25 noiembrie 2019

Vacanțe de ieri, vacanțe de mâine

Proba 27 din competiția SuperBlog 2019 ne provoacă la un exercițiu interesant de imaginație, să ne imaginăm că aterizăm într-o stațiune turistică înainte de 1989. Am fost în vacanță cu părinții pe-atunci, deci îmi este ușor să mă joc astfel. Deși la 30 de ani de la revoluție, avem mai multe libertăți și ne putem alege ce destinație vrem, nu toți își permit. Am poze din vremea respectivă, plaja era mai puțin aglomerată decât astăzi și mult mai curată. Oamenii aveau mai mult bun simț. Părinții mei nu și-au mai permis să meargă în vacanțe dupa 89, decât foarte rar și niciodată în străinătate. Nici eu cu toată libertatea și locul de muncă ce necesită studii superioare, nu mi-am permis mulți ani acest lucru. 

Totuși, astăzi, ai acces la Internet și poți găsi oferte Early Booking foarte bune. Prima mea vacanță în Italia a fost prin 2015, deci după ce am împlinit 30 de ani. Și a fost cu eforturi financiare importante. O poți face dacă urmărești ofertele și ești pe fază când apare un chilipir. 

Sursa: Christian Tour

Dialogul meu cu o persoană din anii aceia, poate chiar cu părinții mei ar pendula în jurul câtova facilități pe care le avem astăzi datorită tehnologiei. 
Acum, îmi aleg vacanța în funcție de oferte. Cred că este mai bine pentru sănătatea bugetului meu. Prin Early Booking ai posibilitatea de a găsi un sejur la un preț foarte mic, mai mic și cu 50-60%. Poți plăti un avans de 20%, apoi restul, până la 21 de zile înaintea plecării. Acesta e un mare avantaj, că nu trebuie să dai toți banii odată. Poți plăti online, cu cardul sau cash. Acest lucru este un avantaj față de vremea părinților mei. Probabil nici nu ar ști ce fac cu cardul, iar dacă le-aș arăta că pot plăti și cu telefonul, ar rămâne fără grai. 

Dacă atunci plecau cu trenul sau cu mașina, acum ai ocazia să alegi o destinație din afara țării și să călătorești cu avionul. Este mai rapid și mai comod. Pretențiile noastre au crescut și acest lucru este ceva pozitiv. Condițiile de cazare sunt mai bune, cerem mai mult de la proprietarii de hoteluri și pensiuni. Și, datorită concurenței, prețurile sunt mult mai mici. Poți alege și o variantă all-inclusive cu toate mesele asigurate sau nu, în funcție de preferințe. Înainte, mâncai ce ți se dădea, nu aveai posibilitatea să pretinzi un meniu vegan sau vegetarian, pentru persoane intolerante la gluten etc. Astăzi, ceri și ți se dă, pentru că trăim într-o economie de piață în care concurența vine în sprijinul consumatorului.  

La finalul discuției cu părinții mei dinainte de 89, am zâmbit. Fiecare vreme își are farmecul ei. La fel cum i-am văzut minunându-se că pot pleca atât de ușor și cu atâtea oferte în afara țării, că zbor cu avionul și plătesc cu o bucată de plastic prin intermediul unei mașinării numită laptop, i-am văzut și tineri, energici și bucuroși că își permit o vacanță. Am văzut plaje curate, oameni cu bun-simț, poate de teamă, poate pentru că erau mai respectuoși... iubesc libertatea de astăzi dar rămân la concluzia că fiecare vacanță își are farmecul ei. E important să trăiești în prezent și să te bucuri de ceea ce ai, aici și acum. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut? Spune-mi! Imi vei face ziua mai buna?
Nu ti-a placut? Spune-mi! Poate voi imbunatati ceva.
Multumesc! Zambeste! Astazi e o zi frumoasa! :)