13 aprilie 2019

Inspirată de un blog neobișnuit

Ultima probă din competiția SpringSuperBlog 2019 vine de la pizzeria neobișnuită, care, tocmai pentru că e neobișnuită, a zis să concureze cu noi, bloggerii, și să își facă un blog Dodo Pizza, dar, desigur, un blog neobișnuit. Habar nu am de ce, dar un gând răzlet și-a făcut loc în mintea mea și am făcut o paralelă instant între ei și cartea lui Malzieu - Cel mai mic sărut pomenit vreodată. Poate pentru că, și acolo, săruturile sunt neobișnuite. 

Dodo Pizza
Pizza Dodo și un roboțel

De la pizzeria neobișnuită la Asociația Building Hopes

De când am înființat ONG-ul Asociația Building Hopes, am o foame nebună de idei și inspirație și câteodată de pizza. Dodo Pizza se lansează în blogosferă, fiind deja neobișnuiți, deoarece sunt un melanj interesant de pizza, IT și jocuri de societate. 

Cred că este un exemplu bun pe care îl pot prezenta studenților mei la categoria Francize de succes. E interesant să vezi cum totul a pornit din mintea unui vizionar IT dintr-un mic orășel din Rusia și a ajuns la o franciză atât de apreciată și de succes pe plan internațional, fiind remarcată chiar de Microsoft. 

Pizza Neobisnuita
Dodo Pizza

Sunt curioasă dacă volumul Și tocilarii pot fi antreprenori m-ar ajuta și pe mine. Dacă stă la baza master-francizei Dodo Pizza în România și este scrisă chiar de creatorul rus al acestei afaceri, trebuie să fie o carte inspirațională, iar eu am nevoie de asta. Nu, nu vreau să concurez Dodo Pizza, dar sunt pasionată de domeniul ONG, de antreprenoriatul social și de CSR-ul companiilor. 

Și așa, purtată de ideea lansată de Neobișnuiți, am aterizat cu gândul tot la Asociația mea, Building Hopes, deoarece vreau să creez scări formate din trepte de speranță pentru tineri. Idealist, dar de ce nu?

Provocarea și pariul cu mine pentru 2020

Provocarea lui 2018 a fost să reușim să facem lumină în hățișul birocratic și să înființăm ONG-ul, eu și două foste studente ale mele, Anca și Alexa. Înainte de Crăciun, s-a întâmplat miracolul și de atunci existăm. Avem 4 luni, mergem un pic de-a bușilea, dar ne descurcăm: azi un pas, mâine doi și tot așa. 

Cred cu tărie că toți putem face lucruri neobișnuite, în sensul bun, desigur. Unii fac pizza și creează un blog neobișnuit, alții fac un atelier de pizza pentru copii și sunt strigați Oana, deși ei sunt de sex masculin. Lăsând gluma la o parte, toți alegem cum să ne trăim viața și ce amprentă lăsăm în urma noastră. Cu alte cuvinte, mușcăm din viață ca dintr-o felie de pizza, dar trebuie să ne oprim să o savurăm. 

Așa a luat naștere și ONG-ul nostru, iar provocarea pentru 2020 este să câștigăm cel puțin 2 proiecte cu finanțare 100% pentru a oferi educație pe teme de sănătate, antreprenoriat, scriere creativă și să promovăm, în același timp, și importanța voluntariatului în rândul tinerilor. 

Building Hopes
Piticul nostru de 4 ani - Asociatia Building Hopes

Sunt sigură că vom reuși. Și chiar dacă pierd pariul cu mine, tot vom câștiga. Cea mai importantă resursă a noastră este resursa umană și suntem dispuse să oferim competențele noastre și timpul nostru pentru tineri, ceea ce oricum făceam de mulți ani, dar nu într-un ONG. 

Dacă Dodo oferă pizza gratuit la întârzierile peste 45 de minute, noi oferim educație gratuit și aducem bani de acasă pentru cauza noastră (nu-i foarte eficient, știu). Fiecare are un ideal, un vis și, într-o formă sau altă, își pune amprenta asupra acestei felii de viață. 

Dodo Pizza
Dodo creează fericire

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa


Din provocarea mea și pariul cu mine fac parte și încercările mele de a colabora cu oameni frumoși. Și sunt plăcut surprinsă să descopăr oameni săritori care fac lucrurile să se miște și, dincolo de viața sau afacerea lor, dau ceva înapoi comunității din care fac parte. 

Mi-ar plăcea să descopăr pe blogul neobișnuit al Dodo ceva legat de partea de mediu (chiar și o pizza pentru vegani), de reciclare, ceva pentru ONG-uri, colaborări cu acestea pentru politica lor de CSR. CSR-ul nu înseamnă filantropie, dar face bine la imagine și partea frumoasă este că face bine și comunității. 

Chiar dacă eu și Dodo avem o relație la distanță (pizzeriile sunt la Brașov, București, eu din Bănie) și ceva probleme de temperament că așa-s oltenii, mi-ar plăcea să cred că vom colabora într-o zi. Poate câștig o pizza gratuită și vă dau adresa Gării de Nord, destinatar: un om al străzii. Nu fac pariul ăsta cu mine, dar mi-aș dori să văd mai mult Dodo... chiar și la Craiova. Dacă întârziați cu pizza aia gratuită 45 de minute, mai dați una? :) 

Încheind cu lauda că nu ne stă bine, sper ca și unii, și alții să clădim speranțe și să continuăm să fim neobișnuiți. 

Mascota Dodo
Dodo clădește speranțe