22 iulie 2016

Ghostbusters 3D (2016) - Sau despre tema feminismului :)


Am avut ocazia sa văd filmul Ghostbusters 3D (2016) în avanpremieră la Inspire Cinema, etajul 4 în Mercur Center. Acest Cinema 3D Craiova este un concept nou, modern, cel puțin pentru Bănie. A fost prima oară când am vizionat un film la ei, dar aș reveni cu drag. Au 6 săli, deci mai multe filme. Însă cel mai mult m-a atras Inspire Cafe-ul si panorama asupra pieței Mihai Viteazul. 
Pe lângă atmosfera extraordinară și priveliștea superbă, am aflat că cei de la Inspire pregătesc și alte surprize cinefililor, ceea ce m-a bucurat enorm, pentru că dacă aș putea, aș sta non-stop la cinematograf. E unul dintre visurile mele :) 
Sunt fascinată, inspirată și curioasă.
Pentru că cinematograful nu este doar despre film, este despre atmosferă, atmosfera din sală, atmosfera din afara sălii (o cafenea, de exemplu sau o priveliște pe terasă), condițiile tehnice și altele ce țin de progresul în cinematografie. 


Am făcut această paranteză pentru că ÎNCURAJEZ mersul la cinematograf și DEZAPROB pirateria!!
Filmele pe DVD sau prețul unui bilet sunt rezonabile, deci nu e un motiv legat de lipsa banilor. Pirateria e doar furt și lipsă de respect. 

Filmul este o comedie SF bazată pe filmul cu același nume din 1984. Are ca regizor și scenarist pe Paul Feig, cunoscut pentru filme ca Spy sau Bridesmaids, unde joacă și două dintre protagonistele Ghostbusters (2016) - Kristen Wiig și Melissa McCarthy. 
Kristen Wiig este cunoscută pentru Saturday Night Live, ca de altfel și Kate McKinnon sau Steve Higgins. O chestie foarte interesantă este că Steve interpretează rolul decanului Universității Higgins, numele fiind inspirat din numele actorului. 
Pe Kristen Wiig o știu din alte filme (The Martian sau alte comedii tipice pentru ea) și nu pot spune că acest rol a făcut-o remarcată în vreun fel. Melissa McCarthy joacă aproximativ la fel. Mi-a plăcut însă personajul creat de McKinnon - Jillian Holtzmann, o nebună în stilul anilor '80, parcă oferind un tribut anilor de lansare ai primului film. 

Avem o echipă feminină comică, în spatele căreia se ascunde o impresie de parodie. Suntem obișnuiți să vedem femeia ca obiect sexual, meat and not brain. M-a amuzat să văd patru femei în centrul atenției, completate de tipul blond și sexi, dar cu un IQ jenant pentru o ființă umană. Pe lîngă subiectul fantomelor și salvatorilor, avem și această temă a feminismului și poate o inversare de roluri. Niciunul dintre bărbații din film nu par înzestrați cu prezență de spirit sau inteligență. 
Trebuie să recunosc că personajul Kevin, interpretat de Chris Hemsworth, este atractiv, iar rolul îl prinde perfect :) Nu sunt sarcastică, dar parcă îi stă mai bine așa decât ca Thor :) Zâmbetul lui senin, fără grija de a gândi ne spun cât de mult pare să se distreze actorul în acest rol, dovadă că e un actor bun. 
Pentru nostalgici, prezența actorilor din filmul original ne lasă cu două sentimente opuse și confuze.... M-a bucurat, dar în același timp, m-a și întristat. Bill Murray, Dan Aykroyd (scenaristul primului film) și Sigourney Weaver ne arată două generații, două vremuri cinematografice diferite și poate și o adresabilitate diferită. 
Per ansamblu, mi-a plăcut filmul, îl recomand. Merită să vezi o comedie bună cu prietenii (e mai fun așa). Îl puteți vedea din 29 iulie la Inspire Cinema, în centrul comercial Mercur Center. 
Efectele speciale pot fi descrise ca nostalgice (înscriindu-se în atmosfera anilor 80), atmosfera din sală ca una funny (doar eram între prieteni), iar impresia globală pe care mi-a lăsat-o filmul este descrisă printr-un verb la imperativ: Distrează-te!

În concluzie, vă invit să vedeți trailerul filmului, pentru a lua o decizie informată!