5 iulie 2017

ONEF 2017 Suceava - Olimpicii FEAA Craiova

Orice activitate desfășurată împreună cu studenții mei este un motiv de bucurie. Anul acesta, am participat la cea de-a 12-a ediție a Olimpiadei Naționale a Economiștilor în Formare organizată de AFER și găzduită de Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica

Am participat cu două echipe din partea FEAA Craiova, pe licenta (Anca Elena Niță și Mihaela Popescu cu lucrarea Marketingul digital în instituțiile de învățământ superior) și master (Alexandra Popa și Larisa Mustață cu lucrarea Tinerii NEET - resursă umană cu potențial pentru dezvoltarea durabilă a României). 

Concurența a fost intensă: 32 lucrări pe licență și 21 pe master. 

Olimpiada a avut loc între 28-30 iunie, dar drumul nostru a început pe 27 iunie și s-a încheiat la începutul zilei de 1 iulie. Am făcut 14 ore și jumătate la dus și 12 ore și jumătate la întoarcere, deci un total de 27 ore petrecute alături de studentele mele. La dus, nu am reuși să dorm deloc, dar am avut noroc că fetele adormeau alternativ și aveam mereu partener de discuții. Îmi place să le ascult vorbind despre ele, despre familiile lor, despre bucuriile sau grijile lor. Mă bucur că au încredere în mine și vreau să îi felicit pe părinții lor pentru că au crescut copii minunați. 

Am ajuns în gara din Suceava, unde ne-a așteptat dl profesor Mihai Popescu, împreună cu un student, cărora le mulțumim. Astfel, am ajuns mai repede în campus, pentru că tot ce voiam să văd era patul, având în vedere că eram trează de 25 de ore. Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru condițiile extraordinare de cazare și masă din campus. Am rămas impresionată de nivelul ridicat de dezvoltare și de investițiile realizate la Suceava.

După prânz, am mers să ne plimbăm prin Suceava și să vizităm Cetatea de Scaun a Sucevei (12 lei pentru adulți) și Muzeul Satului Bucovinean, care mi-a plăcut foarte mult și mi-a amintit de Andreea Geantă și de clipul realizat la Școala de Vară AFER din 2015. Andreea a obținut Marele Premiu la olimpiada din acel an, pe secțiunea Marketing, impreună cu colega ei, Diana. Felicitări, Andreea, pentru nota 10 de la susținerea disertației și pentru cei 5 ani frumoși la FEAA. 


A fost frumos, pentru că am fost în compania fetelor, iar Anca a fost un ghid minunat. Ea a revenit la Suceava, după ce, în 2016, a fost la Scoala de Vară acolo. Am făcut poze, fetele au sărit, s-au luat în brațe, am râs și m-am lăsat purtată de veselia lor.



A doua zi, a urmat deschiderea și susținerea lucrărilor. Am fost cu fetele la master, apoi am mers să le susținem și pe Anca și Mihaela la licență. Mă bucur că fetele au pus întrebări și au răspuns bine întrebărilor primite de la colegii de competiție. S-au încadrat în timp, au avut o susținere logică și coerentă. Nu știu care a fost punctajul lor, pentru că acesta nu este public (ceea ce consider că ar trebui schimbat), dar, pot să le spun că s-au descurcat minunat. Au abordat teme de impact și de actualitate. Alexa si Larisa, la master, au abordat o problemă spinoasă, care ne doare și ar trebui să ne doară, aceea a tinerilor NEET (not in employment, education or training).
Alexandra are si o experienta ca lucrator de tineret, deoarece, de 4 ani, este voluntar în cadrul Salvati Copiii. Avem nevoie de tineri care să faca ceva pentru comunitate și care să abordeze tematici importante pentru societate. Felicitari, fetelor!

