25 noiembrie 2019

Vacanțe de ieri, vacanțe de mâine

Proba 27 din competiția SuperBlog 2019 ne provoacă la un exercițiu interesant de imaginație, să ne imaginăm că aterizăm într-o stațiune turistică înainte de 1989. Am fost în vacanță cu părinții pe-atunci, deci îmi este ușor să mă joc astfel. Deși la 30 de ani de la revoluție, avem mai multe libertăți și ne putem alege ce destinație vrem, nu toți își permit. Am poze din vremea respectivă, plaja era mai puțin aglomerată decât astăzi și mult mai curată. Oamenii aveau mai mult bun simț. Părinții mei nu și-au mai permis să meargă în vacanțe dupa 89, decât foarte rar și niciodată în străinătate. Nici eu cu toată libertatea și locul de muncă ce necesită studii superioare, nu mi-am permis mulți ani acest lucru. 

Totuși, astăzi, ai acces la Internet și poți găsi oferte Early Booking foarte bune. Prima mea vacanță în Italia a fost prin 2015, deci după ce am împlinit 30 de ani. Și a fost cu eforturi financiare importante. O poți face dacă urmărești ofertele și ești pe fază când apare un chilipir. 

Sursa: Christian Tour

Dialogul meu cu o persoană din anii aceia, poate chiar cu părinții mei ar pendula în jurul câtova facilități pe care le avem astăzi datorită tehnologiei. 
Acum, îmi aleg vacanța în funcție de oferte. Cred că este mai bine pentru sănătatea bugetului meu. Prin Early Booking ai posibilitatea de a găsi un sejur la un preț foarte mic, mai mic și cu 50-60%. Poți plăti un avans de 20%, apoi restul, până la 21 de zile înaintea plecării. Acesta e un mare avantaj, că nu trebuie să dai toți banii odată. Poți plăti online, cu cardul sau cash. Acest lucru este un avantaj față de vremea părinților mei. Probabil nici nu ar ști ce fac cu cardul, iar dacă le-aș arăta că pot plăti și cu telefonul, ar rămâne fără grai. 

Dacă atunci plecau cu trenul sau cu mașina, acum ai ocazia să alegi o destinație din afara țării și să călătorești cu avionul. Este mai rapid și mai comod. Pretențiile noastre au crescut și acest lucru este ceva pozitiv. Condițiile de cazare sunt mai bune, cerem mai mult de la proprietarii de hoteluri și pensiuni. Și, datorită concurenței, prețurile sunt mult mai mici. Poți alege și o variantă all-inclusive cu toate mesele asigurate sau nu, în funcție de preferințe. Înainte, mâncai ce ți se dădea, nu aveai posibilitatea să pretinzi un meniu vegan sau vegetarian, pentru persoane intolerante la gluten etc. Astăzi, ceri și ți se dă, pentru că trăim într-o economie de piață în care concurența vine în sprijinul consumatorului.  

La finalul discuției cu părinții mei dinainte de 89, am zâmbit. Fiecare vreme își are farmecul ei. La fel cum i-am văzut minunându-se că pot pleca atât de ușor și cu atâtea oferte în afara țării, că zbor cu avionul și plătesc cu o bucată de plastic prin intermediul unei mașinării numită laptop, i-am văzut și tineri, energici și bucuroși că își permit o vacanță. Am văzut plaje curate, oameni cu bun-simț, poate de teamă, poate pentru că erau mai respectuoși... iubesc libertatea de astăzi dar rămân la concluzia că fiecare vacanță își are farmecul ei. E important să trăiești în prezent și să te bucuri de ceea ce ai, aici și acum. 

Ce are noul CR-V Hybrid de la Honda și mașina mea nu are

Noul SUV Honda CR-V Hybrid excelează prin multe caracteristici, ceea ce o face diferită și cu mult peste actuala mea mașină. Tehnologia Honda Hybrid asigură puterea de care ai nevoie pentru mașina ta, la momentul potrivit. Te poți bucura de unul dintre cele 3 moduri: electric, hybrid și engine. 
Honda nu este o mașină ieftină și pe bună dreptate, deoarece se plasează cu mult peste alte branduri de mașini. Am o colegă la serviciu care are o Honda veche de vreo 20 de ani și mereu îmi spune cât de fiabilă este, că nu a băgat bani în ea decât pentru consumabile. Cu toate acestea, ofertele Honda sunt foarte bune și îți permit să găsești o variantă de finanțare pe care să o agreezi. Unul dintre modelele Honda este noul CR-V Hybrid, un SUV cu performanțe și design la superlativ. 


Nu am condus niciodată o mașină electrică sau hibrid, dar mi-aș dori cu siguranță acest SUV de la Honda România. Este încăpătoare, are un portbagaj mare, de 1700 litri. Nu mai trebuie să stai cu grijă atunci când pleci în vacanță. Poți lua câte bagaje vrei, tu și familia ta. Poți să stai comod și relaxat și lua și prietenii cu tine atunci când pleci câteva zile la munte sau la mare. E mai distractiv în gașcă. 

Cele trei moduri, electric, hibrid și benzină se schimbă insesizabil, tu nu trebuie să faci nimic. Acest lucru asigură economii importante. În plus, frânarea încarcă bateria și contribuie la o sustenabilitate crescută a mașinii tale. Îmi place și modul în care se deschide portbagajul. La mașina mea, trebuie să las bagajele jos, să deschid portbagajul, să ridic bagajele și să le șterg de praf. Cu Honda CR-V, viața e mai ușoară, portbagajul se deschide singur, nu trebuie să duci grija că dai prea tare sau prea încet cu el sau că îți prinzi degetele. 


Scaune încălzite au multe mașini astăzi, dar să fie și reglabile electronic în 12 puncte pentru șofer și 4 pentru pasager este un mare plus pentru mine. E foarte important acest lucru mai ales la drum lung. Ca o mare iubitoare de gadgeturi, îmi place că are un ecran tactil mare, de 7 inchi, și poți conecta inteligent telefonul tău. 
Îmi place foarte mult că are setări de siguranță, atât de necesare astăzi. Poți evita, astfel, coliziunea cu o altă mașină, părăsirea accidentală a benzii și, diferit de mașina mea, poate menține cruise controlul chiar și în oraș. 
În cazul unei depășiri, se poate folosi modul Sport, dar, în mod standard, mașina folosește modul hybrid pentru un plus de viteză și dinamism. Avantajele acestei mașini pentru mine pot fi sintetizate astfel:

1. este mai silențioasă decât o mașină pe benzină;
2. este mai economică, deci mai eficientă și mai sustenabilă;
3. are un design atractiv:
4. este încăpătoare;
5. are un portbagaj mare;
6. portbagajul se deschide singur;
7. are multe funcții de siguranță;
8. ai multiple posibilități de conectare la telefonul mobil;
9. bateria se încarcă automatic, inclusiv în momentul frânării. Nu trebuie să duci grija căutării unei stații de încărcare. 
10. are mai mulți cai putere decât actuala mea mașină, 184 CP (a mea are doar 140), ceae ce este util în depășiri. 

Sistemul hibrid este garantat 5 ani sau 100.000 km, ceea ce îți dă încredere în brand și în valoarea mașinii. În plus, Honda este cunoscută ca o mașină fiabilă, recunoscută, rezistentă în timp, cu eficiență sporită. Având în vedere toate aceste elemente, prețul mașinii este chiar mic. Contează să investești într-o mașină de calitate cu care condusul să fie o plăcere și, în același timp, să fie și economică. 

***Articol scris pentru SuperBog 2019