25 martie 2017

Vă invit la un ceai și o carte

La împlinirea vârstei de 30 de ani, familia mi-a oferit cadou suportul financiar pentru înființarea ceainăriei mult visate de mine. În Craiova, nu există un local ca ceainăria de care vă povestesc. Sunt o mare iubitoare de cărți, astfel încât ideea mea era să îmbin cumva cele două pasiuni. Banii nu au fost suficienți pentru a-mi pune toate ideile în practică, așa că m-am mulțumit și cu mai puțin.

Au trecut doi ani în care afacerea supraviețuia. Știam că am clienți fideli și adorau acest mic local prietenos, dar locația și lipsa unor îmbunătățiri făceau ca afacerea să fie în pericol. Părinții mei îmi inoculaseră de mică ideea că nu e bine să apelezi la un împrumut bancar. Așa că nu o făcusem, pentru că simțeam că le-aș înșela încrederea. Aveam 32 de ani, dar nu puteam renunța la niște prejudecăți.

În vacanța de Paște, am decis să o vizitez pe amica mea, Lorena, în Milano. Avea o afacere de succes acolo și o admiram pentru asta. Mă întrebam cum poate ea să facă atâtea, iar eu nu. Săptămâna respectivă nu am putut să strecor nicio vorbă despre ideea mea de a lua un credit. Cum voiam să deschid subiectul, îmi spunea că problema mea e alta: că nu am încredere în mine și nu mă respect suficient de mult. Trăiesc în umbra unor prejudecăți și nu accept că sunt un adult care poate lua decizii raționale de unul singur. Apoi mi l-a aruncat pe Nathaniel Branden în brațe, cu ai săi șase stâlpi ai încrederii în sine. Era un cadou. A zis să citesc bine cartea aia și să nu o mai bat la cap. Am crezut-o cam egoistă, dar, în fiecare seară cât am stat acolo, citeam câteva pagini.

Ideile mele explodau într-un vârtej de culoare și creativitate. Lucrurile păreau clare și simple. Nu înțelegeam de unde atâta angoasă. Vacanța s-a terminat și eu eram hotărâtă. Prietenul meu Alex mă aștepta în aeroport, iar eu, fără măcar să îl salut, îi zic: Hai să facem o noapte albă de brainstorming și să hotărâm ce împrumut pentru întreprinderile mici și mijlocii pot lua și de unde.

 - Bună și ție, iubito, îmi spune Alex supărat. Mă bucur că mi-ai dus dorul.

Și noaptea chiar a fost una lungă. Lipisem hârtii peste tot, coloram cu markerul, notam avantaje, dezavantaje, făceam liste cu ceea ce vreau să fac cu banii ... eram obosiți. Alex îmi spune: Oprește-te puțin. Am impresia că nu știi ce vrei să faci cu banii. Cum vrei să decidem, dacă nu ai clar în minte o imagine a ceainăriei tale de vis? Vizualizeaz-o, deseneaz-o sau printează o poză de pe net. Eu fac o cafea până te hotărăști.

Auzi ... să desenez ... hmm ... supărată pe el, deschid laptopul și caut poze. O găsesc ... e acolo. Ea e ... ceainăria mea!

www.lancashirelife.co.uk/food-drink/restaurants/food_review_richmond_tea_rooms_manchester_1_3962561

O listez și o lipesc pe ușă. Alex vine cu cafeaua și pare impresionat. Plecând de la această imagine, notăm ce ne trebuie și stabilim cu aproximație suma necesară pentru fiecare aspect: schimbarea locației într-o zonă centrală, trimiterea angajaților la niște cursuri, achiziționarea de ceai și cărți, crearea unui site și a unei pagini de Facebook, cheltuieli de publicitate. 

Deodată, Alex îmi spune: Știi, avem nevoie să întrebăm un broker. Și norocul face că știu unul, dar nu va fi foarte fericit să îl sunăm la 2 noaptea. Râdem amândoi, dar îl sunăm totuși și îi propunem o conversație pe Skype. Văzând pe fețele noastre că nu am accepta un refuz, bietul om ne face pe plac, în timp ce îi arătăm toate posterele și afișele de pe perete. 

Ne recomandă un credit pentru capitalul de lucru, apreciind că îmi trebuie o sumă de bani mai mare decât aș obține cu un overdraft. De asemenea, consideră că am nevoie de bani pentru activitatea curentă și nu pentru investiții majore, din câte înțelege el din graficele noastre nocturne. 

