9 martie 2019

E-Mobility pentru o planetă curată

A două probă SuperBlog ne aduce în față o nouă provocare: cum ar arăta un viitor în care societatea ar îmbrățișa conceptul de e-mobility în totalitate? 


Tendința de trecere către mașinile electrice este tot mai evidentă. Asistăm la vanzari auto în creștere pe acest segment. SUV-ul Mercedez-Benz EQC marchează intrarea acestui brand pe piața mașinilor 100% electrice. Auto Schunn, partener autorizat Mercedez-Benz, aniversează 25 de ani pe piața auto din România într-un moment care coincide cu lansarea noului SUV din gama EQ a celor de la Mercedez-Benz. 

Ca vegan, cred că ar trebui să luptăm mai mult pentru mediu, pentru a avea o planetă curată. Un prim pas ar fi trecerea la E-Mobility. O societate în care ar exista doar mașini electrice este un ideal, dar nu chiat atât de imposibil. Principalele avantaje directe ar fi lipsa poluării, inclusiv a celei fonice. Dar o lume în care acest ideal ar deveni realitatea de zi cu zi ar arăta cam așa:

Dacă tehnologia și mentalitățile ar duce omenirea către acest nivel - folosirea generalizată a mașinilor 100% electrice, acest lucru ar însemna și alte lucruri: infrastructură suficient de dezvoltată încât să permită autonomia mașinilor, mai ales în sistem de taxi. Oamenii nu ar mai trebui să conducă mașinile, acestea ar fi electrice și autonome, infrastructura, semafoarele, drumurile ar fi conectate într-un sistem care ar permite conducerea în siguranță. În acest scenariu, nu ar mai exista accidente rutiere, ar fi salvate vieți. 

Mașinile se pot duce la reparat singure, la cumpărături (dai comanda de pe calculator sau telefon, mașina se duce la magazinele care au implementat serviciul retail pentru mașini și apoi vine acasă). 

Fiind un sistem digital, traficul este redus, mașina putând calcula cele mai bune rute. Mașinile fiind electrice sunt mai econome, costurile cu întreținerea fiind mai mici pe termen lung, raportat și la beneficiile aduse mediului. 

Stațiile de încărcare a mașinilor vor deveni wireless, încărcarea se va putea face mult mai rapid. Toate parcările vor avea platformă de încărcare wireless a mașinilor. De asemenea, garajele din complexurile rezidențiale vor fi construite implicit cu aceste platforme. 

Conceptul E-Mobility la scară largă înseamnă mult mai mult decât un mediu mai curat. Lucrurile trebuie privite în contextul mai amplu al noilor schimbări tehnologice care ar face posibil acest lucru. Evident că nu putem vorbi de mașini 100% electrice și tehnologia să nu fi evoluat deloc în alte domenii. 

În primul rând, un viitor marcat de un concept generalizat ca acesta ar presupune schimbarea mentalităților și un progres important la acest nivel. Oamenii ar fi mult mai responsabili și mai conștienți de răul pe care îl fac mașinile care poluează, de zgmotul produs de acestea. S-ar reduce și bolile pulmonare sau alte afecțiuni de care suferă oamenii astăzi. În marile orașe, poluarea a atins cote alarmante, afectând sănătatea oamenilor. 

Un cetățean al viitorului mai responsabil, care folosește mașini electrice, adoptă un comportament responsabil și în alte domenii. Tot mai mulți oameni ar conștientiza importanța altor mișcări cu impact pozitiv asupra mediului (reducerea consumului exagerat de produse animale sau chiar renunțarea la acestea). 

M-aș bucura să fac parte din acest viitor eco-friendly în care omul pune pe primul loc oamenii din viitor, adoptând un comportament responsabil față de planeta pe care trăim. E-Mobility pentru o planetă curată este doar o față a acestui scenariu care poate deveni posibil. Trebuie doar să ștergem literele im din imposibil. 

Oamenii unui viitor E-Mobility vor fi mai sănătoși, fizic și mental, vor fi mai preocupați de natură, de tehnici de relaxare și vor avea un nivel al stresului mult mai mic în comparație cu cel de astăzi.

Pași pentru a ajunge la un viitor E-Mobility:
1. investiții în educație. Oamenii trebuie să învețe despre mediu, despre efectele negative ale utilizării mașinilor poluante.
2. investiții în cercetare-dezvoltare, tinerii fiind încurajați să dezvolte proiecte futuristice care să ducă treptat la E-Mobility, stații de încărcare wireless și mașini autonome, interconectate. 
3. dezvoltarea de proiecte imobiliare care să includă stații electrice.
4. dezvoltarea infrastructurii (drumuri, parcări inteligente).
5. încurajarea oamenilor vizionari și sprijinirea dezvoltării ideilor lor în incubatoare de afaceri pentru start-ups. 

Ce poți face tu pentru a ajunge la viitorul E-Mobility?
1. Informează-te cu privire la mediu, sustenabilitate, responsabilitate.
2. Sprijină ONG-urile care încearcă să schimbe mentalități sau se implică în proiecte de mediu.
3. Fii activ în comunitate!
4. Ai încredere în ideile tale.
5. Îndrăznește să visezi! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut? Spune-mi! Imi vei face ziua mai buna?
Nu ti-a placut? Spune-mi! Poate voi imbunatati ceva.
Multumesc! Zambeste! Astazi e o zi frumoasa! :)