23 martie 2016

Casa călătoruluiAșa cum acasă, ne place să aerisim și să respirăm aer curat, și în mașină, locul în care petrecem destul de mult timp, noi și cei dragi, ar trebui să menținem un aer proaspăt. Mulți dintre noi nu cunoaștem importanța schimbării freonului auto sau a igienizării aerului condiționat și impactul pe care lucruri, aparent banale, le pot avea asupra sănătății noastre.
Mulți dintre noi amânăm încărcarea cu freon auto și eu sunt unul dintre ei. Găsim motive, că e prea scump, că durează prea mult. În realitate, prețul de încărcare cu freon este mai mult decât rezonabil și cu atât mai mult, dacă luăm în calcul beneficiile pentru plămânii noștri. Dacă ne aducem aminte de la biologie, sistemul respirator are un rol important pentru organism, este un subsistem într-un sistem complex. Ca și mașinile... 

 

De multe ori, observi că scoaterea mirosurilor este imposibilă, îți speli mașina, o aspiri, iei parfumuri speciale și, totuși, miroase. Cititul face bine. Eu zic să nu iei de bune reclamele service-urilor și să te documentezi despre ce presupune cu adevărat igienizarea aerului condiționat. Unii dintre voi știți, poate, dar cei mai mulți nu avem nicio idee. 

O să vă spun pe scurt povestea mea. Nu schimbasem ani de zile aerul condiționat, credeam că nu e așa important. Dacă ți-e cald, poți să deschizi geamul și gata J De fapt, imi era lene. Motive ca: durează mult, costă mult, iar mă vrăjesc cei de la service erau doar motive inventate de mine. Simțeam că ceva nu e cum trebuie, se auzeau sunete ciudate prin instalația de aer condiționat, cei care intrau în mașină aveau un fel de alergie când porneam aerul: strănutau, le lăcrimau ochii. O perioadă nu l-am mai folosit deloc, era toamna. S-a făcut iarnă, primăvară și apoi August. Iar cu luna August nu e de glumă. Era mijlocul lui August și nu mai suportam căldura. Trebuia făcut ceva. Am profitat de faptul că eram în concediu și am decis să merg la un service și măcar să îi consult. Nu o fi vreo avere. Sunt obișnuită să îmi las salariul prin service (deh, mașina veche). Dar am zis că măcar întreb. Poate unii vă întrebați de ce nu mă uitam pe net. Ei bine, una scriu mulți pe net și alta e la service. Nu de puține ori m-am trezit când am intrat într-un service că una îți spuneau la intrare (ieftin, rapid) și alta la ieșire.
Așa că mi-am luat inima în dinți, sperând să mă duc și să schimb freonul auto, nu să aflu că e fisurată instalația sau alte probleme. Am fost oarecum mirată cînd am intrat in service și oamenii m-au invitat pe o banca, la umbra unui pom. A durat cam 30 minute cu totul (inclusiv facturarea și diagnosticul) și până în 100 lei. Nu era nimic fisurat sau alte probleme. Acum realizez că a trecut ceva vreme și poate ar trebui să fac din nou o verificare sau să încerc partea cu igienizarea auto (am văzut că e și mai ieftină și mai rapidă).

Articolul a fost scris cu sinceritate pentru Spring SuperBlog 2016.