17 martie 2019

Casa activa ZEN

Eram în ultimul an la Arhitectură și ni se ceruse să proiectăm o casă a viitorului. După ce privisem zeci de proiecte de case, care mai de care mai futuristice, am realizat că trebuie să mă concentrez asupra ideii de casa activaAveam mai multe idei, toate plecand de la conceptul de casa activa. Aceasta este superioara caselor pasive bazate pe eficienta energetica si consumul aproape de zero. Are in vedere si confortul utilizatorului, calitatea aerului, prospetimea acestuia si cantitatea de lumina naturala primita. Am creat un portofoliu numit Zen Active House. Pasionata de meditatie si Yoga, am vrut sa creez mai multe case, de la cele simple si minimaliste la cele mai complexe si moderne, pastrand in acelasi timp si atmosfera Zen din interior. 

Primul concept: Casa activă simpla, minimalista folosind elemente din natura, potrivita caselor de vacanta situate departe de zarva orasului - casa activa cu acoperis din paie si panouri solare. 

Sursa: Pixabay
Acesta este cel mai simplu concept al casei active, costuri zero, folosirea eficienta a altor materiale (paiele) cu izolare energetica buna. Circulatia aerului creeaza confort celui care alege o astfel de casa. Este potrivita oamenilor care vor sa revina la modul simplu de a trai, usor ascetic, imbinand elemente traditionale cu elemente moderne (paie, panouri solare). Cei care aleg o astfel de casa apreciaza in mod deosebit natura, iubesc mediul si manifesta o grija deosebita fata de acesta, preocupandu-se permanent de reducerea costurilor si eficientizarea energiei consumate. 

Al doilea concept: Casa activă creată din materiale reciclate are in centru grija pentru mediu, foloseste panourile solare, reduce poluarea fonica, ofera ventilare si lumina naturale. Ferestrele sunt mari, dar, in acelasi timp, casa are incorporat un sistem inteligent care permite coborarea automata a obloanelor in functie de temperatura aerului. Sistemul este conceput astfel incat sa asigure maxim de confort celor care locuiesc in casa, sa protejeze mediul si sa aduca facturi aproape de zero. 

Sursa: Pixabay


Panourile solare asigura electricitatea și încălzirea necesare, oferind, in acelasi timp, si mai multa lumina. Practic, suprafata ferestrelor este dubla comparativ cu o casa traditionala. Sistemul inteligent incorporat intr-o astfel de casa permite monitorizarea in timp real a consumului dar și a productiei de energie. Interesant si util la casele active este ca ele produc energie, fiind autonome si eficiente energetic. Casele prietenoase cu mediul care folosesc materiale reciclate si profita de noile descoperiri tehnologice asigura un confort sporit. 

Avand in vedere cresterea populatiei si degradarea mediului, aceste case vor trebui sa devina o norma, nemaifiind considerate concepte futuristice. Panoul care permite monitorizarea productiei si consumului de energie ofera sfaturi si recomandari pentru reducerea consumului si, implicit, a amprentei ecologice a celor care locuiesc in casa respectiva. Un sistem AI poate sa iti sugereze reducerea temperaturii apei sau aerului si sa iti spuna ce inseamna acest lucru in termeni de cost si beneficii pentru planeta. 

Poti regla temperatura in fiecare camera si gradul de ventilare a aerului, poti regla modul in care se deschid/inchid ferestrele. Jaluzelele si obloanele conectate la sistemul central sunt coborate in functie de temperatura dar si de obiceiurile persoanelor din casa, pe care AI-ul le memoreaza. 

Cantitatea de lumina naturala primita iti ofera o stare ZEN, deoarece lumina naturala stimuleaza hormonii fericirii. Este un fapt dovedit stiintific ca lumina naturala ne influenteaza starea de spirit. Casele active pun accent pe importanta acestui aspect. Dincolo de economisirea energiei si grija pentru mediu, aceste case asigura un confor mental sporit, un nivel mai ridical al energiei si o crestere a nivelului serotoninei. 

Aceste case sunt perfecte pentru familiile cu copii, deoarece ofera posibilitatea de a creste niste tineri care constientizeaza problemele care tin de mediu, inteleg nevoia de a reduce amprenta ecologica in aceste timpuri moderne. Copiii deveniti adulti au sansa de a crea noi concepte care acum par futuristice. Tehnologia nu este folosita doar pentru selfie-uri și socializare, ci și pentru o mai buna utilizare a resurselor. Integrarea unui AI intr-o casa activa poate maximiza efectele acesteia, facand-o mult mai prietenoasa pentru noile generatii.  

Atunci cand locuiesti intr-o astfel de casa, ai sentimentul ca poti aduce o contributie importanta la mentinerea unei planete mai curate, fara a renunta la confortul specific timpului in care traim. 

Al treilea concept: Casa activa verticala care poate fi hotel, cladire comerciala sau bloc. La acest nivel, beneficiile ar fi extraordinare, iar impactul asupra mediului ar fi redus considerabil. Daca avem in vedere hotelurile si cladirile comerciale si reducerea facturilor cu energia, precum si o auto-sustinere energetica prin productia proprie de energie, ne putem da seama ca preturile serviciilor oferite vor scadea si pentru clientii finali. 

Sursa: Pixabay

Daca imbinam acest concept cu cel al gradinilor de pe acoperisul cladirilor, rezultatele sunt extraordinare: reducerea poluarii, resurse energetice diminuate, un climat mai curat, facturi mai mici, confort sporit, reducerea bolilor respiratorii. 

A venit si ziua predarii proiectelor. Am asistat la multe concepte interesante, care, astazi, par futuristice, dar pentru generatiile de maine, acestea vor deveni norma sau chiar depasite. Profesorii ne-au prezentat proiectele pe care le-au facut ei in urma cu mai bine de 25 de ani. Am ramas impresionata de cat de repede se schimba lucrurile si in acelasi timp de puterea imaginatiei. Multe dintre casele care lor li se parusera un tel, un ideal devenisera astazi realitate.

Eram curioasa ce se va intampla cu conceptul meu de casa activa Zen. Dintre cele trei concepte prezentate de mine, cel mai mare impact l-a avut casa activa verticala, considerandu-se ca aceasta reprezinta directia in care ar trebui sa se indrepte societatea. Ar reprezenta speranta ca grija pentru mediu este o preocupare generalizata in societate, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii. 

***Articol scris pentru Spring SuperBlog