păreau că au înțeles, dar insistau că pot să mă bucur de petrecere, măcar. 

Toată lumea dansa, se distra, consumase ceva mai mult decât alcool. Am ieșit afară când am văzut-o pe una dintre fete certându-se cu un individ. M-am gândit că e vreo poveste de dragoste și m-am reîntors la petrecere. Nu am spus nimic. Am băut și eu apă de la robinet pentru că nu aveam încredere în șleahta de snobi de la petrecere. Când m-am întors de la baie, am auzit împușcături. Niște mascați îmbrăcați îl torturau pe Bosley și îi cereau niște coduri. Fetele erau rănite. Mă întrebam ce coduri când l-am auzit pe Bosley vorbind cu ultimele puteri: codurile sunt la fata cea nouă, i le-am strecurat fără să știe în jachetă. Mi-am spus că tare prost e și Bosley ăsta. Mascații m-au reperat rapid în oglindă și s-au îndreptat spre mine: Dă-ne codurile, urlau ca niște gorile fără creier. 

Eu am început să râd isteric, am scos foaia cu codurile din buzunar și am început să o mestec cu forță, exclamând extaziată, în timp ce Bosley mă ruga să nu o fac deoarece au să moară cu toții. Am înghițit totul și am așteptat curioasă finalul vieții mele. Măcar era palpitant. Deodată, toată lumea aplaudă, mascații își dau măștile jos, fetele aveau vopsea nu sânge pe chipurile lor, Bosley râdea isteric: V-am spus eu că e nebună și că va trece toate testele? 

În nebunia mea, l-am plesnit cu ură, justificându-i nebunia. A spus că trebuia să mă testeze și a aflat despre mine că sunt discretă (atunci când nu am intervenit între fată și cel cu care se certa aprins), că am avut grijă să nu beau decât apă de la robinet, gândindu-mă la un potențial caz de otrăvire din partea unor străini pe o insulă și că am distrus codurile, chiar cu riscul pierderii vieților tuturor celor aflați în încăpere. 

****

Și, și? mă întreabă nepoata mea nerăbdătoare. Și și... îi răspund cu jumătate de glas... atunci mi-am dat seama că am o familie și că îmi pasă, dar nu am spus nimănui. Atunci mi-au dat numele Dark Moon. Au fost niște probe cam ciudate din punctcul meu de vedere, dar Bosley probabil văzuse ceva în mine ce nici eu nu reușeam să văd. 

***Articol scris pentru SuperBlog 2019

5 noiembrie 2019

10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10

În acest articol din competitia SuperBlog, vreau să vă prezint 10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10. E o provocare, dar sunt sigură că voi reuși și vă provoc și pe voi să veniți cu propriile sfaturi. În primul rând, dintre toate orașele sau stațiunile vizitate în România, Sinaia ocupă un loc aparte, iar o cazare Sinaia bună este un ingredient foarte important pentru a avea o vacanță de vis. 

Cazare de vis la Sinaia

Vila Boutique Princess of Transylvania, sursa: AZ-Turism

Din experiența mea, pensiunile și vilele arată mult mai bine decât hotelurile. Ca explicații ar fi că, fiind mai mici, reușesc să controleze mai bine investițiile în calitate, comunică mai bine și mai intim/direct cu oaspeții, pe când hotelurile sunt mai mari și nu reușesc să mențină o relație foarte apropiată de client. Nu vorbesc de hotelurile premium de 5 stele, ci de cele de 2 sau 3 stele. 

Pentru mine, sunt importante câteva aspecte la o cazare de vis: să am o cameră cu baie proprie, să am parcare privată asigurată ca să nu duc grija mașinii în concediu, să am mult spațiu verde în jur, să am o terasă sau balcon cu vedere. De ce e important? Pentru că nu ne vom plimba de dimineața până seara, non-stop. Vom veni și la locul de cazare, iar atunci, poate vrei doar să ieși pe terasă, să admiri priveliștea, în timp ce savurezi o cafea alături de persoana iubită. Locația este, de asemenea, importantă. Să fie relativ aproape de centru și principalele obiective turistice. Nu îmi doresc să fie la 100 m, dar nici la 3-4 km. Îmi place să merg pe jos foarte mult, deci 1-2 km distanță reprezintă o distanță decentă pentru mine, cu condiția ca acel drum să fie populat. Pentru cei cu copii, este mai dificil poate, dar dacă nu ai limite de acest fel, e indicat să faci mișcare în vacanță. Se știe că exercițiul eliberează hormonul fericirii. 

