19 martie 2019

Orice pretext e bun pentru o pizza

Iubesc pizza. Nici nu stiu cum a inceput totul. Si nu stiu român caruia sa nu-i placa. Poate ni se trage de la filmele americane in care e imposibil sa nu vezi cum unii comanda pizza la domiciliu. Tot de acolo se trage si mania cu ketchup-ul sau sosul de rosii suplimentar pe care poti sa il comanzi. Daca te vede un italian, te ia la palme. Acolo, nu ceri si nu primesti asa ceva. 

Trecand peste intrebarea mea retorica, pizza este un produs usor de mancat, gustos si poate fi si hranitor, sanatos si dietetic. Acum vreo 2 ani, am devenit vegani (eu si prietenul meu) si am realizat ca nu prea mai ai de unde alege, putine pizzerii oferind o varianta vegana/de post sau cu mozzarella vegetala. 

O vreme, am renuntat sa mai iesim in oras din acest motiv si tare dor imi era de o pizza. Treptat, pizzeriile au inceput sa includa si o varianta vegetariana in meniu. Ca vegan, trebuie sa mentionezi de fiecare data sa nu puna mozzarella. Consider ca pizzeriile moderne trebuie sa tina pasul si cu aceste schimbari din viata oamenilor. Poate nu are Romania multi vegani, dar sunt, inca, multi oameni care mai tin post. Ar fi o varianta de nisa pe care o pizzerie ar putea sa o exploateze. 

SuperBlog si Dodo Pizza ne pun in fata o provocare interesanta: de ce mergem la pizza, cu cine si cand? 


Pentru noi, orice pretext este bun ca sa iesim in oras la o pizza. Este un rasfat pe care ni-l acordam de cand veganismul a redus posibilitatile de a manca in oras pentru ca, cel putin in Craiova, mai bine spui ca tii post ca sa priceapa ce mananci, altfel e destul de greu sa inteleaga diferenta dintre vegetarian si vegan. 

Prefer sa ies la pizza in oras daca e un eveniment mai deosebit sau sa cer livrare pizza la domiciliu atunci cand simt nevoia sa mananc ceva bun si rapid din confortul pijamalei si al papucilor de casa in timp ce fac binging pe Netflix. 

Ultimele dati, am tot avut sau gasit motive de sarbatoare, asa ca am iesit in oras sa savuram o pizza vegetariana fara mozzarella (adica am veganizat-o noi). Spun noi, pentru ca ies de cele mai multe ori cu prietenul meu, amandoi fiind vegani si de nedespartit de 14 ani. 

Pizza Dodo Vegetariana

Am inceput anul cu o pizza pentru ca ziua mea e pe 5 ianuarie, putin dupa Anul Nou si am vrut sa servim ceva special, intr-un cadru mai festiv. La trei zile, eram iar la pizza pentru ca mai sarbatoream ceva: interviul pentru o bursa Fulbright in Statele Unite. Nu am aflat atunci ca nu voi merge mai departe, dar am sarbatorit ca m-am descurcat bine la interviul in limba engleza cu americanii veniti special pentru aceasta selectie. 

Iesim la pizza sa ne bucuram, sa sarbatorim, dar uneori si sa ne consolam, daca am primit vesti mai putin bune. In orice caz, pe 24 februarie, am fost iarasi. Desi multi sarbatoresc Sfantul Valentin, noi sarbatorim Dragobetele, nu pentru ca am fi traditionalisti, ci pentru ca intamplarea a facut ca in urma cu 14 ani sa ne vedem pentru prima oara. Asa ca, Dragobetele este aniversarea relatiei noastre si un motiv perfect sa savuram o pizza. 

De 8 martie, am comandat o pizza dar am luat-o acasa pentru ca voiam sa stau confortabil pe canapea, sa ma joc Knowledge is Power pe PS4 cu prietenul si mi se parea prea multa agitatie in oras. Pretextul de 8 martie a fost nu atat ziua femeii, cat o mica interventie chirurgicala suferita. M-am bucurat ca am scapat si am vrut sa sarbatorim sau sa ne binedispunem. 

Am ajuns acasa si asa de buna a fost pizza in timp ce jucam jocul de trivia pe consola. A fost distractiv si am putut sa port haine comode si pufoase. :) 

Am mai fost in oras si de sarbatori, cu prieteni veniti in vizita, nu de alta dar ei nu sunt vegani si la noi acasa se mananca vegan. Asa ca, motiv de iesit in oras la o pizza, fiecare cu tipul lui de pizza. Imi place sa fiu vegana, chiar daca imi este greu in oras, ma bucur de fiecare data cand pizzeriile raspund favorabil diverselor solicitari.