27 octombrie 2020

Cartea personalizată - magie pentru copii și terapie pentru părinți

Când am citit provocarea probei 10 din competiția SuperBlog, m-a trecut un fior și mi s-a făcut pielea de găină. E o temă cu care rezonez și mă face să devin nostalgică. Pentru mine, cărțile au fost, sunt și vor fi un prieten de nădejde. Sunt o pasiune, o modalitate de a mă deconecta, dar și de a învăța lucruri noi. Poate și datorită lor, am devenit, astăzi, cadru didactic. 

Voi povesti despre mine, copilul care a descoprit plăcerea lecturii în urmă cu mai bine de un sfert de veac în urmă. Pe vremea aceea, nu erau foarte multe cărți personalizate pentru copii, nu se punea foarte mult accent pe vizual, așa cum face editura Elefantul Meu astăzi. 


Totul a început cu o carte cadou primită de la părinții mei. Îmi aduc aminte foarte bine cartea (Micul Lord), dar nu mai rețin exact conținutul. Ce îmi aduc aminte este coperta. Pe de o parte, eu am o memorie vizuală, dar, pe de altă parte, copiii sunt fascinați de imagini. Încă dinainte de a învăța să vorbească, să citească, ei văd imagini care le vorbesc și le transmit emoții și le dezvoltă creativitatea. 

Aș putea vorbi zile întregi despre rolul cărților în viața unui copil (și apoi adult). Mereu glumesc cu prietenii mei că eu salivez la propriu atunci când văd o carte bună. Deși cărțile fac minuni, aș vrea să subliniez faptul că e nevoie de un mentor (părinte, bunic, frate mai mare, profesor) care să transporte copilul în lumea magică a cărților. Poveștile pentru copii sunt modul perfect de a începe să familiarizezi copilul cu plăcerea cititului. 


Pentru o educație de calitate, este important să transmiți copilului tău această dragoste și prețuire pentru cărți. Sincer, nu știu ce m-aș fi făcut fără ele. În fiecare vacanță de vară, mergeam la bibliotecă să iau cărți pentru a-mi îmbogăți zilele lungi și calde de vară. Trăiam aventuri cu toate personajele din cărțile mele preferate. Când eram la bunici, stăteam cu o carte de basme în brațe și citeam. 

Trăim vremuri în care atenția copiilor, dar și a noastră, a adulților, scade foarte mult. De aceea, consider că a oferi în dar o carte personalizată pentru copii îi ajută pe aceștia să rezoneze mai bine cu povestea și personajele. Capacitatea lor de concentrare, dar și imaginația și creativitatea se dezvoltă. În plus, există beneficii și pentru părinți. Aceste cărți sunt o modalitate bună de a conecta părintele la copil. Știm cu toții că și părinții se pierd în detaliile vieții și uită să acorde atenția cuvenită copiilor. A face o carte personalizată pentru copilul tău are un efect terapeutic și reprezintă, totodată, o dovadă a dragostei pentru copilul tău. 

A-i vedea zâmbetul pe chip atunci când va citi o poveste cu numele lui este ceva incredibil și greu de transpus în cuvinte. Nu am copii, dar sunt profesor și interacționez cu copii și prin prisma ONG-ului meu. E ceva magic în zâmbetul și bucuria inocentă a unui copil care ține în mânuțele lui o carte. Nu pot decât să fiu veșnic recunoscătoare tatălui meu pentru plăcerea lecturii. Cea mai frumoasă amintire este când citeam amândoi aceeași carte, cu capul rezemat de o pernă. Așteptam ca fiecare să termine ca să putem da pagina. Poate el nu a știut că aceasta va fi una dintre amintirile frumoase, puternic întipărite în sufetul meu, dar așa s-a întâmplat. 


În încheiere, sper că am reușit să transmit măcar o parte din emoția și beneficiile lecturii în viața mea. E cel mai bun lucru pe care un părinte îl poate face pentru copilul lui, dincolo, desigur, de satisfacerea nevoilor de bază: să aducă magia cărților în viața acestuia. Poate ca adulți, mulți dintre noi, am uitat să simțim atât de pur și inocent ca un copil, am uitat să vedem lucrurile, poveștile și oamenii cu ochi proaspeți. Odată cu aceste povești personalizate, putem redeveni și noi copii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut? Spune-mi! Imi vei face ziua mai buna.
Nu ti-a placut? Spune-mi! Poate voi imbunatati ceva.
Multumesc! Zambeste! Astazi e o zi frumoasa! :)