Dacă decorul este unul mai medieval sau are ceva aparte, este un plus. Îmi plac vilele sau pensiunile cu număr mic de camere deoarece creează mai multă intimitate. Legat de restaurant, nu îmi doresc unul în pensiune deoarece îmi place să experimentez, mergând în diverse locuri. În plus, fiind vegană, un meniu inclus ar fi greu de găsit deoarece iese din tiparele meselor tradiționale. Micul dejun prefer să îl savurez pe balconul de care ziceam, să îmi încep dimineața în ritmul meu, admirând răsăritul. 


10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10

După ce v-am prezentat ce tip de turist sunt eu și ce caut la o cazare bună, vreau să rezum cele 10 sfaturi pe care le puteți adapta în funcție de propriul vostru stil. 

1. caută o cazare care arată bine la prima vedere, cel puțin din poze. Dacă nu te impresionează nici în poze, greu de crezut că te va impresiona mai mult de atât, la fața locului.

2. prețul e important, dar nu îl pune pe un piedestal. Caută un alt criteriu. Eu folosesc recenziile pe diverse site-uri și încerc să văd de ce au fost mulțumiți sau nemulțumiți oamenii. Dacă există și recenzii negative, mă uit peste ele să văd dacă e foarte important pentru mine. 

3. Dacă poți plăti pentru o cameră cu vedere la munte, la vreun râu sau ceva interesant, fă-o. Poate costă mai mult, dar ideea e să te răsfeți dacă tot ești în vacanță. Când am fost vara trecută la Sinaia, am luat o cameră cu vedere la munte, dar merita să mă trezesc dimineața și să văd un munte sau brazii și nu o altă pensiune. 

4. Caută locația care ți se potrivește. Dacă ai copii mici, poate o pensiune aproape de castelul Peleș nu e cea mai bună variantă pentru că sunt destul de sus și va trebui să cobori în centru cu cei mici. Dacă vrei, însă, puțin sport, e chiar indicat. Noi când am luat cazarea, nu am știut că Peleșul este mai sus de centru și o cazare lângă castel a părut interesantă. Solicita puțin efort, dar a meritat. Ideea este că, acum, aș alege una mai aproape de Parcul Ghica deoarece este foarte frumos, iar la Casinoul din Sinaia au loc foarte multe evenimente de care te poți bucura seara. 

5. Nu alege în funcție de existența sau nu a restaurantului deoarece te limitează în opțiuni. Mă refer să nu cumperi pachet cu masa inclusă. Ești în vacanță, deci experimentează locuri și mâncăruri diferite. 

6. Compară locațiile între ele și vezi care are cele mai multe facilități în tariful afișat. Cel mai bun raport preț-calitate trebuie să fie criteriul alegerii tale. 

7. Dacă ai mașină, bănuiesc că nu vrei să îi duci grija, deci o parcare privată, mai mult sau mai puțin supravegheată, te poate ajuta să dormi bine noaptea. 

8. Alege pensiunile cu spațiu verde exterior, o curte, o grădină, deoarece verdele liniștește și creează o stare de bine. Acest lucru este cu atât mai important dacă ai copii mici cu care vrei să stai în aer liber să se joace.

9. Dacă ai animale de companie cu tine, trebuie să alegi în funcție de acest lucru. Noi nu avem, dar una dintre gazdele pensiunii la care am stat, avea o cățelușă mică și jucăușă. A fost o terapie pentru suflet să poți să te joci cu acest suflețel. Iar o prietenă de-a mea a ales o pensiune renumită pentru pisicile multe pe care le avea. Foarte drăguță ideea. 

10. Și ultimul sfat, dar nu cel din urmă, alege cu sufletul. Dacă îți place, alege-o, chiar dacă baldachinul din camera medievală sau vederea la munte costă mai mult, chiar dacă e mai departe, dacă ție îți place și te face să te simți mai special/ă, alege-o.