Îl auzim pe Alin, brokerul, mormăind: Visează ... obține cu AVBS. Nu vreți să visăm și noi ceva frumos și să vorbim dimineață ca oamenii normali? 

Nu se poate înțelege cu noi, deoarece noi deja visam ... visam la ceainăria noastră și la cărțile pe care clienții le solicită. În loc să ceară un ceai și o brioșă, mi-i imaginez cerând o cană de ceai de iasomie și o porție de lectură ... un Nathaniel Branden sau o Nora Roberts, fiecare cu gusturile lui :) Visez la un club de lectură, visez la cursuri motivaționale în incinta ceainăriei, la un decor vintage ... și toate astea cu un credit pentru capitalul de lucru. Alin ne vede entuziasmați, dar ne vrea informați. Astfel, începe să ne povestească despre ce presupune creditul și care sunt avantajele sale. Ne desenează tot felul de matrice și îl vedem cum devine pasionat de meseria lui la 2 noaptea și toată oboseala pare că i-a trecut. 

Ne sintetizează lista de întrebări și răspunsuri și umple foi întregi, parcă e în transă. Mă întreb dacă e somnambul :) Eu și Alex râdem ca niște copii, dar îl ascultăm cuminți. 

Întrebarea 1: Ce poți face cu banii? 
Poți folosi creditul pentru activitatea curentă, chiar și pentru plata datoriilor la stat, dar nu pentru investiții. Și din câte văd eu, de asta ai tu nevoie. 

Întrebarea 2: Ce sumă poți împrumuta?
În primul rând, acest instrument este un credit non-revolving ....

La care eu, neliniștită, întreb: Ce ai zis de revolver? Ce revolver? 

Alin continuă iritat: Un credit non-revolving înseamnă că nu îl mai poți folosi încă o dată, după ce l-ai achitat. Poți împrumuta o sumă mai mare (între 40.000 și 670.000 lei) dacă vei acorda garanții și o sumă mai mică în cazul creditului fără garanții (între 20.000 și 110.000 lei). 

Ți se va întocmi un dosar de creditare și, în funcție de nevoile tale, de capacitatea de rambursare și de modul în care ai nevoie să utilizezi banii, se va stabili un grafic de rambursare și suma pe care o poți contracta prin acest credit. 

Întrebarea 3: În cât timp trebuie să dau banii înapoi?
Până la doi ani, în funcție de graficul stabilit în etapa de realizare a dosarului de creditare. Foarte important de știut este că ratele se plătesc din prima zi contractuală, indiferent dacă banii sunt folosiți sau nu. Deși la un overdraft nu trebuie să plătești pentru sumele de bani nefolosite, avantajul creditului pentru capitalul de lucru este că poți împrumuta sume mai mari și perioada de rambursare este, de asemenea, mai mare (doi ani față de un an la overdraft). 

Dimineața, decizia era luată: aveam să iau un credit pentru capitalul de lucru, fără garanții și să îl returnez în 24 de luni. 

La finele anului, folosisem cei 50.000 lei pentru activitățile curente ale ceainăriei. Am schimbat locația și ne-am mutat în Centrul Vechi, unde vadul comercial este mai bun. Am organizat un club de lectură și am oferit clienților posibilitatea să achiziționeze cărți sau doar să le citească până își termină de savurat ceaiul. În plus, unii dintre ei ne-au oferit sugestii valoroase: ne-am extins gama de ceaiuri și cărți, am folosit un decor vintage, muzică ambientală. Cred că ideea care ne-a făcut să apărem în toată presa națională a fost Pay it Forward. Clienții aveau posibilitatea să plătească pentru un ceai sau o carte de care să se bucure următorul client. Acel an m-a întinerit. Făceam ceea ce îmi place. Am devenit speaker autorizat John Maxwell și țineam în fiecare vineri seara discursuri motivaționale pentru angajați și clienți. 

Afacerea înflorea. Nu a fost nevoie de mulți bani, dar am început să înțeleg la ce se referea Nathaniel Branden când spunea că încredere în sine este o nevoie de bază, ca apa și mâncarea. 

În curând, va fi nevoie să luăm și un credit pentru investiții, deoarece se simte nevoia unui nou local și poate chiar a intrării pe o nouă piață. 

Crezi în tine și visează ! 

***Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017