La licenta, Mihaela si Anca s-au remarcat, intrand in memoria presedintelui din comisia de jurizare. Anca are un talent de a vorbi în public, de a interactiona cu oamenii și s-a vazut asta. Sunt mandra de voi! Ma bucur ca Mihaela, studenta in primul an, a reusit sa treaca de emotii si ma bucur ca cele doua prezentari anterioare (de la cercul de Marketing si de la concursul Cea mai buna idee de afaceri) te-au ajutat sa iti stapanesti emotiile.

După o zi plină și o cină unde am savurat inghetata Betty Ice și bere Bermas, la ele acasă, ca sa zic asa, am plecat să ne plimbam.


Fetele au adoptat-o si pe Elena Valentina, o studenta de la Galati, care, afland ca suntem din Craiova, s-a lipit de grupul nostru, dorind sa vina si ea in Craiova. A fost o companie frumoasa si ma bucur ca oltencele sunt mereu prietenoase. Au fost atat de prietenoase, încat au imbratisat-o pe dna de la cantina, ca sa isi ia la revedere. Foarte dragut din partea lor!

Frante de oboseala, am mai mers un pic la fete in camera, sa mai vorbim de una-alta.


A doua zi, a urmat premierea la foc rapid, pentru ca majoritatea aveam tren la 12.30. Studentele de la master au luat Premiul cu destinatie, pentru originalitate, in valoare de 700 lei și posibilitatea de a participa la Scoala de Vara de la Suceava, din luna iulie, masa si cazarea fiind asigurate. Felicitari, fetelor!

La sectiunea licenta, inaintea anuntarii premiilor, dna presedinte a comisiei de jurizare a tinut sa precizeze ca a fost impresionata sa traiasca o interactiune cu una dintre concurente, care, in timpul prezentarii, i-a adresat niste intrebari. Era vorba de Anca Niță de la FEAA Craiova. Nu a fost si premiu, nu ii stiu punctajul Ancai, pentru ca acestea nu se fac publice, dar stiu ca fetele au ramas in memoria juriului, s-au descurcat extraordinar la sustinere, au raspuns cu brio la intrebari si nu au depasit timpul alocat, ca alti concurenti. Incurcate sunt caile cui o fi ... :)

Felicitari si voua, fetelor, pentru ca sunteti extraordinare! Nu trebuie sa va spuna nimeni cat potential aveti, credeti in el si dezvoltati-l! M-a pus pe ganduri Anca atunci cand, revenite acasa, am condus-o pana la bloc. Mi-a spus ceva de genul: din fiecare experienta inveti, dar din asta, nu stiu ce sa invat. 

Ca profesor, imi recunosc si eu neputinta si pot doar sa spun ca ne-am facut prieteni, ne-am plimbat, am devenit si mai prietene noi intre noi, ne-am ales cu imbratisarile Larisei, care le imparte doar cand nu e la scoala :), cu aprecierile unui juriu, cu o diploma, fie ea de participare sau pentru premiu, cu un ou simbolic, specific Bucovinei (multumesc Ancai pt ca ca mi l-a oferit, deoarece a zis ca mai are unul), cu plimbari in care profa si studentele se tin de mana, precum copiii, cu amintirea bancurilor seci din tren și cu oamenii care se uitau la noi, cu o studenta din Galati si povestea despre catelul ei (succes Elena la disertatie) ...


Anca, Mihaela, Alexa si Larisa, va multumesc pentru prietenia voastra, pentru clipele frumoase petrecute impreuna (cele 27 ore pe tren ar fi fost un cosmar daca nu aveam compania voastra), pentru implicarea, devotamentul, pasiunea voastra pentru proiectele realizate. Aveti incredere in voi, in potentialul vostru, in visurile voastre! Uneori castigi, alteori inveti ... inveti ca uneori trebuie sa accepti ca nu toate sunt cum trebuie sa fie, inveti sa apreciezi lucrurile marunte, mai pretioase decat premiile, inveti sa apreciezi timpul petrecut alaturi de oameni minunati.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut? Spune-mi! Imi vei face ziua mai buna.
Nu ti-a placut? Spune-mi! Poate voi imbunatati ceva.
Multumesc! Zambeste! Astazi e o zi frumoasa! :)