26 octombrie 2017

Fericit în casa ta

Apartamentul în care locuiesc nu are un certificat energetic, deși mi-aș fi dorit ca în 2008 când l-am cumpărat să fi existat o astfel de obligativitate (legea privind obligativitatea certificatului energetic s-a dat în 2013). Știu că va trebui să apelez la o firmă specializată pentru un audit energetic. Un auditor energetic va putea să mă ajute în găsirea celor mai bune modalități de a reduce consumul de energie al apartamentului. Până atunci însă, vreau să mă simt confortabil în acest spațiu mic, în care îmi petrec cea mai mare parte din zi și din viață. Recent, am citit un studiu despre cei mai fericiți oameni. Aceștia locuiesc în Danemarca, au un institut al fericirii, iar directorul acestei instituții a publicat o carte despre conceptul Hygge sau cum ar zice românii, să creezi confort. Hygge este mai mult decât confort, este o stare de spirit. De când am citit această carte, am realizat că pot contribui și eu la fericirea casei mele, făcând anumite lucruri, care să alinieze într-un mod armonios personalitatea mea și a apartamentului. 

Vă prezint mai jos o listă de activități, obiecte sau detalii, care fac din casa mea un loc al fericirii:

1. Lumânările sunt unul dintre cele mai importante obiecte decorative în cultura daneză. Ambianța pe care o creează este de neegalat, iar eu m-am aprovizionat deja cu lumânări parfumate pentru sezonul rece. 

2. Veioze, lustre și alte corpuri de iluminat. Lumina difuză, caldă este specifică unui loc hygge (confortabil, fericit), iar acest lucru se poate obține fără a crește consumul de energie. Tot ce trebuie să faci este să îți procuri niște becuri economice, care să dea o lumină ambientală plăcută. Ador să citesc sau să privesc un film, folosindu-mă de atmosfera prietenoasă creată de o veioză cu un design atractiv. 

3. Gătitul la cuptor. Mirosul de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor este specific senzației de hygge. Și eu încerc să aduc această stare de bine în casa mea, gătind mai des (mai ales de când am devenit vegană). Pentru a reduce consumul de energie, mi-am cumpărat un aragaz din clasa energetică A+. Încerc, în permanență, să am grijă la consum, atât pentru aspectul financiar pe care îl implică, dar și pentru grija și respectul față de mediu. 

4. Hainele călduroase și pledurile cu textură moale. Lângă geam, pe balcon, am un taburet pe care stau, în timp ce admir cerul și mă învelesc cu un pled din lână, savurând o ciocolată caldă cu scorțișoară. 

5. Obiectele decorative trebuie să spună o poveste, să fie speciale. Deoarece vreau să reduc amprenta de carbon pe care eu o produc în casă, am început să renunț la plastic și să mă orientez către produse din materiale reciclate sau care sunt mai prietenoase cu mediul. 

6. Tehnologia și gadgeturile smart pot contribui la crearea unui mediu mai confortabil, aducând atmosfera hygge în casa ta. Boxele wireless mă ajută în crearea unui ambient muzical relaxant, iar un sistem inteligent în toată casa ar putea fi util pentru reglarea temperaturii și a luminii. Acest mod de a îmbina tehnologia cu ideea de confort (casă hygge, aducătoare de fericire) are un rol important în reducerea consumului energetic. 

În concluzie, a reduce impactul negativ asupra mediului poate deveni ușor, dacă facem mici schimbări în viața noastră: folosirea unor produse dintr-o clasă energetică superioară, implementarea unui sistem inteligent prin care să oprim consumabilele de la distanță, folosirea unor becuri economice, evitarea risipei în general și creșterea gradului de reciclare. 

Deși toate acestea pot părea copleșitoare, multe dintre ele se aliniază stilului de viață al celor mai fericiți oameni din lume. Avem puterea de a face din căsuța noastră un locșor primitor, unde să fim fericiți. Un audit energetic realizat de specialiști în domeniu ne poate ajuta, însă, să implementăm noi măsuri de reducere a consumului de energie. 

***Articol pentru SuperBlog 2017