11 martie 2019

Călătorie în timp

A treia probă în competiția Spring SuperBlog vine din partea Anunțul Telefonic, primul ziar de mică și mare publicitate din țara noastră. Provocarea lor presupune să ne imaginăm o lume fără anunțuri publicitare. Cum ar fi fost viața noastră înainte de dezvoltarea printului și a tehnologiei? Cum ar fi viața fără conectivitatea de care ne bucurăm astăzi? 

Suntem atât de norocoși și ar trebui să fim recunoscători pentru ușurința cu care putem da click pe un anunt, apoi să dăm telefon și gata, suntem în legătură cu un potențial client. 

Să ne imaginăm însă un trecut în care nu aveam toate aceste beneficii sau, poate, un univers apocaliptic. Dar să rămânem optimiști. Pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, lucrurile erau diferite, nu neapărat grele pentru că nu știau cum ar fi fost ușor. Erau obișnuiți cu greul, dar cum ar fi pentru noi dacă am călători într-un astfel de timp? Cu siguranță, efortul resimțit ar fi ridicat. 

Să ne imaginăm că cineva are o casă și vrea să o vândă și trăiește în aceste vremuri fără Internet, fără posibilitatea de a da anunț în ziar. Singurul mod în care și-ar putea face cunoscută oferta ar fi din gură în gură, vorbind cu vecinii, cunoscuții și așa mai departe. Eventual, la târgurile săptămânale să mai dea sfoară în țară. Iar dacă ar fi un cumpărător, la fel, ar trebui să întrebe în stânga și dreapta. 

Sursa: Pixabay (imagine gratuita)
Dezavantajele majore ale acestui scenariu sunt următoarele, comparativ cu varianta fericită în care ne aflăm noi, astăzi.

1. Accesibilitate redusă. Puțini oameni află de anunț, iar aceștia sunt, adesea, omogeni.

2. Numărul redus de oameni înseamnă un raport ofertă-cerere dezavantajos pentru ambele părți. Cei interesați să vândă vor vinde la un preț mai mic, deoarece nu au prea mulți clienți potențiali, iar cei care vor să cumpere se vor mulțumi cu acele case despre care află că sunt de vânzare. Dacă ar exista o platformă cu anunțuri, ca astăzi, ar sta comod în fața laptopului și ar da scroll în căutarea casei mult visate, care să se încadreze și în bugetul lor. Într-o lume fără anunțuri, posibilitățile sunt reduse drastic.

3. Omogenitatea celor care află de casa ta, din gură în gură, este în dezavantajul vânzătorului. Cu cât potențialii clienți sunt mai diferiți, cu atât șansele de vânzare și de obținere a unui preț mai bun ar crește. 

4. Un preț dezavantajos pentru ambii parteneri. Sfera informațiilor despre case de vânzare fiind restrânsă, și posibilitățile de negociere sunt limitate.

5. Transparență redusă privind dinamica pieței, ofertei și prețurilor. Acest lucru afectează buna concurență. Prețurile de vânzare nu sunt întotdeauna juste. Este greu să cunoști piața când informațiile circulă mai greu. 

6. Șanse mai mici de a oferi feed-back în urma vânzării-cumpărării. Astăzi, avem posibilitatea să facem recenzii în urma unei achiziții, recenzii care pot ajuta alți cumpărători. Într-o lume fîră anunțuri, recenziile și feed-back-ul ar fi din gură în gură, deci destul de limitate în spațiu și ca 
rezistență în timp. 

În concluzie, revenind în prezent, în lumea Internetului și a anunțurilor de publicitate, eficiența anunțurilor imobiliare este de necontestat. Cu cât ești mai vizibil pe platformele de anunțuri și ai casa postată pe mai multe site-uri, cu atât șansele tale ca vânzător cresc. Această lume mare oferă șanse mai bune atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor. Acest lucru mă face să apreciez mai mult ceea ce am astăzi: conectivitate non-stop și acces la o mulțime de oameni care pot să îți citească anunțul de vânzare.

În comparație, posibilitatea și luxul pe care le avem astăzi de a da anunț la ziar, de a posta pe platforme online specializate în anunțuri și de a avea instalate chiar și aplicații pe telefonul mobil, ne oferă multiple avantaje, crescând șansele să găsești produsul dorit dacă ești cumpărător sau să obții un preț mai bun dacă ești vânzător. Ambii au de câștigat din acest mediu transparent. Desigur că sunt mult mai multe anunțuri și concurența este acerbă, dar acest lucru reglează piața asemeni mâinii invizibile de care vorbea Adam Smith în Avuția Națiunilor. 

Sursa: Pixabay (imagine gratuita)