19 octombrie 2017

Arome inconfundabile

M-am trezit cu sentimentul plăcut că astăzi mi se va întâmpla ceva minunat. Era o realizare destul de mare că eram bucătar șef într-unul dintre cele mai selecte restaurante vegane din Londra, care primiseră trei stele Michelin. În timp ce îmi parcam mașina, primesc un telefon de la impresarul Oliviei Wilde, prezentă în oraș pentru un tur de promovare a ultimului ei film. Impresarul îmi spune ora la care Olivia și soțul ei doresc să ia cina, confirm că totul este în regulă și închid. Nu îmi venea să cred că actrița mea preferată va călca pragul restaurantului meu și că îmi oferă încrederea ei pentru a-i pregăti un meniu vegan. Era prea mult și devenisem deja euforic, făcând în minte tot felul de variante. Impresarul ei îmi spusese că actrița vrea să fie tratată cât mai normal, plăcându-i lucrurile simple. 

Cred că realizați cât de complicat este să pregătești ceva simplu, bun, pentru o persoană care este o celebritate și încă una foarte cunoscută. 

În timp ce gândurile se roteau în capul meu, privirile mi-au căzut pe noua noastră presă de ulei YODA HOME PRO, pe care o primisem cadou de la unul dintre clienții mei. Profitase de promoțiile YODA și insistase să primesc acest produs cu care poți face ulei fără aditivi și conservanți. Mi-a surâs această idee de a pregăti rețete cu ulei proaspăt și de bună calitate în bucătăria mea. În ultima vreme, observasem că din ce în ce mai mulți clienți se orientează către un stil de viață sănătos, cu cât mai puține produse procesate. 


Privind presa de ulei, am realizat că știu exact ce să pregătesc pentru Olivia Wilde și soțul ei. Găsisem meniul perfect, prin simplitate, naturalețe și arome. 

Aveam în minte o salată de spanac, brânză tofu și semințe de rodie, asezonate cu ulei de in, foarte bogat în antioxidanți și omega-3. Aroma deosebită a uleiului de in proaspăt obținut cu ajutorul presei de ulei Yoda Home Pro va echilibra gustul puternic al spanacului și al brânzei tofu. 

Felul central al meniului va fi dovleac pe grătar, cu quinoa și salată de mentă, asezonată cu ulei de alune, pentru o savoare sporită. Alunele proaspăt transformate în ulei cu ajutorul presei păstrează toți nutrienții și intensifică gustul și aroma mâncării. Știu că Olivia este preocupată foarte mult de sănătate, a ei și a familiei, și cred că va aprecia simfonia de culoare și prospețimea ingredientelor. 

Într-o zi, am făcut un test orb cu angajații pentru a vedea dacă recunosc diferența dintre un ulei procesat și unul obținut prin presare mecanică, la rece. Diferența a fost evident în favoarei presei de ulei. 

După stabilirea felurilor principale, urma desertul. Doream să pregătesc ceva gustos, dar și dietetic, așa că am ales o plăcintă de lime și cocos, cu ulei de caju, pentru o intensificare a aromelor. Avantajul presei este că uleiul produs este proaspăt, se face rapid și păstrează toți nutrienții din alune, nuci sau semințe. O persoană atât de preocupată de sănătate ca Olivia va aprecia cu siguranță rezultatul. 

Sosirea Oliviei

Olivia și soțul ei își fac apariția și, surprinzător, vedeta nu mai contenea povestindu-i soțului că sunt bucătarul ei favorit și că își dorea de multă vreme să îmi viziteze restaurantul. La asta nu mă așteptam! Știam că eu o admir pe ea, dar să aflu că până și ea auzise de restaurantul nostru, era prea mult pentru mine. Aveam emoții că meniul nu o va impresiona și mă certam că nu alesesem ceva mai sofisticat, alegând să merg pe simplitate. 

I-am lăsat să se bucure de cina romantică, iar la final, Olivia a ținut morțis să îi spun ingredientul secret al fiecărui fel. Mi-a spus că a simțit niște arome deosebite, m-a întrebat dacă am pus caju sau alune în mâncare. Aflând că era ulei presat la rece, făcut proaspăt, a rămas cu adevărat impresionată și m-a întrebat dacă poate să viziteze bucătăria. Eram în delir: Olivia Wilde în bucătăria restaurantului meu! 

Ochii i-au căzut pe roșul aprins al presei de ulei, în timp ce mâinile i se plimbau delicat pe suprafața acesteia. 

Final de zi

Cu tot caruselul de emoții care m-au încercat, a fost o zi reușită! Mă bucur că prietenul meu m-a provocat să folosesc această presă de ulei. Nu mă așteptam să aibă un impact atât de mare, în ceea ce privește aroma, gustul, savoarea. Până și textura produsului final și modul de întrepătrundere a aromelor sunt fascinante. În plus, am avut ocazia să o văd pe Olivia Wilde, savurând meniul pregătit special pentru ea și fâcând ea însăși un ulei din semințe de chia în bucătăria mea. 

***Exercițiu creativ pentru SuperBlog2017