14 martie 2020

Stați acasă!

Proba 5 din competiția SuperBlog ne lansează o provocare foarte simpatică, să povestim cum ne energizăm noi. La început de primăvară, mulți dintre noi se simt ușor astenici, iar actuală criză din sănătate nu ajută foarte mult. 

Deși a te energiza și a te relaxa sunt oarecum concepte diferite, deoarece primul presupune o stare vioaie, de mișcare și cel de-al doilea mai degrabă o stare liniștită, ele pot fi, în funcție de persoană și similare. 

Pe mine mă energizează foarte mult timpul petrecut în natură, sportul in-door sau out-door și muzica energică. În schimb mă relaxează să privesc filme, să mă joc, să citesc și să ascult muzică lentă. În orice caz, acasă este bine, este locul unde mă simt liniștită și în siguranță. Nu o să mă prefac că nu trecem printr-o criză provocată de coronavirus. Eu sunt cadru didactic și universitatea s-a închis. Avem mulți dintre noi prieteni în Italia care sunt nevoiți să stea în casă toată ziua. La noi încă nu s-a ajuns acolo, dar școlile nu s-au închis ca să mergem la cinematograf, la mall sau cluburi. 

E greu să stai doar în casă, dar trebuie să încercăm cu toții să învățăm să ne energizăm și relaxăm acasă, între patru pereți, mai ales dacă stai la bloc, ca mine. 

Ce fac eu pentru a sta cât mai mult acasă? 


1. Pentru a mă relaxa, citesc cărți pe e-book readerul meu, iar asta o poate face oricine. Lectura este bună. 

2. Privesc filme, seriale și documentare pe platformele de streaming online, folosind niște boxe Spacer portabile. 

Avantajul de a avea și niște boxe puternice este dat de crearea senzației că te afli într-un cinematograf, chiar dacă e un cinematograf intim, la tine acasă. 

3. Nu mă joc foarte multe jocuri video, dar am câteva favorite mai ales dintre cele de la Telltale. Așa că, de câteva luni, am urmărit oferta de scaune gaming și am achiziționat unul confortabil. Îmi place îmbinarea materialelor, textil și imitație de piele, dar și culorile vibrante. În plus, am o carcasă Spacer care asigură o bună ventilație a calculatorului, atunci când joc jocuri care suprasolicită placa video. 

4. Când vreau să mă energizez puțin, fac sport in-door: abdomene, pedalat bicicleta staționară, flotări, greutăți. Acest lucru e mai energic dacă ascult muzica preferată în căștile tale wireless. 

5. Dacă ai niște jocuri de societate și nu locuiești singur, te poți juca împreună cu membrii familiei tale, creând, astfel, o legătură mai strânsă cu aceștia. 

6. Când nu mă joc la calculator, folosesc consola PS4. La mine în casă, sunt foarte multe cabluri pentru PC, laptop, console, boxe, așa că am nevoie de prelungitoare cu 5 prize și 2 sloturi USB pentru a încărca tableta, telefonul sau e-book readerul. 

7. În aceste vremuri, a sta acasă nu înseamnă să pierzi contactul cu colegii de muncă sau de facultate/școală. Eu, de exemplu, încerc să țin legătura cu studenții mei și asta îmi creează o stare de relaxare, faptul că merg mai departe cu activitățile mele de zi cu zi. Astfel, mă asigur că am accesorii smartphone și accesorii laptop utile unei conexiuni cu studenții pe Facebook, pe platforma facultății sau telefonic. Îi sfătuiesc pe toți să nu își pună viața pe pauză, ci să se adapteze la noile condiții, chiar dacă sunt nevoiți să stea mai mult acasă. 

8. Poți vizita muzee virtuale, deoarece în aceste zile au apărut tot mai multe astfel de facilități. Pentru o experiență autentică, îți poți pune căștile și să îți imaginezi că ești acolo, muzica de pe fundal sau ghidul audio disponibil pe site-ul muzeelor virtuale contribuie la acest efect. 


În concluzie, poți face multe lucruri acasă, folosindu-te de tehnologie. Depinde doar de noi să fim responsabili, să avem grijă de noi și de cei dragi. Chiar dacă noi suntem tineri și nu vom face o formă severă, avem cu toții părinți și bunici. 

Momentan, nu ne obligă nimeni să stăm doar acasă, decât dacă suntem în auto-izolare, dar statul acasă reduce riscul. Fă-ți și tu din casa ta locul unde te simți acasă, acel loc calm, liniștit și bucură-te că ai acces la informație, ai conexiune internet, ai un televizor, un laptop, o consolă, cărți și multe altele. 

Stați sănătoși!