20 aprilie 2017

Vinul este despre oameni și povești


Pentru mine, vinul reprezintă un prilej de socializare, de a spune povești. Nu pot spune că sunt o mare expertă, dar experiența vinului are farmecul de a include și alte elemente: un vin bun merge lângă o brânză bună și într-o companie deschisă la povești. De anul trecut, din luna mai, am început să particip de degustări de vin, organizate de Asociația Bloggerilor Olteni și am început să învăț cum se bea vinul, cum să îi simți aromele, savoarea, gustul, care e diferența dintre acești termeni, cum se asociază - cu brânză, fructe, condimente - și cum se simte intensitatea aromelor la nivelul papilelor gustative. Am vizitat și podgorii, și crame, și pot spune că am înțeles mai bine modul în care se realizează un vin, importanța enologiei, dar și dragostea pe care o pui în fiecare etapă de realizare a vinului. 


În poza de mai sus este Laurențiu Achim, Președintele Federației Somelierilor din România, care m-a impresionat la una dintre degustările de vin la care am luat parte prin explicațiile pertinente și totuși simple, într-un limbaj accesibil și nepriceputului în ale vinului. Ne-a explicat de ce se ține paharul de picior, cum să folosim simțurile pentru a simți vinul, la nivel olfactiv și de papile gustative. Apoi asocierile cu brânza, care trebuie să completeze vinul, creând un echilibru perfect, care să le pună în valoare. Unul dintre vinurile pe care le-am primit cadou și care mi-a plăcut mult a fost un vin Beciul Domnesc Rose, un vin ușor și foarte aromat. Culoarea rose somon și aromele discrete de zmeură mi-au încântat papilele gustative. Deși la o degustare, prefer asocierea cu brânzeturi fine, am preferat să asociez acest vin cu un grătar de pește. 


Când am un vin în fața mea, îmi place să închid ochii și să retrăiesc imaginar povestea oamenilor care au trudit pentru ca vinul să se afle pe masa mea: de la cei care lucrează în podgorii și crame, la cei de la departamentul de marketing al distribuitorului. Vinul nu trebuie băut, ci savurat. 

Ca să fiu cât mai fidelă întrebării celor de la Vincon - când am descoperit vinul? - pot spune că l-am descoperit prin degustările de vin acum un an, dar semnificația lui mă însoțește din copilărie. Am avut o copilărie în care bunicii și părinții încă aveau vie, iar eu savuram struguri și ascultam poveștile tatălui meu. Pentru mine, vinul este despre tata, despre poveștile pe care le ascultam, despre oameni și visuri mărețe.