11 noiembrie 2018

Vezi în doctorul tău un prieten

Frica de spitale și doctori este o realitate. De mici, suntem amenințați cu injecții dacă nu suntem cuminți, teamă care ni se cuibărește în suflet și foarte greu iese. Îmi aduc aminte și acum când eram copil și mergeam pentru vreo injecție la spital. Tot ceea ce vedeam era alb peste tot și nu întotdeauna un alb imaculat. Pereți albi, halate albe. 

Recent, am fost la stomatolog și, deși îmi era teamă în continuare, am fost plăcut surprinsă la vederea unor fețe zâmbitoare și a unor halate medicale multicolore. În plus, puteam asculta muzică pe fundal și să admir pereții frumos tapetați. Starea mea psihică s-a îmbunătățit și aproape am uitat unde mă aflu. Era ca și cum eram în propria sufragerie însoțită de prieteni buni. Asta îmi doresc, să văd în medic un prieten îmbrăcat casual. Dacă nu e alb, nu înseamnă că nu este profesionist. Profesionalismul nu stă în culoare, ci în măiestria actului medical și în atitudine. Dacă pacienții se bucură la vederea unui halat cu elefănței roz și sunt mai calmi când vin la doctor, acest lucru este o situație câștig-câștig pentru toată lumea. 


La cabinetul la care am fost, aveau și medic stomatolog pentru copii. Doamna doctor și asistenta purtau cu profesionalism bluze medicale cu imprimeuri, atrăgând atenția copilașilor de la micile neplăceri ale dințișorilor. Primul lucru la care m-am gândit a fost să caut un magazin online de costume medicale și echipamente de lucru pentru a face o surpriză angajaților ONG-ului pe care îl conduc: un adăpost pentru căței. Sunt sigură că atmosfera de sărbătoare indusă de aceste halate colorate ar face oamenii să adopte mai ușor căței. 


Este incredibil cât de mare este influența unui costum, aparent banal, și a culorii acestuia asupra stării noastre de spirit. Un studiu realizat de Kaya și Epps (2004) evidenția legătura dintre culoare și emoție, culoarea verde fiind cea care a generat cele mai multe emoții pozitive, cu precădere relaxare și confort. 

În plus, studiile arată o legătură de necontestat între starea de spirit favorabilă și imunitate, rezistența la boli și capacitatea de recuperare a organismului. Când suntem binedispuși, mintea și corpul nostru se află într-o rezonanță perfectă. Am văzut chiar eu cum un cadru medical care se simte bine în ceea ce poartă transmite o stare de bine și pacienților. Cui i-ar plăcea să îmbrace zilnic, chiar și la locul de muncă, aceleași haine în culori șterse și inspide? 

Culoarea înseamnă emoție, viață, zâmbet și sănătate psihică și fizică! Să îndrăznim cu toții să ieșim din convențional și să purtăm cu încredere culori care ne fac să vibrăm pozitiv. Când am fost la acel cabinet, am observat că muzica, lipsa unor halate albe sau prea sobre, pereții colorați și zâmbetul cadrelor medicale mi-au indus o stare de calm, ceea ce a permis medicului să lucreze mai repede, mai bine și mai eficient. O modalitate extraordinară de a lucra cu pacienți anxioși! 

Astăzi, sunt recunoscătoare pentru culoare și pentru acele magazine care aduc aceste culori într-un spațiu profesionist, cum este cabinetul medical. 


Studiul citat: 
1. Kaya, N., & Epps, H. H. (2004). Relationship between color and emotion: A study of college students. College Student Journal, 38(3), 396-405

Articol scris pentru SuperBlog 2018