Ultima probă SuperBlog ne aduce o provocare foarte drăguță care face legătura între tradițiile noastre românești, modul în care petrecem Crăciunul și vinul Beciul Domnesc. Am avut plăcerea să încerc un Pinot Noir demisec roșu care merge perfect de sărbători.
Deși pentru mulți, masa tradițională înseamnă carne, sarmale, cozonac și alte preparate de acest gen, eu sunt vegană de 7 ani și am încercat să ne creăm propriile tradiții. Există sarmale de post, cozonac vegan și alte zeci de preparate incredibil de delicioase care nu includ carne. Cred că este important ca nimeni să nu se simtă exclus de Crăciun pentru că această sărbătoare este despre familie, iubire, acceptare. Indiferent ce mănânci, vinul băut cu moderație te invită la voie bună și povești care consolidează și mai mult relațiile dintre oameni.
Am făcut multe rețete în acești ani, dar îmi place foarte mult pentru că este gustoasă, dar și sănătoasă, cu puține calorii și o culoare de vis - supa cremă vegană cu broccoli și linte roșie. Poate nu este combinația la care cineva s-ar gândi, dar supa cremă se împacă foarte bine cu un vin demisec cum este Pinot Noir-ul din poza de mai sus.
Sunt întrebată mereu de unde îmi iau proteina dacă nu consum carne, dar lintea, fasolea, mazărea, năutul sunt foarte bogate în proteine și fier. Ingredientele necesare pentru supa cremă sunt: broccoli, linte roșie, fulgi de drojdie inactivă, semințe de in, boia iute și afumată, sare, piper.
Rețeta nu este deloc complicată. Broccoli se poate face ușor și rapid la abur, iar lintea se fierbe în 10-15 minute (cea roșie mult mai repede decât cea verde sau galbenă). Pentru linte, este necesar să dublați cantitatea de apă pentru că se absoarbe foarte mult. La 300-400 de grame linte roșie, puteți pune cam 700-800 ml apă și fierbeți până se absoarbe aproape toată apa.
Într-un blender, puneți broccoli și lintea, adăugați câteva linguri de fulgi de drojdie inactivă, sare, piper, boia și alte condimente care vă plac. Când amestecul arată ca o cremă, îl puteți turna în farfurie și savura împreună cu niște crutoane și, desigur, un pahar de vin roșu.
Dincolo de ce mâncăm și bem de sărbători, este important să fim alături de cei dragi, să ne arătăm respect, iubire, să ne ascultăm cu adevărat unii pe alții și nu doar de suprafață. Cred că aici vinul are un rol important pentru că dă o stare de bine, una în care te simți mai relaxat și mai deschis la povești din trecut sau planuri și visuri de viitor.
Și dacă aveți invitați la masă, e important să acceptați pe toată lumea cu drag, indiferent că este vegan, vegetarian sau are diverse alergii sau intoleranțe alimentare. Se găsesc soluții pentru toți. Important este să ne simțim bine unii în compania celorlalți.
Tu ce gătești de sărbători și ce înseamnă tradițiile pentru tine? Pentru mine, tradiția de Crăciun este să merg la părinții mei și să luăm masa împreună, un amestec de mâncare tradițională (carne, sarmale, cozonac) cu mâncare pentru vegani (sarmale de post, cozonac de post, salate, fructe) și vin că el merge la toată lumea. Tradiția înseamnă familie, brad, iubire și amintirea celor dragi care nu mai sunt alături de noi, dar care rămân în sufletul nostru.
Sărbători frumoase tuturor!