15 octombrie 2019

Visurile costă! Calitatea costa!

Competiția de scriere creativă Super Blog 2019 ne aduce o nouă probă de la AIA Proiect, https://www.aia-proiect.ro/, în care suntem provocați să povestim despre modul în care luăm decizii în cazul alegerii unei case. AIA oferă o varietate de proiecte case P+M, așa cum probabil mulți dintre noi își doresc. Locuiesc de foarte mult timp la bloc și de ceva timp îmi doresc să am o căsuță a mea. De la vis la realitate sunt mulți pași și așa și trebuie să fie dacă îți dorești ceva trainic. Un vis mare implică și costuri. Dacă vrei ceva repede și ieftin, posibil să obții, dar cu consecințe nefavorabile pe termen lung. O firmă de proiectare îți spune și care dintre dorințele tale sunt utopice, luând în calcul toți factorii care țin de siguranță, viabilitate și fiabilitate, materialele cele mai bune care pot fi folosite, etc. 

Cu alte cuvinte, pentru mine, mai important decât prrețul este să am certitudinea lucrului bine făcut. Să am încredere în ceea ce se proiectează. Vreau calitate, nu neapărat rapiditate. Asta nu înseamnă că, dacă ceva durează mult și costă o grămadă de bani, acel lucru este implicit de calitate. 

În opinia mea, proiectantul casei trebuie ales ținându-se cont de mai multe elemente:

1. prețul este un factor, nu trebuie să ne amăgim. Degeaba îți iei cel mai bun proiectant dacă nu ai bani. Orice persoană chibzuită va ține cont de preț. Că nu acesta trebuie să fie principalul element al deciziei pe care o luăm când vrem să punem bazele unei case trainice este altceva. 

2. un factor important trebuie să îl reprezinte experiența din spatele arhitectului, prin ce este cunoscut, persoanele sau firmele cu care a colaborat până  atunci. 

3. valorile și principiile după se ghidează proiectantul respectiv. Nici pentru el/ea nu trebuie să primeze banul/prețul, ci interesul clientului. Să ofere cea mai bună versiune a casei visurilor acestuia la un preț echitabil. 

4. recenziile altor clienți. Într-o lume digitală, transparența vine în favoarea clientului. Ai posibilitatea să cauți mult și să găsești cea mai bună variantă pentru cel mai bun preț. 

5. dacă îți dorești o casă mai puțin convențională, va trebui să cauți un arhitect dispus la asta. Nu orice proiectant care îți acceptă toate ideile, fără a-ți spune dacă sunt fezabile, este și cel mai bun. Caută o persoană care te contrazice sau îți oferă argumente, dar care, în același timp, are și experiență în crearea unor case concept, mai abstracte. 

6. când vizualizezi casa visurilor tale, gândește-te dacă ceea ce îți dorești este real, fezabil, sustenabil, costisitor sau creează economii pe termen lung. Ia în calcul dorințele și nevoile tuturor celor care vor locui în casa respectivă și documentează-te foarte bine. 

7. caută un arhitect pasionat de crearea unei case sustenabile, prietenoasă cu mediul. O casă aparent scumpă poate fi mai ieftină pe termen lung. 

Dintre toți acești factori, cred că e foarte important atunci când alegi un proiectant pentru viitoarea ta casă să ții cont de experiența lui, măsurată în ani-vechime, dar și în număr de case proiectate. Contează și varietatea caselor proiectate și, desigur, să aibă experiență în proiectarea tipului de casă dorit de tine. Casele neconvenționale solicită o gândire nonconformistă și din partea unui arhitect. 

Apoi, e foarte important să găsești un arhitect cu principii solide, care nu îți acceptă toate ideile trăsnite, indiferent de fezabilitatea lor. 

În concluzie, selecția unui proiectant pentru casa mult visată trebuie să implice un proces cu mai mulți pași. Aceștia sunt următorii:

1. discută cu cei dragi și stabiliți împreună câteva cerințe cheie pentru casa ta, cum vrei să arate, câte etaje, mansardă sau nu, câte băi, concept deschis pentru bucătărie, cu terasă sau nu și așa mai departe. Analizați împreună și luați-vă timp, nu vă grăbiți. Până la urmă, veți sta o viață acolo. 

2. documentează-te cu privire la prețuri, la arhitecți, citește mai multe recenzii, nu te limita la limba română. 

3. Stabilește o listă cu arhitecți pe care să îi contactezi. Alege o listă scurtă cu câteva nume solide care să întrunească mai multe cerințe: experiență, principii solide, preț competitiv. 

4. Stabilește întâlniri cu arhitecții de pe lista scurtă. Prezintă-le ce vrei, pune multe întrebări. Această etapă te poate ajuta să scurtezi lista cu proiectanții. Cei care nu știu să se poarte cu clienții, care îți vorbesc de sus, nu ascultă ceea ce spui și dorești și nici nu îți explică de ce o dorință a ta nu este fezabilă pot fi înlăturați. Trăim într-o piață competitivă și ai dreptul să alegi, sunt banii tăi. Prețul nu trebuie să primeze, dar asta nu înseamnă că îi poți arunca pe geam. 

5. Stabilește o a doua întâlnire cu cei de pe lista scurtă și fă niște calcule. E posibil ca dintre cei mai buni, să existe mici diferențe de preț și, chiar dacă prețul nu e factor decisiv, ai tot dreptul să alegi cea mai bună opțiune la cel mai mic preț de pe piață. 

V-am povestit toate acestea din perspectiva mea de economist și om simplu. Deși prețul nu e totul, trebuie să fim realiști și cu picioarele pe pământ. Dacă nu ai bani pentru calitate, mai așteaptă. Nu te grăbi și nu lua decizii pripite și greșite. 

La final, fiecare trebuie să își asume deciziile pe care le ia, fie că sunt proaste sau geniale. Dar, când e vorba de o casă, cu certitudine, cel mai bun sfat pe care îl pot da, este să nu te grăbești.